Morgen is er wederom kans op onweer, gezien de dynamische kant van het onweer kunnen de buien weer zwaar gaan uitpakken. Een thermische vore (zie afbeelding hieronder) die vormt zich vanavond/komende nacht boven Frankrijk en trekt langzaam richting het noordoosten. Echter de positie en de timing van de vore is nu nog steeds niet bepaald, het kan dus nog wat gaan verschuiven.
Kijken we naar de waardes wat betreft de onstabiliteit, dan zien we die in de ochtenduren al fors toenemen. Echter dit is ook weer afhankelijk van de timing van de thermische vore. De waardes komen uit op zo'n 200-600 J/KG in het noordelijk deel en het westelijk deel van Nederland, dit geldt overigens ook voor onze zuiderburen. De maximale lifted ligt tussen de -2 en de -4. In het midden en in het zuiden van het land, wat tevens ook het meest interessante gebied is voor het onweer worden waardes berekend van 1000-1500 J/KG, bij een lifted van -6. In het oostelijk deel van België worden er zelfs waardes gehaald van 2500+ J/KG en een maximale lifted van -7. Kijken we ook even naar de precipitable water, dan zien we waardes van 38. Dit houdt in dat er lokaal zeer veel neerslag kan gaan vallen. Deze waarde wordt over het zuidelijk deel van het land berekend. Hieronder de afbeelding wat betreft de onstabiliteit. De wolkentoppen kunnen gemakkelijk hoogte bereiken van 13 km, dus er is kans op hoge bliksemactiviteit, maar ook hagel van zo'n 2 tot 3 cm is mogelijk.
Dynamische kant is ook zeer interessant te noemen, de 0-1 kilometer windschering ligt op ongeveer 10m/s en een maximale STP/SCP wordt berekend voor het oosten en het zuidoosten van het land. Deze ligt op 2, elders in het land op 1. Dit zijn dezelfde waardes als afgelopen donderdag. De windschering op 0-6 kilometer hoogte ligt tussen de 24 en de 28m/s in, deze waardes liggen iets hoger dan afgelopen donderdag. De SRH komt uit op 150 m2/s2, in Zeeland ligt die rond de 200 m2/s2. Tegen de avonduren ook in het oostelijk deel van het land waardes van 200 m2/s2. Hieronder ziet u de kaarten van de 0-1/0-6 kilometer windschering.
Kort samengevat: Morgen tegen de middag (ligt natuurlijk geheel aan de timing zoals hierboven geschreven is) toenemende kans op (zware) onweersbuien. Wolkentoppen kunnen een hoogte bereiken van zo'n 13 kilometer, ook is er kans op "grote" hagel tot 2 a 3 centimeter. Kans op hoge bliksemactiviteit is aanwezig. Lokaal kan er zeel veel neerslag gaan vallen en eventuele hoosverschijnselen cq dynamische cellen/supercellen sluit ik niet uit! De meeste kans acht ik in het midden, oosten, zuidoosten en zuidelijk deel van het land.
Ik hoop, zeker met wat er afgelopen donderdag gebeurd is, dat men wat serieuzer naar het weer gaat kijken. Vooral buitenevenementen! | Gewijzigd: 20 augustus 2011, 13:45 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
SYNOPTISCHE SITUATIE:
De kern van een hogedrukgebied boven Oost-Europa beweegt langzaam verder oostwaarts. Het polaire front ligt NO-ZW georiënteerd boven Engeland en een golf in dit front boven zuidwest Ierland en trekt noordoost richting de noordelijke Noordzee. Een uitloper van bijbehorende warmtefront schampt vandaag het westelijk kustgebied. In de warme lucht ontstaat boven de Golf van Biskaje een storing die met een zuidwestelijk bovenstroming morgen langs onze westkust richting de Duitse Bocht trekt. In het Theta-W patroon is een duidelijke rug te zien welke aan het begin van de ochtend het zuiden van het land bereikt en vervolgens over ons land trekt (Theta-W 18C). In de avond bereikt het polaire front het westen van het land en verlaat maandagnacht het zuidoosten. Op maandag komt het aandachtsgebied terecht in een westelijke stroming van maritiem polaire lucht.
MODELBEOORDELING:
Hirlam springt behoorlijk. De 00 UTC run is weer wat explosiever en weer wat westelijker gepositioneerd dan 18 UTC run. Lijkt dus weer meer op de 12 UTC run. Deze run laat de neerslag gedurende de middag boven de oostelijke helft activeren. MAAR: In de uitgangspositie mist Hirlam het MCS boven centraal Frankrijk compleet! De neerslag net noord ervan (buiige) regen, heeft het model wel te pakken. Dit complex trekt waarschijnlijk via Ardennen/Luxemburg naar Duitsland. De vraag is welke invloed dit heeft op het verloop van het overige deel van de run? Al met al blijft het een zeer subtiel proces of een groot deel, of slechts het uiterste oosten van het land te maken gaat krijgen met zware buien.
WIND:
Hirlam bruikbaar wat betreft het grootschalige windveld. De windstoten behorende bij de buien in de thermische vore zijn een aandachtspunt. Methode Ivens komt met waarden van 45-50 knopen. Kijkende naar de progtemps dan zien we dit in de loop van de middag in het midden en oosten van het land mogelijk moet zijn. Ook de Hand-methode komt met maximale uitschieters van 45-50 kn bij T > 28 graden. Windstoten van 75-90 km/u zijn in de zwaardere buien dus goed mogelijk, misschien lokaal zelfs meer.
BEWOLKING:
Veel middelbare en hoge bewolking bij de Theta-W rug. In de middag ook vorming van convectieve bewolking met geclusterde/opgelijnde CB's, in een groot deel van het land moet dit wel door forcering geschieden. Daar zit precies de subtiliteit, is de forcering groter dan de CIN, helaas hebben we hier geen kwantitatieve methoden voor. Toppen kunnen met gemak tot FL400 gaan.. Als het van de grond af ontstaat dan is In de avond bereikt het koufront het westen van het land en kan er langs de kust ook stratus binnendrijven. Daarna klaart het op en in de nacht naar maandag kan er dan op uitgebreide schaal mist/lage ST ontstaan. Maandag overdag wat ondiepe CU en wat velden CI.
NEERSLAG:
Komende uren in zuidoosten (buiige) regen als de Theta-W rug het land binnentrekt. (neerslag ten noorden van het MCS boven midden Frankrijk) In de middag ontwikkelen zich enkele stevige regen- en onweersbuien. Hirlam komt vanmiddag met CAPE-waarden tussen de 2000-3000 J/kg. De kans op hagel lijkt mij bij deze onstabiliteit zeer aannemelijk. Lokaal kan er in korte tijd veel neerlag vallen. Locatie en exacte timing blijft dus nog erg onzeker. Het is wel zo dat het oosten/zuidoosten de grootste kans maakt, mocht de convectie daar vanaf de grond kunnen ontstaan dan is vorming van een enkele supercell gezien het scheringsprofiel zeker mogelijk. | Gewijzigd: 21 augustus 2011, 08:42 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
trouwens:
WRF laat morgen een mooi signaal in het noordoosten zien
| Gewijzigd: 21 augustus 2011, 00:49 uur, door onno333
zwarte woud in duitsland op 8 km van grens met zwitserland.
zal het via laptop allemaal in de gaten houden.
veel plezier en succes en pas op als je gaat chasen.
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
zet de wekker om 8 uur, dan zorg ik dat ik met jou alvast in de chatbox op de rest wacht haha, met natuurlijk een kop koffie!
Trouwens, Ben benieuwd hoe onstabiel de lucht morgen gaat worden
voor diegene die eens een virtuele onweersbui willen me maken
met je ogen dicht werkt het echt en een paar goeie oordopjes
| Gewijzigd: 21 augustus 2011, 00:46 uur, door bonardi
(dinsdag ook kansen en daar focus ik me meer op nu )
TaL
Trouwens, Ben benieuwd hoe onstabiel de lucht morgen gaat worden
Ok deal. Hopelijk warmt het morgenvroeg snel op.
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
Trouwens, Ben benieuwd hoe onstabiel de lucht morgen gaat worden
Ik zal er ook bij zijn .
Over die onstabiliteit: ( naar ricootje) Omdat je van GFS altijd wat af kunt trekken ga ik van WRF uit en dat is ongeveer 1250 j/kg in het oosten. 700-800 j/kg in het midden en 200 j/kg in het westen | Gewijzigd: 21 augustus 2011, 00:59 uur, door onno333