Je mag me anders ook vertellen in wat voor luchtsoort we op dit moment volgens jou vertoeven....succes .
Niet polair in ieder geval, niet rechtstreeks, dan hadden we hetzelfde weer als vorig jaar.
Polair betekent afkomstig uit de poolstreken, maar de lucht komt niet rechtsreeks van de pool vandaan. Het brongebied van polaire lucht ligt op de gematigde breedten, tussen de 40e breedtegraad en de poolcirkel. Onderscheid wordt gemaakt tussen continentaal polaire lucht (cPL), droge vrieslucht uit Rusland en Siberië en maritiem poliare lucht (mPL) die ons land bereikt vanaf de Atlantische Oceaan. Die lucht is vochtig met vrij normale tot iets boven normale temperaturen als het brongebied van de lucht zuidelijk van ons ligt.
http://www.knmi.nl/cms/content/34578/polair
Zie post hierboven. In dit geval hebben we dus maritiem polaire lucht in huis. Polaire lucht heeft in dit geval dan ook niets met de pool en dus met lage temperaturen te maken. Lees anders de huidige guidance van het KNMI even als je een bevestiging nodig hebt.
Je moet nog een hoop leren merk ik uit je antwoord.
Als je hier mee over wil weten moet je eens gaan zoeken naar de algehele stromingspatronen op onze breedten en de daarbij behorende 'klassieke' depressies (noorse school) en hun vermogen om luchtsoorten over grote afstanden te verplaatsen. Door deze systemen worden polaire en tropische luchtmassa's naar onze omgeving gevoerd en wisselen deze elkaar constant af. Slechts af en toe kan bijvoorbeeld arctische lucht ons bereiken, maar daar hebben we een flink geblokkeerd patroon voor nodig. Als je het grotere plaatje hebt kun je bovendien gemakkelijker 'downscalen' naar de kleinere verschijnselen. | Gewijzigd: 25 november 2011, 21:15 uur, door marsel
Meen je dat nu? Krijg jij nu nog onweer? Jij ben toch echt wel een lucky basterd dit jaar Enjoy it
Eerst deze hopelijk leuke , zeer leuke winter door om ons dan weer op te maken voor het onweersseizoen 2012
Je moet nog een hoop leren merk ik uit je antwoord.
Als je hier mee over wil weten moet je eens gaan zoeken naar de algehele stromingspatronen op onze breedten en de daarbij behorende 'klassieke' depressies (noorse school) en hun vermogen om luchtsoorten over grote afstanden te verplaatsen. Door deze systemen worden polaire en tropische luchtmassa's naar onze omgeving gevoerd en wisselen deze elkaar constant af. Slechts af en toe kan bijvoorbeeld arctische lucht ons bereiken, maar daar hebben we een flink geblokkeerd patroon voor nodig. Als je het grotere plaatje hebt kun je bovendien gemakkelijker 'downscalen' naar de kleinere verschijnselen.
Ja kaartjes lezen is voor mij geen probleem, maar ik weet nog niet zoveel over de benamingen of wat erachter zit.
Dank je wel voor de goede uitleg. | Gewijzigd: 25 november 2011, 23:23 uur, door WimBaens
Knmi:
Morgen overdag trekt een zone met regen van west naar oost over het land. Later in de middag klaart het van het westen uit op. De maximumtemperatuur ligt rond 12 graden. De zuidwestenwind neemt nog wat verder toe naar vrij krachtig tot krachtig boven land, 5 tot 6 Bft, in de kustprovincies wordt de wind hard, 7 Bft. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied wordt de wind enige tijd stormachtig, 8 Bft, hier zijn dan windvlagen mogelijk tot ongeveer 80 km/uur. Later in de middag draait de wind naar west tot noordwest en neemt in kracht af. | Gewijzigd: 26 november 2011, 11:58 uur, door Marga
Ja ik zit ook maar tevergeefs naar die kaarten te staren in de hoop dat de boel toch over ons trekt...maarja
Haha, ja helaas zorgt dat niet voor een verandering van richting! Hier trouwens nu best lekker weer, zonnetje en redelijk tempje. We gaan zo maar eens even gezond doen en stukje wandelen in het bos.
Het is gewoon gematigd herfstweer, niets bijzonders.
Bij harlingen wordt een waterstand van +3.10 N.A.P. verwacht morgenavond om ongeveer 22:30uur.De nieuwe keermuur zal bij een stand van +1.90 N.A.P. worden gesloten.Vanaf +2.70 N.A.P wordt de dijkbewaking ingesteld en bij een stand van +3.00 N.A.P gaat men daar over op de inzet van dijkwachten.Het wordt daar dus ook morgenavond behoorlijk spannend en dat geldt ook voor de Waddeneilanden.Ik ben een liefhebber van een fikse storm, maar met springtij en een NW-wind moet je dit echt niet willen. | Gewijzigd: 26 november 2011, 22:40 uur, door op bijna 53 graden NB
edit: oh wacht, dat ging over de rivieren | Gewijzigd: 26 november 2011, 22:56 uur, door Simon Deurdorpe
Tegen maandagochtend zullen de hoogste waterstanden aan de kust wel definitief bekend zijn, misschien dat er naderhand nog een kleine correctie wordt toegepast maar dat gaat in het algemeen om enkele centimeters.
geldig van: zaterdag, 26. nov 2011, 13:00 uur
geldig tot: zondag, 27. nov 2011, 22:00 uur
geldig voor: alle hoogtes
Vanaf zaterdag middag en namiddag moet verspreid rekening gehouden worden met storm. Vanaf zondag morgen en voormiddag moet verspreid rekening gehouden worden met sterkere zware windstoten. Hierbij zijn er zware windstoten tussen 80 en 100 km/u, plaatselijk meer. De wind komt aanvankelijk uit het zuidwesten en draait zondag morgen en voormiddag naar het noordwesten.
Denemarken en omstreken gaan een pittig dagje tegemoet.
| Gewijzigd: 27 november 2011, 09:46 uur, door Bornin7ty2
Bij harlingen wordt een waterstand van +3.10 N.A.P. verwacht morgenavond om ongeveer 22:30uur.De nieuwe keermuur zal bij een stand van +1.90 N.A.P. worden gesloten.Vanaf +2.70 N.A.P wordt de dijkbewaking ingesteld en bij een stand van +3.00 N.A.P gaat men daar over op de inzet van dijkwachten.Het wordt daar dus ook morgenavond behoorlijk spannend en dat geldt ook voor de Waddeneilanden.Ik ben een liefhebber van een fikse storm, maar met springtij en een NW-wind moet je dit echt niet willen.
Dit is best wel even spannend. Ik vind het zo vreeemd dat je hierover nooit informatie leest, terwijl er toch dijkbewaking ingesteld wordt en keermuren worden gesloten. Ik kan alleen via het Noordzeeloket waterstanden vinden e.d. Maar voor de rest wordt er door RWS zeer weinig informatie gegeven. Nu willen de meeste mensen er niks van weten, men vertrouwd erop dat RWS en de waterschappen alles in de hand hebben maar net als met weeralarmen zou je ook bij een hoge wateropzet een code geel kunnen laten zien, en bij een alarmpeil overschrijding code rood. Alles draait om informatie en niks onder de pet houden.
Het hoge water heeft te maken met een diepe stormdepressie van 968 mb die nog uitdiepend over het noorden van de Noordzee in de richting van Zuid-Scandiunavie trekt. Aan de zuidflank woedt vandaag boven de noordelijke en centrale Noordzee een zware zuidwesterstorm. De storm ruimt in de middag naar het noordwesten en neemt dan zelfs nog iets in kracht toe. De Duitse orkaandienst verwacht later vandaag zelfs zeehoogtes tot ruim 11 meter bij wind van orkaankracht.
In het Waddengebied komt bij ons een stormachtige wind te staan, kracht 8, die mogelijk tijdelijk aanwakkert tot storm kracht 9. Daardoor wordt het water langs de kust enormn opgestuwd. Ter vergelijking: voor de kust van Noorwegen spookte het vrijdag ook nadrukkelijk en bereikten de golven in de omgeving van Trondelag een hoogte van 12 tot 15 meter.
De opstuwing van het water bij ons valt vandaag samen met astronomisch springtij. Die faktoren zorgen ervoor dat het tijdens vloed tot zeer hoge waterstanden kan komen. Rond vier uur vanmiddag wordt een waterstand van 2.15 meter boven NAP verwacht nabij IJmuiden en rondhalf negen vanavond bij Den Helder een stand van 2.30 meter boven NAP. Regen en wind zorgen vandaag voor een zeer herfstachtig weerbeeld.
Overigens zal het de komende week zeer wisselvallig blijven in ons land. Maandag en dinsdag is het na de regen deze dag droger, woensdag volgt opnieuw regen. De temperaturen beginnen in de loop van de week te dalen naar circa 7 graden overdag. Ook de nachten worden frisser. Tot echte winterkou kom het voorlopig nog niet maar in het Sinterklaasweekeinde zijn winterse buien met hagel en sneeuw mogelijk.
De fronten die de komende week aan de lopende band over West-Europa trekken, betekenen ook goed nieuws voor de Alpen. Aam de noord- en westzijde van de Alpen gaat een enorme hoeveelheid sneeuw vallen. Naar verwachting zal er in het volgende weekeinde tussen de een en twee meter verse sneeuw zijn gevallen in de gebieden waar het nu nog volledig groen is. | Gewijzigd: 27 november 2011, 11:50 uur, door Marga