2011 is wereldwijd het jaar van de weerrecords. Elke maand zijn er dagen die heter, kouder of natter zijn dan ooit. Is het de klimaatverandering of zijn er andere krachten aan het werk?
(Spannend muziekje)
‘Nog NOOIT eerder was een storm zo GROOT.’
(Beelden van krom staande palmen, van golven die op boulevards beuken)
‘Harde rukwinden, zware regens, OVERSTROMINGEN.’
(Paniek, een gillende menigte)
‘Dit MONSTER jaagt op meer dan 55 miljoen mensen.’
(Lege straten, donkere luchten)
Meer dan een half miljoen kustbewoners zitten ZONDER STROOM.’
(Zenuwachtige controlekamers)
‘Voor het eerst in zijn GESCHIEDENIS legt New York het totale openbaar vervoer plat. Zeker 370.000 mensen moeten laaggelegen gebieden van de stad verlaten.’
(Nog spannender muziekje)
‘De PRESIDENT verlaat zijn vakantiehuis in Martha’s Vineyard en keert terug naar het Witte Huis. Het volk heeft zijn leider nodig!’
Binnenkort in dit theater: ‘IRENE’.
Was het maar waar. Dit is echt, inclusief de citaten. Irene trok dit weekend langs en over de oostkust van Amerika. Alles wat hierboven staat is waar. Irene, met de omvang van de staat Californië, is een historische orkaan. In dit deel van de VS hebben ze zoiets nog nooit meegemaakt.
2011 is het jaar van de weerrecords. Elke maand, op elk continent, zijn er dagen die heter, kouder, natter zijn dan ooit. En niet zomaar een beetje, maar buitenproportioneel, nog nooit vertoond: freak weather.
In januari regent het een week lang pijpestelen in het zuidoosten van Brazilië, met als gevolg overstromingen en aardverschuivingen. De laatste tientallen jaren was het niet zo erg geweest. Aan de andere kant van de wereld, in Sri Lanka, regent het harder dan ooit tevoren. Er sterven veertig mensen. In het noorden van India wordt een kouderecord geregis-treerd, net als in China. De staat Victoria in het oosten van Australië heeft zijn natste januari ooit.
In Australië blijft het ook in februari regenen: liefst 76 procent meer dan gemiddeld. Aan het begin en eind van de maand komen daar ook nog eens twee tropische cyclonen overheen: Carlos en Yasi. Dat betekent overstromingen in het hele land.
Het is maart en in Australië regent het nog steeds (117 procent boven het gemiddelde). Ook in Angola en Namibië hoost het, in Thailand sterven veertig mensen door ongewoon heftige lenteregens, overstromingen en modderstromen. In Noord-Europa regent het helemaal niet. Het wordt in veel landen de droogste maart sinds tijden, meteen gevolgd door een abnormaal warme april. Nee, de warmste april óóit. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in het Midwesten van de VS, krijgen de bewoners juist de natste april uit de geschiedenis voor hun kiezen. In Australië is het inmiddels droog. Maar de staat Northern Territory bibbert in de koudste april sinds de temperatuurmetingen daar begonnen.
Op het noordelijk halfrond is de lente begonnen. Prompt overstroomt in Amerika de rivier de Missouri. In Montana, South Dakota en North Dakota begint ellende die de hele zomer voortduurt. In Europa breken de hoge temperaturen nog steeds alle records, in Australië geldt dat voor de lage temperaturen en in Zuid-Afrika valt in het westen op één dag (5 mei) net zo veel regen als normaal in een jaar.
Nu is Amerika aan de beurt. In juni begint in het zuiden en zuidwesten een hittegolf die de hele zomer aanhoudt. Op het laatst worden de records niet eens meer genoemd, zo verschrikkelijk heet is het. De schade aan de landbouw is enorm. In Centraal- en Zuid-China vallen honderden doden door stortregens, terwijl de rest van het land dekking zoekt tegen de ergste hitte in zestig jaar. Ook in Zuid-Afrika regent het nog steeds, op sommige plaatsen tien keer zo veel als normaal.
Nog niet klaar? Nee. In Zuid-Korea krijgen mensen op 28 juli de schrik van hun leven. Het klinkt als een enorme ontploffing, nee, als een passerende goederentrein, nee, als een vreselijk gebrul. In de hoofdstad Seoel valt bijna twintig centimeter regen, een absoluut dagrecord: vijftien keer zoveel als normaal in dit seizoen. Wat dat betekent, is te zien op een homevideo. ‘Ooooooh, ooooooh’, roept een man als er een dampende water- en modderlawine de berg af komt denderen. Er vallen meer dan dertig doden. Tienduizenden soldaten, agenten en hulpverleners moeten aan de slag om de puinhopen op te ruimen. Dit was zomaar een dag in juli, op een heel klein stukje van de wereld.
Drie dagen later, ergens in het ?oosten van Rusland. Een tornado! Die hebben ze daar nog nooit ?gezien. Drie minuten lang raast ?het ding door
Blagoveshchensk, de eerste Russische stad in de geschiedenis die getroffen is door een wervelstorm. Schade: twee miljoen euro.
Een week daarvoor weten ook de bewoners van de Italiaanse Alpen niet wat ze zien. Twintig centimeter sneeuw in hartje zomer! In de regio’s Veneto, waarvan Venetië de hoofdstad is, en Friuli Venezia Giulia daalt de temperatuur tot rond het vriespunt.
Voortekenen
Een jaar vol records, dus. Is het de klimaatverandering? Ja, zeggen veel deskundigen. Gewoon een speling der natuur? Ja, zeggen anderen. Is God boos op ons? Daar lijkt het wel op, zegt ene Johan op Bijbelactueel.nl: ‘Er is er maar één die over het weer gaat: De Here God, de Schepper van hemel en aarde en al wat erin is (...) God is degene die over het weer gaat en Hij laat dit zien! (...) Dat wat we nu zien gebeuren in de wereld zijn voortekenen dat God zich roert. De mensheid is bezig met zijn plannen, maar God ook! Naarmate de koningen van deze aarde het bonter maken, zal God zich steeds meer laten zien. Hij heeft een rechtszaak met de mensheid.’
In de Verenigde Staten is zelfs het woord ‘apocalyps’ al gevallen. De site The Extinction Protocol heeft bijvoorbeeld in april zitten tellen en komt op 559 orkanen (een record!). Een ‘mega-outbreak of tornadoes’. Op de site is het een komen en gaan van orkanen, vulkanen, dust devils, aardbevingen, supercyclonen, hittegolven en overstromingen. Conclusie: onze planeet gaat dood. Niet alleen door het klimaat overigens, maar ook door een oorlog met China, kernbommen op het Koreaanse schiereiland en Iran.
Ook orkaan Irene is volgens sommige mensen een teken van de apocalyps. Volgens de site apocalypse2011.com is het einde nabij: ‘Overstromingen zijn historisch gezien een Bijbels teken van God. Hij wil ons laten zien dat Apocalyps eraan komt.’ En wel op 11 oktober aanstaande. De Vier Ruiters staan te trappelen in de coulissen: overstromingen overal in de wereld, honger en droogte in Afrika, oorlog in het Midden-Oosten; de tekenen zijn niet mis te verstaan.
En wij in Nederland? Wij moeten het doen met met een nuchter filmpje van de familie Gardeur uit het Friese Hantum. Meneer filmt een tornado boven de weilanden achter hun huis.
Eerst is het alleen maar donker.
‘Naah, hij gaat niet ontstaan’, zegt meneer Gardeur.
Even later: ‘Jaa, nou komt-ie, kijk eens!’
‘Ja, hij is op de grond.’
.....
‘Hij komt deze kant op!!’
.....
‘ Oef ...‘
Het loopt goed af, maar het moet niet veel gekker worden. Een tornado in Hantum.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
hoelang heb je gedaan om dit verhaal te verzinnen? hahaha geniaal!:)
onderaan staat dat het verslag van de pers is
Verder: Geniaal stuk:P | Gewijzigd: 28 augustus 2011, 23:32 uur, door Herdervriend
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
het moet toch niet gekker worden.
Het is de meest complete opsomming van extreem weer die ik heb gezien, leuk om te lezen.
Maar om dit nou te linken met een apocalyps? http://nl.wikipedia.org/wiki/Apocalyps
Dat gevoel heb ik ook af en toe dit jaar, ook heb ik het idee dat de tijd sneller gaat dan normaal op 1 of andere manier.
Achja... 2012 komt er aan he?
het moet toch niet gekker worden.
Ondanks dat ik gelovig ben, heb ik toch liever Obama als president.
Dat geneuzel over God dit, God dat, waarschuwing zus, waarschuwing zo willen we niet hebben in de wereld. | Gewijzigd: 29 augustus 2011, 22:33 uur, door Rayo
Nou, men mag hopen dat Michele het nog ver schopt, dan komt het vast wel goed met Amerika
het moet toch niet gekker worden.
Zieklache mijn stem zou ze alvast niet hebben
Lol, als die apocalyps echt komt zoals sensatieminded dagblad de Pers aangeeft...
Dan is 2011 een voorproefje van 2012 en zullen er in dit jaar weersituaties gaan ontstaan alsof het doet lijken dat de wereld vergaat (A)...
Betreft Irene is het hoogstwaarschijnlijk dat deze "parmantige" dame ons in elk geval erg goed weer zal gaan brengen
in de loop van deze week, dus zo'n ramp ter grote van Californie kan ook voorspoed brengen in sommige gevallen