Wegens tijdgebrek, moeheid, geen spannende situatie enz enz ga ik zelf geen nieuw topic schrijven. Hiervoor pak ik KNMI Guidance altijd. Echter de laatste twee keer is helaas bewezen dat Guidance niet geheel is uitgekomen, kan beter zeggen... Ze zaten er erg goed naast. Morgen is er inderdaad kans, maar ook kans op waterhoosjes en funneltjes.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt nog verder uitdiepend noordwaarts en wordt rond middernacht boven de noordelijke Noordzee verwacht. Het bijbehorend koufront blijft nog lange tijd slepen over het oosten van het land. Het front ligt vrijwel evenwijdig aan de bovenstroming. Deze is namelijk zuid tot zuidoost op de oostflank van een naderende bovenluchttrog. Morgen komt de bovenluchttrog boven osn land te liggen. De bovenluchttemperatuur daalt dan naar -24 graden op 500 hPa.
MODELBEOORDELING:
In grote lijnen zijn de modellen het eens. Het slepende front vannacht nog over de oostelijke helft met daarbij nog veel neerslag zien we in alle uitvoer wel terug. De bovenluchttrog die morgen boven ons land komt te liggen met de lage bovenluchttemperaturen wordt ook door alle modellen opgepikt. Op detailniveau zien we wel verschillen optreden. Hitlam laat een kleinschalig laagje ontstaan met een venijnig windvelde op de zuidflank ervan. Dit laagje wordt morgenochtend boven het zuidoosten van Engeland verwacht en rond het middaguur boven het zuidwesten van ons land. Nabij het laagje geeft Hirlam ook een stevig buiencomplex te zien. Of het laagje nu de oorzaak is van deze buien, of dat de buien in het model (convectieschema) zodanige drukdalingen teweegbrengt dat er een aprte kern ontstaan is mij niet duidelijk. Wel ziet het Hirlampatroon er wat overdreven uit en wordt voorlopig niet al te serieus genomen. Is een punt van aandacht!
WIND:
Hirlamwinden worden aangehouden. Het kleinschalige windveldje nabij het laagje van morgen wordt vooralsnog niet volledig gehonoreerd. Neemt niet weg dat er bij wel kans is op verschillende troglijntjes in de polaire lucht waarop de wind af en toe aantrekt tot een dikke 6 Bft, mogelijk zelfs een kleine 7 Bft. Morgen bij de buien ook windstoten. Voorlopig maximaal 30 knopen aangehouden. Ivensmethode komt voor het zuiden hoger uit maar dat heeft alles te maken met het eerder genoemde kleinschalige windveldje rondom de trog, welke door Hirlam zwaar wordt aangezet.
BEWOLKING:
Voorlopig liggen we onder een tamelijk gesloten en dik pakket bewolking, samenhangend met het slepende koufront en de naderende bovenluchttrog. Met het arriveren van de bovenluchttrog wordt de opbouw morgen weer behoorlijk onstabiel. Dan vorming van CB's met toppen rond FL250.
NEERSLAG:
Vanavond en vannacht de meeste neerslag over de oostelijke helft van het land. Kan tamelijk langdurig zijn en af en toe behoorlijk intensief. Levert nog een flink aantal mm's op volgens de modellen. Hirlam komt nog met zo'n 10-20 mm. Morgen veel buien, nabij kleinschalige troggetjes meer geclusterd. Onweer is zeer waarschijnlijk. Indecs komt met hoge kansen, tussen de 50 en 90%.
De warme luchtmassa is definitief onze regio uit en nu bevinden we ons in subpolaire onstabiele lucht, meer en meer beïnvloed door een uitgesproken en scherpe hoogtetrog. Morgen zaterdag komt de trog dwars over de regio te liggen met op 500 hPa een temperatuur rond -22°. De buien welke morgen ontstaan kunnen uitgroeien tot 6 à7 km en halen hier en daar het onweerstadium. Zware dynamische buien zijn niet meer aan de orde. Evenwel is de situatie gunstig voor de vorming van enkele lokale waterhoosjes of spouts landinwaarts.
Zaterdagnacht blijft aan de kust de onweerkans bestaan. Zondag overdag is er nog een bui mogelijk, doch de onweerskansen zijn dan verdwenen.
Severe Weather Outlook Benelux
Knmi korte versie:
Zaterdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met regen- en onweersbuien. Onweer is zeer waarschijnlijk. Indecs komt met hoge kansen, tussen de 50 en 90%. De middagtemperatuur ligt met 18 graden een stuk lager dan vandaag en samen met de vele buien geeft dit het weer een herfstachtig karakter. De zuidwest- tot westenwind is overwegend matig, kracht 3 a 4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5. Met het arriveren van de bovenluchttrog wordt de opbouw behoorlijk onstabiel. Dan vorming van CB's met toppen rond FL250.
Weerdirect:
| Gewijzigd: 26 augustus 2011, 22:00 uur, door Tyshane
Als je kijkt naar de trekrichting van de buien in Duitsland kunnen we hier in Oostelijk Groningen misschien nog wel wat
"Ostgewitter" krijgen...
Als je kijkt naar de trekrichting van de buien in Duitsland kunnen we hier in Oostelijk Groningen misschien nog wel wat
"Ostgewitter" krijgen...
volgensmij lost het een en ander op voordat het ook maar iets van de nederlandse grens ziet
Als je kijkt naar de trekrichting van de buien in Duitsland kunnen we hier in Oostelijk Groningen misschien nog wel wat
"Ostgewitter" krijgen...
Ik hoop dat je gelijk hebt. Maar als ik de radar zo zie dan zit er in de westelijke pluk van dat buiencomplex weinig onweer.
als het op de radar er mooi uit zie ga ik chasen en foto's maken.
knmi geeft waarschuwing af voor het hele land dus dat is niet niks... | Gewijzigd: 27 augustus 2011, 01:11 uur, door michaelvr
Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
waarschuwingsniveau oranje verwacht
geldig van: zaterdag, 27. aug 2011, 11:00
geldig tot: zaterdag, 27. aug 2011, 22:00
geldig voor: alle hoogtes
Zaterdag zijn er plaatselijk waarschuwings relevante regenbuien en onweer mogelijk. Hierbij bestaat er gevaar op zware regenval en zware windstoten.
Noord-België en West-Midden Nederdland
Nu kunnen we meteen op hele korte termijn zien wat nu het verschil is tussen de koudbloeidige onweders van vandaag en de veel grootschaligere warme onweders van de afgelopen week .
De eerste uren nog af en toe regen in het uiterste oosten van het land. In de loop van de ochtend bouwen vanuit het westen buien op. Nabij de trog zullen de buien ook geclusterd zijn. Onweer is waarschijnlijk, kouw geeft voor het noorden 30-50% en voor het zuiden 50-95% in het zuidoosten.