De regen nabij het warmtefront dringt langzaam noordwaarts op, net zuid van het WF is de neerslag wat buiig. Progtemps worden geleidelijk aan onstabieler en vannacht is lokaal onweer niet geheel uit te sluiten. Indecs-waardes lopen dan lokaal ook al op. Morgenochtend dan in eerste instantie nog wat restanten buiige regen. Pas in de middag gaan de neerslagkansen weer toenemen. Onweerskansen worden behoorlijk groot. Indecs geeft vrijwel in het hele land kansen tussen de 80 en 95%. Hagel is later morgenmiddag en avond gezien de hoge CAPE-waarden niet uit te sluiten.
Ik moet van Gendringen naar Ermelo met de auto, om dan van Ermelo naar Scheveningen te gaan met de trein.
Daarna met de auto weer terug van Scheveningen naar Ermelo, en dan in het holst van de nacht van Ermelo weer naar Gendringen.
Met deze voorspellingen word ik daar niet echt vrolijk van..
De grondkaart toont een barokliene zone over W-EUR waarbij zich een lagedrukgebied heeft gevormd over Spanje. Dit low is deels dynamisch getriggerd aan de voorzijde van een kleinschalig hoogtetrogje om 6z nabij La Coruna. Deze trog, met bijhorende PVA/NVA koppel, trekt de komende 24h NE waarts en bereikt BE tegen 6z DI-ochtend. Het grondlaag schuift mee en diept wat uit om tegen DI-12z aan te komen bij het Kanaal. Tegen die tijd is de depressie al flink geoccludeerd zodat de warme sector al flink daar vooruit zit. Maw, de wig met meest onstabiele warme lucht (TE850 tong/warme sector) trekt in de vroege ochtend reeds over BE en bereikt tegen 12z het oosten van NL. Het KF trekt maw reeds 's ochtends over BE en in de loop van de middag bereikt deze het oosten van NL.
Deze ochtend is een MCS ontstaan vlakbij het warmfront (welke W-E georienteerd is en erg traag N-waarts trekt). In dat gebied is uiteraard de WAA groot, alsook de SRH. Het MCS, welke op de radar een squall line structuur weergeeft, trekt NNE waarts en zou deels nog over W-BE kunnen komen vanavond. Echter, dan moet het systeem overeind blijven en gezien het systeem tegen dan al 'oud' is, en tevens terecht komt in een sterk diffluent gebied (en hierdoor dreigt 'uit elkaar gereten' te worden) is het maar de vraag of men er in het westen veel zal van merken behalve de overblijvende wolken en stratiforme rommel. Evenwel iets om op te volgen!
Ook over het zuiden van BE is de luchtmassa vandaag flink onstabiel aangezien men zich daar goed en wel zuid van het WF bevindt. Echter door de hoge WAA en uitblijvende hoogtetrigger, en de CIN er hoog is, heb ik twijfels of er daar buien getriggerd zullen worden. Indien dit gebeurt zullen zij mogelijks dynamisch van aard zijn en eventueel zelfs uitgroeien tot een complex.
Later vannacht nadert het low en de kortgolvige trog. Dan lijken de kansen op onweders toe te nemen, al dan niet geadvecteerd vanuit FR. De TE850 waarden vlakvoor het KF en in de warme sector zijn hoog te noemen en halen bijna 70°. In de hogere niveaus zien we een sterke afkoeling van de atmosfeer met een sterke T-delta met een 850-500 hPa lapse-rate tot 32°. Dit geeft aan hoe latent onstabiel de luchtmassa is met hoge hagelkansen. De CAPE loopt op tot boven 1500 J/kg. De Showalter Index piekt naar -2 vannacht over BE wat aangeeft hoe hoog de onstabiliteit is in de mid-levels. Er is uiteraard wel sprake van een flinke nachtelijke CIN maar de triggering zal niet vanaf de grond gebeuren maar vanuit de mid-levels en door lifting aan de voorzijde van de trog. Gezien de hoogtetriggering en de significante stroming op 850 hPa lijken de kansen op een squall line aanwezig. De hoogtewind is echter niet spectaculair en IVENS geeft enkel indicatie op gusts rond 80 km/h dus tot uitgebreide windschade lijkt het niet te komen op basis van de modellen. Kans op enkele supercells is aanwezig, gezien de sterk gekrompen wind aan de voorzijde van het KF (oostelijke wind aan de grond, SW wind in de hoogte). Echter, dan moet de convectie wel gekoppeld worden tot in de PBL wat gezien het nachtelijke tijdstip ver van zeker is.
De kansen op onweer vergroten eerst over BE vannacht. Morgenvoormiddag komt het W en later C van BE in de stabielere lucht achter het KF. Voor delen van NL wordt het dan interessant met opnieuw kansen op de ontwikkeling van een MCS. De kortgolvige hoogtetrog bevindt zich dan over BE en dus bevindt NL zich aan de voorzijde van deze trog met dus makkelijk triggering van dergelijke complexen. De CAPE in het E van NL lopen op tot boven 2000 J/kg bij een LI rond -6°. IVENS komt daar met waarden rond 90 km/h. De SRH komt met waarden boven 150 en de EHI is goed boven 1, alsook de MCS/STP en SCP index. Dus kansen aldaar op een flink uit de kluiten gewassen complex met kans op windschade. De modellen echter laten twijfel bestaan op zo'n complex want een echte 'bom' in de neerslagprognose blijft in de meeste modellen uit. Dit moet nopen tot voorzichtigheid!
Evenwel geeft ik voor vanavond in delen van BE een SLGT RISK, voor vannacht een MDT RISK en voor morgen over een deel van BE en een groot deel van NL eveneens een MDT RISK. Eventueel moet dit vanavond aangepast worden naar een HIGH RISK. Het blijft evenwel een lastige situatie met nogal wat onzekerheden.
bron: http://severeweatheroutlook.blogspot.com/
Altijd ontzettend leerzame weerpraatjes van Karim, kijk er telkens naar uit. Net als naar die van Janneman Nu voor morgen overdag (egocentrisch: dan noorden grootste kans) nog morgenochtend Estofex d'r bij... en Karim gaat mss nog updaten vanaaf en morgenochtend. Spannend heur. Jammer dat ik hele dag moet werken morgen.