Peru kreeg gisterennamiddag mogelijk te maken met de inslag van een meteoriet. Of de meteoriet ook de grond geraakt heeft, is nog niet duidelijk. Wel worden bosbranden ten zuiden van Cusco aan de inslag toegeschreven. Het leverde in elk geval opmerkelijke beelden op, hoewel we niet kunnen bevestigen dat het om een meteoriet gaat. De inwoners van Cusco zagen het object door de lucht schieten, terwijl het door de atmosfeer drong. Experts gaan er van uit dat het om een meteoriet gaat. Uiteindelijk verdween de meteoriet achter de horizon. De politie ondervraagt boeren in de omgeving van de stad om na te gaan of het object ook geland is. Cusco ligt in de buurt van Machu Picchu, het Inca-monument dat jaarlijks tienduizenden toeristen lokt. Per dag worden maar 200 mensen toegelaten om Machu Picchu te bezoeken.
Meteoriet in 2007
In 2007 kreeg Peru al eens een inslag van een meteoriet te zien. Die is toen nabij de grens met Bolivia gevallen. Het object had de grootte van een basketbal en liet een krater achter met een diameter van ruim 13 meter. Het materiaal waaruit die meteoriet bestond was 4,5 miljard jaar oud, vergelijkbaar met ons zonnestelsel.
Dinosauriërs
Meteorieten zijn stukjes steen en soms metaal, die de val naar de Aarde overleven. Ze zijn meestal ontstaan na een botsing tussen twee asteroïden. Onder impuls van de zwaartekracht op onze planeet halen ze snelheden tot 11,2 kilometer per seconde. Ze kunnen niet groter dan een millimeter zijn, maar sommige meteorieten zijn groter dan een voetbalveld. Volgens een theorie zou zo'n object 65 miljoen jaar geleden verantwoordelijk geweest zijn voor het uitsterven van de dinosauriërs.
Een vliegtuig?
Jaarlijks komen honderden meteorieten op Aarde terecht, maar slechts een handvol wordt teruggevonden. Het is dus niet zeker of dit exemplaar gevonden zal worden. Bovendien is niet iedereen op YouTube ervan overtuigd dat dit een meteoriet is. Hier en daar wordt geopperd dat het gewoon een vliegtuig is waarvan de uitgestoten brandstof door de ondergaande zon verlicht wordt.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
EDIT : Oops stond er al onder ... Niet helemaal door gelezen excusses | Gewijzigd: 26 augustus 2011, 18:02 uur, door StevenOverijsel
Weer liefhebber/fotograaf/weeramateur Raalte Overijssel
Onweersdagen: 0
Dat zie je toch wel, qua rook al en hoe het vliegt
http://en.wikipedia.org/wiki/Skunk_Works | Gewijzigd: 26 augustus 2011, 20:05 uur, door Robin B
Behalve de fout die Tyshane al aanstipte, staat er nog meer flauwelkul in:
De eerste zin klopt, zogauw het object de aardbodem bereikt heet het een meteoriet. Zijn ze erg klein dan verbranden ze in de atmosfeer en heten dan meteoor. Ik denk dan ook dat ze bedoeld hebben dat een meteoriet niet kleiner kan zijn dan een millimeter.
Dagelijks valt er duizenden kilo's op aarde.
Dat ze van asteroïden komen klopt ook wel, maar er zijn nog duizenden keer zovele objecten op andere plaatsen (kuipergordel en oortwolk) in het zonnestelsel die ook richting aarde kunnen "vallen".
De aanduiding voetbalveld: In de asteroïdenbaan komen ook objecten voor van honderden kilometers groot. Ja, dat is groter dan een voetbalveld.
Zwaartekracht heeft geen impuls!
De snelheden kunnen ook gemakkelijk 50 km/s zijn.
Al met al leuk dat men even wat achtergrondinfo bij zo'n nieuwsbericht doet, maar zorg er dan voor dat de info klopt zodat je de mensen ook iets leert. Grrrmbbl.
Bovendien denk ik ook niet dat dit een meteoriet (of meteoor) is geweest. | Gewijzigd: 26 augustus 2011, 21:19 uur, door Arends
Lees wat er bedoeld word niet wat er geschreven word.
Wat betreft "De snelheden kunnen ook gemakkelijk 50 km/s zijn." ben ik niet met je eens. Ok de z.k. heeft geen impuls maar als er twee flinke jongens tegen elkaar klappen komen en brokken vrij en die schieten gerust met honderden kilometers het helal in. Brokken di emet 50km/u de dampkring binnen komen hebben geen schijn van kans en ketsen af of verbranden. Met genoeg kracht en snelheid komen ze wel in de dampkring. Dus moeten ze hoe dan ook veel harder gaan dan 50/kmu | Gewijzigd: 26 augustus 2011, 20:43 uur, door mrijkhals
Je geeft: 50 km/s, 50km/u en 50/kmu: wat bedoel je nou?
Ik zuig niet zomaar iets uit mijn duim hoor, is parate kennis.
Ik weet al 30 jaar dat dergelijke objecten met 40- tot 60 kilometer per seconde reizen.
Mijn grootste interesse is dan ook het heelal. Onweer is ook leuk, zoals ook dit forum.
Maar er staat erg veel onzin in dit soort topics, en helaas voel ik mij geroepen om de leden hier wat bij te leren.
Ik zal je eens wat te denken geven:
Stel dat er een steen STIL hangt in de baan van de aarde: wat is dan de botsingssnelheid als de aarde er tegen aan komt?
Dat is al bijna 30 km per seconde! (de snelheid waarmee de aarde rond de zon draait).
quote "Brokken di emet 50km/u de dampkring binnen komen hebben geen schijn van kans en ketsen af of verbranden"
Brokken ketsen af óp de dampkring. Afketsing volgt uit hun impuls en hoek.
Alle brokken die de dampkring binnenkomen verbranden, de kleine helemaal en de grote niet.
En ik besef me terdege dat dit allemaal lekker arrogant is. Kan ook niet anders. Dat is het leken-specialisten probleem. | Gewijzigd: 26 augustus 2011, 21:17 uur, door Arends
Althans, ik ga hier even uit van diverse films. Maar, sinds wanneer blijven 2 strepen van een meteoriet zo dichtbij elkaar? Meestal als ze barsten, blijft het toch nog steeds 1 streep of gaat de andere compleet de andere kant op?
Duidelijk zag men dat ook bij de nieuwszender.
Moet een mooie zonsondergang zijn geweest:D
En dan de snelheid. Dat is toch wel de definitieve reden om te zeggen dit is een vliegtuig. Vast die ene superjet die hypersonisch vliegt.
Waar haal je deze wijsheid vandaan dan?
Want dit klinkt me erg onrealistisch in de oren, 1000den kilo's per dag
Dan moeten er toch met de regelmaat van de klok meldingen komen van brokstukken die terecht zijn gekomen, en die zie ik nou niet dagelijks/wekelijks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Skunk_Works
Nou, dan zal ik wel iets missen, maar ik zie niets raars.
Ik zie gewoon de contrails van een 2 motorig vliegtuig in het schijnsel van een laagstaande zon.
Ik kan hieruit niet opmaken of het een civiel of militair toestel betreft.
Qua snelheid zie ik ook niets bijzonders, overdreven snel vliegt het volgens mij niet.
Wat je met de link probeerd duidelijk te maken weet ik niet
Een meteoor/meteoriet is het wat mij betreft zeker niet.
Voorlopig valt ie wat mij betreft onder het kopje "UFO"
Gewoon een airliner waarschijnlijk.
Misschien ff een poll van maken