We hebben enkele weken geleden nog een nachtelijke MCS gehad die zo groot was dat hij liep van het oostelijke puntje van Engeland, tot Luxemburg tot ongeveer Den Helder... Dus tja zo'n ding kan gigantisch worden en het hele land kan er bedekt door worden. We zullen zien!
Vandaag met de kids naar de Efteling geweest, was heerlijk weer maar het voelde benauwd aan. ben benieuwd hoe het morgen gaat verlopen.
http://www.buienradar.nl/tekst.aspx?tekst=24uur | Gewijzigd: 2 september 2011, 23:39 uur, door Konijntje-Onweer
Ik hoop dat het NW van NL ook mee gaat profiteren. En dan hoop ik nu eindelijk een goede bliksem foto te maken!! ik wacht er al de hele zomer op.
Onweersdagen: 7 april; 23 april; 25 april;
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Met een zuidwestelijke stroming wordt vochtige en warme lucht aangevoerd. In de loop van de dag nadert vanuit Frankrijk een thermisch laag met een bijbehorende ThetaW-rug. Deze rug met bijbehorende isobarische vore ligt aan het eind van de periode tegen het zuidwesten aan.
MODELBEOORDELING:
In het algemeen is de Uitvoer consistent voor wat betreft de grootschalige ontwikkelingen. De div. Uitvoer verschilt nog wat ten aanzien van de neerslag en de koers/timing van het thermische laag, maar de verschillen zijn afgenomen.
Aandachtspunten.
WIND:
Geen seinen.
BEWOLKING:
Boven Het Kanaal en al ten noordoosten van het Nauw van Calais, een omvangrijk mist/St-Veld. Dit Veld zit duidelijk te weinig in de div Uitvoer, met name het oostelijke deel. Met de zuidwestelijke stroming breidt het zich over de Z-lijke Noordzee uit. Boven land in de vroege ochtend duidelijke indicatie voor St bij het optrekken van mist. Om 08 UTC moet alles weg zijn. Is afgenomen ten opzichte van de vorige Uitvoer, in de EC12 Uitvoer komt het nauwelijks nog voor. In de middag in het westen lokaal Tcu, zeer lokaal uitgroeiend naar een CB. In de avond in het ZW toenemende kans op een CB met een hoge basis.
NEERSLAG:
Volgens de div. Uitvoer in de middag in het westen/noordwesten kans op een bui. Meest in de GFS18 Uitvoer, minst in de EC12 Uitvoer. Lijkt nogal aan de hoge kant. Progtemps zijn vrij droog. INDECS komt met ca 40% kans op >1 ontlading tussen 15 en 21 UTC Aan het einde van de avond in het zuidwesen toenemende kans op (onweers-)buien, samenhangend met het thermisch laag. INDECS kans neemt in het zuidwesten dan ook toe naar ~80%.
ZICHT:
Vannacht op uitgebreide schaal mist. In de ochtend na 08 UTC goed zicht. In buien matig, lokaal slecht.
TEMPERATUUR:
Nog steeds onderschatting van de dagelijkse gang in de Hir Uitvoer. Vannacht minima van 13 tot 16 graden, Zaterdag overdag in de warme sector met veel instraling flink oplopend: 22 op de Wadden tot 29 in het zuidoosten.
Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 03/09/2011 00.00 uur LT.
Bron: knmi
| Gewijzigd: 3 september 2011, 05:00 uur, door Tyshane
SYNOPSIS
Spain, France, Belgium/Netherlands
Heavy rain may occur near the coastlines of northeastern Spain and southern France (orographic lifting and convection), as well as in northern France, western Belgium/Netherlands (convection in very humid environment with large precipitable water content and relatively slow storm motion, particularly during the night). No levels were issued for these because persistent occurrence of storms seems low, forcing seems rather weak, and mesoscale models do not produce that much rain (more typically 20-50mm). | Gewijzigd: 3 september 2011, 05:09 uur, door Tyshane
SYNOPSIS
Spain, France, Belgium/Netherlands
Heavy rain may occur near the coastlines of northeastern Spain and southern France (orographic lifting and convection), as well as in northern France, western Belgium/Netherlands (convection in very humid environment with large precipitable water content and relatively slow storm motion, particularly during the night). No levels were issued for these because persistent occurrence of storms seems low, forcing seems rather weak, and mesoscale models do not produce that much rain (more typically 20-50mm).
Ach, joh 'more typically 20-50mm', stelt niets voor . Ik doe het er voor kan ik je vertellen, zeker na dit teleurstellende seizoen. | Gewijzigd: 3 september 2011, 07:28 uur, door marsel
Dat viel mij ook op.
Vanaf hoeveel neerslag gaan ze dan wel een waarschuwing geven?
Ik kan me meerdere levels 1 of 2 herinneren waarbij wel gewaarschuwd werd voor heavy rain.
En er niet meer dan 10 mm viel.
Ik woon in Goes en er zijn er zat op dit forum die in zeeland wonen.
Zoek ze eens op en vraag wat de kansen hier zijn, misschien mag je mee gaan chasen, als je dan toch niet kan slapen lol......
Je krijgt vuurwerk of vuurwerk, wat wil je nog meer....?
Stromingsfilmpje nwc: http://www.noodweercentrale.nl/nl/weer/wee.../nederland.html
Ik zal er niet raar van staan te kijken als we vanmiddag al een mooie CB zien die gaat uitgroeien tot de eerste onweerswolk... | Gewijzigd: 3 september 2011, 09:08 uur, door Reutel
Met een zuidelijke stroming wordt vandaag warme en vochtige lucht naar ons land gevoerd. Het is een overwegend zonnige dag en de temperatuur zal oplopen naar zomerse waarden. Vanmiddag ontstaan er ook enkele stapelwolken die in de loop van de middag slechts lokaal kunnen uitgroeien tot een regen- of onweersbui. De temperatuur varieert van 22° in het waddengebied tot zelfs 28 of 29° in het midden en zuiden van het land. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind. Gisteren kon al op uitgebreide schaal een zomerse temperatuur worden bijgeschreven. In Westdorpe steeg het kwik naar 27,1° en Maastricht en Arcen noteerde 26,9°. Het spreekt voor zich dat vandaag genoten kan worden van een barbecue maar houdt de lucht in de gaten want een lokale bui behoort wel tot de mogelijkheden.
Vanavond en vannacht krijgen we te maken met een thermisch lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk dichterbij zou komen en na middernacht boven het westen van België zal liggen. Laat op de avond, maar vooral vannacht vallen vooral over het westen en midden van het land regen- of onweersbuien en kan er lokaal veel neerslag vallen. Met een minimumtemperatuur van ongeveer 17° is het zwoel. Er waait een zwakke tot hooguit matige zuidoostenwind.
Zondag trekt het thermisch lagedrukgebied over de Noordzee naar het noorden en het bijbehorend koufront zal gedurende de dag van west naar oost over ons land trekken. Er is veel bewolking en er vallen regen- of onweersbuien die in de loop van de dag over ons land naar het noordoosten trekken. Lokaal kan daarbij veel regen vallen. In de loop van de middag volgen vanuit het zuidwesten opklaringen en wordt het droog. De wind ruimt in het hele land naar het westen en de temperatuur komt met waarden tussen 20° in het westen en 24° in het oosten van het land minder hoog uit dan vandaag.
Jan Visser