Een mesoscale convectief systeem (MCS) is een georganiseerd complex van onweersbuien. De levenduur van een MCS is enkele uren tot wel 12 uur. Een MCS ontwikkeld zich meestal tijdens de late namiddag en avond uren en in het algemeen binnen het warme seizoen tussen de lente en de herfst.
Een mesoscale convectief vortex (MCV) is een low-pressure centrum binnen een mesoscale convectief systeem (MCS) dat de winden in een indraaiïend patroon trekt, een vortex. Met een kern van 50 tot 100 km breed en een hoogte van 2 tot 5 kilometer diep, wordt een MCV vaak over het hoofd gezien in de standaard weer-analyse. Een MCV kan op eigen kracht gedurende maximaal 12 uur overleven, terwijl het (hoofd) MCS al uitgedoofd is. Deze MCV kan later weer de bron zijn voor de uitbraak van nieuwe onweersbuien.
Een mesoscale convectief complex (MCC) is een uniek soort van mesoscale convectief systemen dat kan worden herkend door kenmerken waargenomen in infrarood satellietbeelden. De voorwaarde voor een MCC is de volgende: in het gebied van een MCS is het gebied van koude wolkentoppen groter dan 100.000 vierkante kilometer waarbij de temperatuur minder of gelijk is aan -32 ° C én waarbij de temperatuur van de wolken over een gebied van meer dan 50.000 vierkante kilometer minder dan of gelijk is aan -52 ° C. Aan deze condities moet gedurende zes uur of meer worden voldaan voordat het een MCC is.
Ze hebben dus een lange levensduur en bevatten vaak zware regenval, wind, hagel, onweer en mogelijk tornado's. Een MCC ziet er op een satellietbeeld uit als een een grote ronde of ovale vorm van wolken. | Gewijzigd: 3 september 2011, 22:45 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
super! bedankt
Ben benieuwd wat het gaat worden in ieder geval ziet het er gaaf uit van bovenaf!
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
ik zie 10 a 11km
ps : NWC breidt onweerswaarschuwing nu oostelijker uit
http://alarm.noodweercentrale.nl/ | Gewijzigd: 3 september 2011, 22:54 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Ben benieuwd wat het gaat worden in ieder geval ziet het er gaaf uit van bovenaf!
west lijkt weer te activeren.... wel en gaatje er tussen wat volgens mij gewoon richting Breda gaat
Is het niet gewoon weerlicht. Van onweer mag je pas spreken als je ook donder hoort
Ben benieuwd wat het gaat worden in ieder geval ziet het er gaaf uit van bovenaf!
Mogelijke gang war...laat ze maar flink te keer gaan...hopen dat de activiteit nog goed blijft tot drenthe de systemen worden dit jaar wel met zeer weinig snelheid aangevoerd naar deze richting weet iemand hier de oorzaak van...of puur toeval
Ben benieuwd wat het gaat worden in ieder geval ziet het er gaaf uit van bovenaf!
ga jij nog op pad of wacht je af?
Marcel