Orkaan Katia is weer iets afgezwakt van een categorie 4 naar een categorie 3 orkaan. Vroeg op de dinsdagmorgen lagen de windsnelheden op 205 km/h. Het centrum logt op 645 km ten zuiden van Bermuds en beweegt zich noordoostwaarts met een snelheid van 17 km/h. De druk bedraagt 950 mb. Enige fluctuatie in de sterkte van de orkaan zal de komende 24 uur te zien zijn.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
©onweer-online
Bron: AP, WU, NOAA
hallo
wat mij hier eigenlijk sterk verbaast is dat orkaan katia wel akelig dicht in de buurt komt
volgens national huricane center stevent deze orkaan recht naar groot britanje af deze zou daar zondag of maandag aankomen
wat mij nog meer verbaast is dat dat deze op de 50ste breedtegraad nog steeds status orkaan heeft 80 mph of gemideld 130 kmph is dit in het verleden nog voorgekomen dat orkanen overleven op de 50 ste breedtegraad ? | Gewijzigd: 8 september 2011, 07:21 uur, door Marga
wat mij hier eigenlijk sterk verbaast is dat orkaan katia wel akelig dicht in de buurt komt
volgens national huricane center stevent deze orkaan recht naar groot britanje af deze zou daar zondag of maandag aankomen
wat mij nog meer verbaast is dat dat deze op de 50ste breedtegraad nog steeds status orkaan heeft 80 mph of gemideld 130 kmph is dit in het verleden nog voorgekomen dat orkanen overleven op de 50 ste breedtegraad ? Je ziet niet vaak dat ze als cat1 op West Europa afstormen. Het is wel boeiend om dit te volgen. Eind augustus was al zichtbaar in de kaarten dat Katia als storm richting West Europa kwam en lag toen dichtbij Nederland. Nu laat GFS de restanten van dit systeem als storm zien bij Ierland. En dat is eerder gebeurd door Debbie in 1961.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantisch_orkaanseizoen_1961
Orkaan Katia - momenteel een categorie 1 orkaan - gaat tussen Bermuda en de oostkust van de VS naar het noorden toen. Om 03:00 UTC lag Katia op 520 km ten west-zuidwesten van Bermuda. De windsnelheden bedragen 130 km/h. De trekrichting is noord-noordoostwaarts met een snelheid van 20 km/h. De druk bedraagt 982 mb. Een alertheid voor een tropische storm (tropical storm watch) is uitgegeven voor Bermuda. Langs de gehele oostkust van de VS, Bermuda en de naar het oosten gerichte stranden van de Bahama's zullen te maken krijgen met hoge golfslag.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar
©onweer-online
Bron: AP, NOAA, WU
Het seizoen van tropische orkanen op de Atlantische oceaan is flink op gang gekomen. Trok hurricane Irene recent veel aandacht, vooral ook omdat ze via New York koerste, nu is het Katia die ‘major’ hurricane is geweest. Waar de restanten van Irene opgingen in een ander groter lagedrukgebied dat bij ons vervolgens storm(achtige) winden aan de kust opleverde, lijken de overblijfselen van Katia ons weerbeeld begin volgende week een stuk directer te gaan beïnvloeden.
Orkaan Katia
Op dit moment ligt Katia nog ver weg. Ze is ontstaan tussen Afrika en het Caribisch gebied en ontwikkelde zich vervolgens snel met ten noorden van Puerto Rico op de oceaan gemiddelde windsnelheden die piekten tot ruim 200 kilometer per uur en windstoten tot ruim 250 kilometer per uur. Dat is alweer ruim 2 dagen geleden, op dinsdag.
Satellietbeeld van de Atlantische oceaan van dinsdag. Onder in beeld de kust van Zuid-Amerika, waaronder Suriname. Linksboven in beeld Noord-Amerika, rechtsboven Portugal en Spanje. Katia is te zien als de 'pannenkoek met spiralen' links van het midden, in het zeegebied ten noorden van Haïti en de Dominicaanse Republiek en ten oosten van Florida.
Afbuiging
Inmiddels is de orkaan boven minder warm zeewater terechtgekomen en heeft ze iets aan kracht verloren met op het moment van schrijven gemiddelde snelheden van zo’n 140 kilometer per uur en windstoten tot 180 kilometer per uur. Maar tegelijkertijd wordt ze voor Europa vanaf nu interessanter. Katia is namelijk aan het afbuigen geslagen. Bewoog ze eerst nog naar het westnoordwesten, nu is haar trekrichting noordelijk tot noordoostelijke geworden als gevolg van de zuidelijke tot zuidwestelijke hoogtestroming aan de flanken van hogedrukwerking in de bovenlucht ten oosten van de Bermuda-eilanden.
Katia in straalstroom op weg naar Europa
Aan het eind van de vrijdag (onze tijd) komt Katia – nog steeds op orkaansterkte – ter hoogte van de noordoostkust van de VS in de straalstroom terecht. Tegelijkertijd begint ze steeds meer haar tropische kenmerken te verliezen en krijgt ze uiteindelijk de op onze breedte zo gebruikelijke frontenstructuur, met een koufront, warmtefront en al snel ook een occlusie.
Katia van dichterbij op 5 september.
Storm aan Ierse en Schotse kust
Het blijft echter een actieve depressie, aangevuurd door een fors doorjakkerende straalstroom. Die winden op grote hoogte sturen het systeem vervolgens met grote snelheid in oostelijke richting, naar Europa toe. Naar verwachting maandag arriveren de restanten van Katia uiteindelijk bij de Ierse en Schotse west- en noordkusten met stormwinden.
Bij ons zal het niet zover komen, maar stevig aantrekken zal de wind begin volgende week wel even doen. Bovendien is het onder invloed van de actieve restanten van Katia wisselvallig. Van de warme vochtige lucht van het systeem krijgen we waarschijnlijk maar een kortdurende veeg mee.
Aan het eind van vrijdag (Nederlandse tijd) komt Katia ter hoogte van de noordoostkust van de VS geleidelijk in de straalstroom terecht. Tegelijkertijd begint ze steeds meer haar tropische kenmerken te verliezen en krijgt ze uiteindelijk de op onze breedte zo gebruikelijke frontenstructuur, met een koufront, warmtefront en al snel ook een occlusie. Het blijft echter een actieve depressie, aangevuurd door een fors doorjakkerende straalstroom. Die winden op grote hoogte sturen het systeem vervolgens met grote snelheid in oostelijke richting, naar Europa toe. Naar verwachting maandag arriveren de restanten van Katia uiteindelijk bij de Ierse en Schotse west- en noordkusten met stormwinden. Bron afbeelding: Meteo Consult. Bij ons zal het niet zover komen, maar stevig aantrekken zal de wind begin volgende week wel even doen. Bovendien is het onder invloed van de actieve restanten van Katia wisselvallig.
Weerbericht zaterdag
De warmte van aanstaande zaterdag heeft overigens weinig met Katia te maken. Wel met een depressie die nu al ten westen van Ierland op de satellietbeelden (zie hierboven) te zien is. Aan de voorzijde daarvan komt morgen en zaterdag korte tijd een warme zuidwestelijke bovenstroming op gang met snel oplopende temperaturen in het weerbericht.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 8 september 2011, 14:58 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Orkaan Katia
Op dit moment ligt Katia nog ver weg. Ze is ontstaan tussen Afrika en het Caribisch gebied en ontwikkelde zich vervolgens snel met ten noorden van Puerto Rico op de oceaan gemiddelde windsnelheden die piekten tot ruim 200 kilometer per uur en windstoten tot ruim 250 kilometer per uur. Dat is alweer ruim 2 dagen geleden, op dinsdag.
Ik zit mij werkelijk af te vragen wat ik mij in Nederland, maar ook België voor moet stellen bij een windsnelheid tot ruim 200 kilometer en windstoten tot ruim 250 kilometer per uur.
Blijven er nog bomen staan, wat vliegt er door de lucht, moet we plaatmateriaal voor de ramen maken?
Iemand een idee?
Voor meer info zie National Hurricane Center http://www.nhc.noaa.gov/
Uiteraard worden de tropische systemen ook door ons op de voet gevolgd:
Berichtgeving over Maria
Berichtgeving over Nate
Groot Brittannië en het noordwesten van Europa zal vanaf begin volgende week de toorn van Katia gaan voelen. De orkaan zal zaterdag de Noord Atlantische Oceaan versteken om vervolgens als storm Europa van zondag tot dinsdag te geselen. De windstoten en hevige slagregens bereiken zondag - en op zijn laatst maandagmorgen vroeg - een grote deel van Ierland en Schotland. Windstoten van orkaankracht mogen niet uitgesloten worden en gaan voor problemen zorgen aan de noordelijke kust en in de heuvels. Ook Engeland en Wales zullen de dans niet kunnen ontspringen.
Het vaste land van Europa, waaronder het meest noordelijke deel van Frankrijk, België, Nederland en Denemarken krijgen aan het begin van volgende week te maken met Katia, die inmiddels haar tropische karakter heeft verloren. Het zwaarst zal het westen van Noorwegen te verduren krijgen. Maar voordat Katia het grote water gaat oversteken, zal Katia het oosten van Nova Scotia en Newfoundland trakteren op zeer ruwe zee, zware windstoten en hevige regenval.
©onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 9 september 2011, 08:44 uur, door Marga
11:00 PM AST donderdag 8 september 2011
Lokatie: 575 km NW van Bermuda, 1020 km ZZW van Halifax Nova Scotia
Wind: 140 km/h
Beweging: NO met 33 km/h
Druk: 973 mb
Bron: NOAA, WU | Gewijzigd: 9 september 2011, 08:49 uur, door Marga
laatste berichtgeving vr 09 sep 2011, 11:29 in de Telegraaf
Cariben in de ban van storm zie link:
http://www.telegraaf.nl/buitenland/1051671...land,buitenland
laatste berichtgeving vr 09 sep 2011, 11:29 in de Telegraaf
Cariben in de ban van storm zie link:
http://www.telegraaf.nl/buitenland/1051671...land,buitenland Als ze nog wat verder richting het zuiden van de Noordzee zakt heb je hier zo weer een windkracht 8 of meer.
Apart dat Katia op haar weg richting Europa eerst in kracht afneemt om vervolgens weer toe te nemen tot orkaankracht.
Orkaan Katia zou zondagavond of begin volgende week Groot-Brittannië kunnen treffen. Tegen dan zou de orkaan wel afgezwakt zijn naar een tropische storm, maar dat volstaat nog steeds voor hevige windstoten, overstromingen en chaos op de weg. Waar Katia aan land zal komen is nog niet duidelijk. Er gelden waarschuwingen voor Schotland, Noord-Engeland, Wales en Noord-Ierland. In de Verenigde Staten deed Katia golven van zeven meter hoog op de kust beuken. Dit weekend maakt de storm de oversteek van de Atlantische Oceaan.
Na die lange reis zal Katia haar orkaanstatus normaal ingeruild hebben voor die van een tropische storm. Wel mogen de Britten zich nog steeds verwachten aan windstoten tot 130 kilometer per uur. De kuststreek krijgt te maken met overstromingen door hoge golven. Ook zou Katia bomen kunnen ontwortelen en schade aan gebouwen aanrichten.
Rond deze tijd van het jaar krijgt het Verenigd Koninkrijk wel vaker te maken met de staart van een orkaan. De laatste twee kanjers waren Bill en Grace, die in 2009 veel schade aanrichtten. De zwaarste storm maakte in 1987 achttien dodelijke slachtoffers, maar deze was niet veroorzaakt door een orkaan.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 11:56 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Zie berichtgeving Maria: http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=28085
Onderwerp is gestart op 8 september
Katia heeft inmiddels haar tropische karakteristieken verloren. Katia zal naar verwachting flinke storm geven de komende dagen. Het systeem bevond zich om 15.00 UTC p[ 475 km OZO van Kaap Race (Newfoundland) en 3160 km WZW van Glasgow (Schotland). De windsnelheden bedragen 130 km/h. Katia trekt ONO waarts met een snelheid van 85 km/h. De druk bedraagt 954 mb.
©onweer-online
Bron: NOAA, WU