Vele honderden mensen hebben donderdagavond in het uitvaartcentrum in het dorpshart van Beverlo (Beringen) afscheid genomen van de 20-jarige Wendy Bürecke uit Ham, die vorige week omkwam tijdens het noodweer op Pukkelpop in Kiewit (Hasselt).
Onder de aanwezigen waren naast familie, kennissen en dorpsgenoten opvallend veel jongeren die een laatste groet kwamen brengen aan de jonge vrouw, die net als haar vriend Marlo Ghys uit Beringen precies een week geleden stierf. Wendy Bürecke wordt morgen begraven in Oostham.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De herdenkingsbijeenkomst met een concert van vier Pukkelpopbands heeft naar schatting minstens 7.500 mensen in Hasselt samengebracht. Het was een sereen en ingetogen eerbetoon aan de vijf slachtoffers, de vele gewonden en de nabestaanden van het drama op Pukkelpop, waar vorige week precies een week geleden een ongezien onweer over de festivalweide raasde.
Anderzijds was het voor burgemeester Hilde Claes en Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine het uitgelezen moment om de orde-, veiligheids- en hulpdiensten, de duizenden vrijwilligers en de vele solidaire Hasselaren te bedanken. "Egoïsme staat niet in het woordenboek van Hasselt en Pukkelpop", aldus Claes.
Eén minuut stilte om 18.15 uur
De bijeenkomst had plaats op het Kolonel Dusartplein. De stad had het plein aangekleed met witte vlaggen en de mensen kregen een witte roos. Stipt om 18.15 uur werd één minuut stilte gehouden. Vier bands, die normaal gezien op Pukkelpop moesten optreden, gaven een akoestisch concert. Het ging om The Rones, Amatorski, Krakow en Mauro Pawlowski.
Toen de burgemeester Chokri op het podium riep, klonk een oorverdovend applaus en gingen de witte rozen de lucht in. Over de slachtoffers zei Chokri: "We gaan jullie nooit vergeten." Na de optredens sloot Luk Janssen de bijeenkomst af met een gebalde vuist in de lucht en de woorden "We will fight back." De vele aanwezigen bleven vervolgens nog nakaarten op het Kolonel Dusartplein over de dramatische gebeurtenissen.
Er was in het stadhuis tot 22 uur de mogelijkheid het rouwregister te ondertekenen en op een "memory wall" konden mensen hun steunbetuigingen neerpennen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
In het Noord-Limburgse Oostham is vanmorgen afscheid genomen van de 20-jarige Wendy Bürecke uit Ham. De jonge vrouw liet vorige week samen met haar vriend Marlo Ghys (20) het leven tijdens de verwoestende storm die het muziekfestival Pukkelpop trof. Ook Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine was op de begrafenis aanwezig. Familie, vrienden, kennissen en tal van sympathisanten namen in de kerk van Oostham samen afscheid van Wendy Bürecke. De kerk was te klein voor de talrijk opgekomen aanwezigen, die getuige waren van een zeer serene en vooral emotionele plechtigheid. Ook Chokri Mahassine kwam zijn steun betuigen en viel de familie van Wendy geëmotioneerd in de armen.
De emoties liepen ook hoog op toen Wendy's oudere zus het woord nam. "Wendy, je was uniek, een 'specialleke'. Ik had zo een goede band met je en je zal eeuwig mijn zusje en vriendin blijven. Ook al was je leven zo kort, je hebt er toch enorm van genoten", klonk het.
Gisteren werd Wendy's vriend Marlo Ghys begraven in Beringen. Omdat beiden in andere gemeente wonen, werd besloten om het koppel niet samen te begraven. Op die manier konden familie en vrienden op hun manier afscheid nemen.
Een ander Pukkelpopslachtoffer, de 35-jarige Kristof Lenaerts, werd vanmorgen begraven in Rijkevorsel. De begrafenisplechtigheid van Marijke De Wilde uit Hamme vindt morgen plaats.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
In Rijkevorsel is vrijdagmiddag Kristof Lenaerts begraven. Naar schatting 500 mensen woonden in de Sint-Willibrorduskerk de uitvaartplechtigheid bij. De 35-jarige Lenaerts was één van de dodelijke slachtoffers tijdens de ramp op Pukkelpop vorige week donderdag. Hij kreeg een ijzeren staaf op zich en was op slag dood.
Voor de uitvaartplechtigheid zakten heel wat vrienden uit Antwerpen af naar Rijkevorsel. Het slachtoffer woonde sinds enkele jaren in de Scheldestad. Zijn vrienden loofden hem tijdens de plechtigheid voor zijn vrolijke karakter. "Muziek stond centraal in je leven. Je was teleurgesteld als je een avond niet had kunnen dansen. Ook op Pukkelpop was je ieder jaar van de partij", sprak één van zijn vrienden tijdens de plechtigheid. Ook twee schepenen van Hasselt en een delegatie van de Pukkelpop-organisatie woonden de uitvaart bij.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Morgen vertrekt er een stille solidariteitsmars van het Hasseltse Kolonel Dusartplein naar de Pukkelpopweide in Kiewit. De initiatiefnemers willen met een ingetogen mars het Pukkelpopdrama herdenken.
Het stadsbestuur en de politie hebben hun toestemming gegeven voor de mars. De stoet vertrekt om 14 uur op het Dusartplein en gaat via de Kempische Steenweg naar de Pukkelpopwei. Aan de wei worden witte rozen en ballonnen uitgedeeld. De Lijn en het Hasselts taxibedrijf Taxi Luc zorgen ervoor dat de deelnemers weer terugraken in het stadscentrum. Op Facebook zeggen momenteel meer dan 2.900 mensen deel te nemen aan de mars.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
In het Oost-Vlaamse Hamme is zaterdag afscheid genomen van Marijke De Wilde. Zij kwam vorige week om het leven op de camping van Pukkelpop toen een paal op haar tent viel.
Politie, mensen van de hulpdiensten en verschillende jeugdbewegingen uit Oost-Vlaanderen en Limburg kwamen een laatste eer betuigen aan de oud-Chiroleidster. Zo'n 450 mensen namen plaats in de kerk. Buiten kon een 500-tal mensen de dienst volgen op een groot videoscherm. Voor de plechtigheid van start ging, werden er op het scherm foto's van het 21-jarig meisje getoond. Het noodweer op Pukkelpop eiste vijf mensenlevens. Donderdag en vrijdag zijn al drie andere slachtoffers begraven.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Nog twee Nederlandse slachtoffers van het noodweer op het Belgische festival Pukkelpop liggen in België in het ziekenhuis. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag.
Als gevolg van noodweer op het festivalterrein op 18 augustus kwamen vijf festivalgangers uit België om het leven. Een aantal Nederlanders raakte zwaar gewond. Over de gezondheidstoestand van de twee die nog in het ziekenhuis liggen, doet het ministerie verder geen mededelingen.
Bron: PZC
Tijdens het noodweer dat donderdag 18 augustus over de festivalweide van Pukkelpop trok, haalde de wind snelheden tot 170 kilometer per uur. Dat moet blijken uit onderzoek door specialisten, zo maakte de regionale zender TV Limburg vanavond bekend.
Erg zeldzaam
Volgens de specialisten zijn rukwinden tot 170 kilometer per uur erg uitzonderlijk en de impact die ze hebben nog zeldzamer. Over de windsnelheden waren eerder geen gegevens beschikbaar, omdat ze lokaal waren en er zich in Kiewit bij Hasselt geen meetstation bevindt. Bij de ramp op Pukkelpop vielen vijf doden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Tegen uiterlijk dinsdag 15 november krijgen bezoekers van het Pukkelpopfestival meer informatie over een eventuele terugbetaling van tickets en drankbonnen. Dat meldt de organisatie donderdag in een persbericht.Van 21 augustus tot 4 september konden bezoekers op de Pukkelpop-website hun mailadres en een shortcode achterlaten in verband met vragen over een eventuele terugbetaling. Die mogelijkheid is momenteel afgesloten. Pukkelpoppers die zich niet geregistreerd hebben, kunnen echter nog steeds terecht op de website voor eventuele vragen.
'We houden er aan om, zoals altijd, onze communicatie goed voor te bereiden en geen foutieve of onvolledige informatie te verspreiden. Ook voor ons blijven er momenteel nog vele vragen onbeantwoord', klinkt het.
'We zoeken hierop een antwoord, maar zijn soms afhankelijk van beslissingen waar we zelf geen impact op hebben. We stellen alles in het werk om iedereen zo snel mogelijk te informeren', aldus de organisatie in het persbericht.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Terwijl de wind in de meteorologische herfst voor de tweede keer flink uithaalt (vorige dinsdag kwam het voor het eerst in dit seizoen tot stormachtige winden en werd er op Vlieland even een storm, windkracht 9, gemeten) blikken wij nog eenmaal terug naar de zomer.
In augustus kenmerkte het weerpatroon zich door een afwisseling van tropische lucht uit Frankrijk en polaire lucht afkomstig van de Atlantische Oceaan. Tijdens de overgang van deze luchtsoorten kwam het herhaaldelijk tot zeer zware buien, buien met alles-er-op-en-eraan, de zogenaamde code-orange buien… Tijdens dit soort exploderende en soms onvoorspelbare buien kwamen afgelopen zaterdag nog hagelstenen naar beneden met een doorsnede van bijna 5 centimeter. In augustus kwam het op sommige plaatsen herhaaldelijk tot wateroverlast in ons land. In Roermond stond de kade tot 3 keer toe blank. In het Friese Ternaard kwam het tot een heuse tornado. Gelukkig was er in ons land slechts sprake van materiële schade. In België vielen echter 4 doden tijdens een van de meest spraakmakende buien van de afgelopen zomer, de Pukkelpop-bui, net over de Belgische grens bij Hasselt. Op donderdagavond 18 augustus werd dit muziekfestival getroffen door zeer hevig noodweer. Over de meteorologische achtergronden schreven we eerder al een verhaal op deze site. Margot Ribberink werd gevraagd om bij Knevel en van den Brink het weerkundige verhaal te vertellen. Na analyse bleek dat de Pukkelpopbui niet zomaar een bui was, maar een zogenaamde supercell. Voor weerliefhebbers bijzonder interessant en fascinerend hoe zo'n roterende bui met bijbehorende valwinden kan ontstaan. Maar wat als je zelf getuige bent van de krachten van de natuur. Margot's tafelgenoot bij Knevel en van den Brink, Hans Fledderus doet nog 1 keer zijn eigen verhaal...
Door regen en emoties onderkoelde bezoekers krijgen thermodekens van de EHBO.
Als iemand plots een emmer koud water over je heen gooit, of je gaat op een warme dag onder een koude douche staan, stokt je adem. Je adem zit dan heel hoog en je moet er moeite voor doen alles weer onder controle te krijgen. Precies dat gevoel had ik donderdag 18 augustus, iets na 18:15 uur, op een grasveld nabij Hasselt. Ik had net 50 meter gerend, door een helse hagelbui. Een hagelbui die, in combinatie met een wind van apocalyptische kracht, de beschutting waar ik me veilig waande, had doen instorten.
De Pukkelpopramp. Zo wordt die dag nu aangeduid. Mijn vrienden en ik hadden een uur voor die bui nog geen flauw benul wat ons boven het hoofd hing. Het was de eerste van drie festivaldagen. Eén van ons had kennelijk nog een weerbericht gezien, want toen we die ochtend van de camping vertrokken, richting festivalweide, namen we wegwerpponcho’s mee. Het zou gaan regenen. Vooralsnog was het heerlijk weer. De zonnebrandcrème en de zonnebrillen gingen ook mee. Degene die had aangeraden een poncho mee te nemen werd de hele dag natuurlijk beschimpt; er was geen wolk te zien.
Tegen het eind van de middag, zo rond een uur of 17:00, begon het een beetje te betrekken. Nog altijd geen enkele reden tot zorg. We hadden immers beschermde poncho’s bij ons. Na het concert van Skunk Anansie, op het hoofdpodium, zouden we naar Smith Westerns gaan kijken in Chateau, zoals één van de podiumtenten genoemd was. Het moet ongeveer 18:00 uur geweest zijn dat het zachtjes regenen overging in echte regen. Het concert in Chateau zou pas om 18:15 uur beginnen, maar we hadden geen zin om buiten in de regen te staan. We hadden het grootste deel van het Skunk Anansie-concert toch wel gezien.
Doordat iedereen elkaar na het noodweer wilde bellen, raakte het telfoonnet overbelast...
Meer festivalgangers volgden ons voorbeeld; de Chateau stroomde goed vol. Ook leuk voor zo’n onbekende band als Smith Westerns, een beetje publiek. Warm en droog ook, die poncho kon wel uit nu. De band begon. Een eerste nummer is altijd een beetje aftasten, dat geldt voor zowel band als publiek. Tijd genoeg om nog een beetje om je heen te kijken. De Chateau is – was – een ronde tent met twee openingen. Één aan de achterkant en een aan de zijkant. Ik kon, toen ik tijdens dat eerste nummer naar buiten keek, de lucht niet meer zien. Het was donker als was het middernacht. Daarbij regende het zo onwaarschijnlijk hard dat het zicht niet meer dan een meter of 10 was. Toen stak de wind op. Althans, toen voelden wij de wind. En als je binnen staat is dat geen goed teken.
Vanaf dat moment is alles heel snel gegaan. Het tentdoek begon te bewegen, er viel iets op het podium, er kwam een scheur in het tentdoek, regen en wind kwamen naar binnen en iedereen begon te gillen en te rennen. Wij ook. Natuurlijk. Instinctief wil je maar één ding: eruit. De tent stortte in toen wij vlakbij de uitgang aan de achterkant waren. Ik beschermde mijn hoofd en dacht: niet vallen nu, want dan ben je er geweest. De artikelen over verdrukking en vertrapping trokken aan mijn geestesoog voorbij. Niet vallen en weg hier, dat was het devies dat mijn instinct me gaf. Ik bukte mij om tezamen met tientallen andere festivalgangers de ingestorte tent te verlaten.
En toen begon ik te rennen. Mijn vrienden achterlatend heb ik het op een lopen gezet. Richting Marquee, een tent die tegenover Chateau stond. Een vierkante tent waarvan alle zijdes open zijn. Ik weet niet meer wat ik dacht. Waarom ik rende, waarom ik naar Marquee vluchtte, waarom ik mijn vrienden achterliet. Ik handelde alsof ik in trance was. Ik herinner me geen geluiden en beelden, maar ook geen paniek. Dat kwam pas bij het zien van de beelden op YouTube, uren en uren later.
Ik heb soms wel eens de neiging om, als ik heel moe ben, mijn hoofd te rusten te leggen op iemands schouder in de tram of in de rij bij de supermarkt. De hoofdpersoon in de openingsscène van de Tranen der Acacia’s van W.F. Hermans doet het daadwerkelijk. Ik had, eenmaal in Marquee aangekomen, doorweekt en ijskoud, de warmte voelend van de enorme mensenmassa, de neiging sterker dan ooit, maar heb het niet gedaan. Wel had ik die gestokte adem waar ik in het begin van dit stuk aan refereer. En ik rilde zoals ik nog nooit gerild had. Van de kou. En van de schrik, hoewel ik me toen absoluut niet besefte wat er was gebeurd. Ik besefte het niet, maar mijn lichaam had wel geregistreerd dat ik door het oog van de naald was gegaan. Ik heb zeker tien minuten staan rillen. En iedere keer als ik mij half van de warmte afwendde om te kijken hoe het weer zich ontwikkelde, kreeg ik zo’n koude natte windvlaag in mijn gezicht die me adem opnieuw deed stokken. De hagel die mijn nek tijdens de vlucht vanuit Chateau had geteisterd, was inmiddels overgegaan in regen. En ook dat hield na een tijdje op. In totaal had het noodweer ongeveer een kwartier geduurd. Het werd licht. Het was over.
Maar voor mij begon het toen pas. Ik had het idee dat met het opklaren van de lucht buiten, ikzelf uit een soort cocon stapte. Ik begon weer om me heen te kijken. Kreeg trek in nicotine en voedsel en realiseerde me dat ik mijn vrienden kwijt was. Binnen het uur had ik alles wat ik op dat moment wilde. Via één van mijn vrienden wiens telefoon nog wél werkte, begrepen we dat er doden waren gevallen. En nog steeds was ik niet in staat om de omvang van wat er gebeurd was te bevatten. Dat besef was er niet toen we door de modder naar de camping baggerde, was er niet toen we de spullen aan het inpakken waren. Dat besef kwam eigenlijk pas toen we in de auto terug naar huis zaten. En het besef groeide en daarmee ook de impact. De dag erna heb ik meerdere keren van mijn belevenissen rond gedaan. Bij vrienden, maar ook bij verschillende media.
Pas toen ik dacht dat alles wel klaar was en ik gewoon weer aan het werk ging na het weekend, brak er iets. Ik kon mezelf niet meer beheersen. Een huilbui zoals ik die lang niet gehad had, maakte werken onmogelijk. Ik kon niet meer stoppen met huilen en ben naar huis gegaan. En die middag heb ik thee gedronken bij mijn moeder. En toen was het goed.
Volgend jaar weer naar Pukkelpop? Zeker en vast. De organisatie van het festival is niets te verwijten. Hádden ze geweten van het noodweer, ze hadden nog niets kunnen doen. Waar laat je 60.000 mensen? Pukkelpop is een prachtfeest en dat moet zo blijven. Hoewel er voor altijd een wrange smaak zal blijven kleven aan het festival. Het festival waar vijf jonge mensen hun eind vonden.
Hans Fledderus
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
De laatste Nederlander, die nog in België in het ziekenhuis lag na het drama op het Belgische Pukkelpop, is woensdag uit het ziekenhuis ontslagen. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vrijdag. Tijdens het noodweer op 18 augustus kwamen op het festivalterrein vijf Belgische bezoekers om het leven. Ook raakte een aantal Nederlanders zwaar gewond.
Bron: de Pers
Het noodweer dat op 18 augustus Pukkelpop teisterde is door de ministerraad erkend als ramp. Daardoor kan iedereen die rechtstreekse materiële schade heeft geleden in aanmerking komen voor een vergoeding uit het Rampenfonds. In totaal zijn er 46 gemeenten waar de hevige winden erkend zijn als ramp en 78 gemeenten waar dat geldt voor de overvloedige regenval. De schade door de hevige winden wordt door de provincies tot nu toe geraamd op meer dan 59 miljoen euro, die door de regenval wordt op meer dan 18 miljoen euro geschat. Voor de regenval moet de brandverzekering in eerste instantie tussenkomen. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan een beroep op het rampenfonds worden gedaan.
"Nu het stormweer van 18 augustus is erkend, kunnen alle mensen die hierdoor rechtstreekse schade hebben geleden een vergoeding krijgen", legt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom uit. Na de publicatie in het Staatsblad hebben ze drie maanden de tijd om een dossier bij de gouverneur in te dienen. Indien het dossier wordt goedgekeurd, volgt binnen de drie weken de uitbetaling.
Voor de schade op het Pukkelpopterrein komen in eerste instantie podia, festivaltenten, eettentjes, lichttorens, enzovoort in aanmerking. Wel geldt een franchise van 250 euro. Ook de landbouwers die door de storm werden getroffen, kunnen voor de schade aan hun gewassen, boomgaarden en fruit een beroep doen op het rampenfonds. "Zo vermijden we dat de landbouwers, na de weerkundige ramp, ook nog eens een financiële ramp te verwerken krijgen", besluit Turtelboom.
Bij de ramp op Pukkelpop vielen vijf dodelijke slachtofers te betreuren. Meer dan honderd festivalgangers raakten gewond.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Het Belgische Openbaar Ministerie stopt het onderzoek naar het noodweerdrama op het muziekfestival Pukkelpop. De zaak is geseponeerd. Volgens het parket van de stad Hasselt was het extreme weer niet te voorzien en is er daarom geen sprake van een misdrijf.
Dat heeft het OM in Hasselt vandaag bekendgemaakt. Een zware storm trok op 18 augustus over het terrein waar Pukkelpop werd gehouden. Daardoor kwamen vijf Belgische bezoekers om het leven. Onder de vele gewonden waren enkele Nederlanders.
Bron: AD
Pukkelpop blijft ook de komende jaren bestaan. Eigenaars van de tickets dit jaar zullen vergoedingen krijgen in de vorm van drank- en eetbonnen voor de komende drie edities in 2012, 2013 en 2014. Festivalgangers die een dagkaart hadden, krijgen 75 euro aan schadevergoeding, verdeeld over 3 jaar. Die 75 euro wordt uitbetaald in bonnen. Wie een ticket had voor het hele Pukkelpopfestival krijgt het dubbele. Gedupeerden ontvangen tussen dinsdag 1 en maandag 14 november een e-mail van Pukkelpop waarmee zij de vouchers kunnen downloaden. Dit heeft de organisatie van het festival vanmiddag bekendgemaakt.
'Sterke reputatie'
De toekomst van het festival was in gevaar na het drama dat zich in augustus afspeelde tijdens een hevige onweersbui. De organisatie stelt in de verklaring dat 'de financiële schade aanzienlijk is en het festival enkel zal kunnen voortbestaan dankzij en met de steun van velen en de sterke reputatie die het festival in het verleden opbouwde. De gevolgen van de ramp zullen de komende jaren echter nog zwaar doorwegen op Pukkelpop, zowel op het festival als op haar organisatie.'
Bron: AD | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Kopers van een dagticket voor Pukkelpop 2011 krijgen voor de drie volgende edities telkens 10 drank- en eetbonnen als tegemoetkoming, de kopers van een combiticket telkens 20. Het staat hen vrij om die bonnen zelf te gebruiken of aan andere festivalgangers over te dragen, en sommigen maken daarvan dankbaar gebruik om alsnog (een deel van) de toegangsprijs terug te verdienen. Sinds vrijdag duiken de gratis bonnen op op veilingsites als Kapaza, waar tien bonnen gemiddeld 20 euro kosten, in plaats van de 25 euro die ze waard zijn.
Certificaat
In de mails over de tegemoetkoming, die sinds vrijdag worden verstuurd, wijst de Pukkelpop-organisatie nadrukkelijk op de mogelijkheid om de drank- en eetbonnen niét te innen. "De keuze is volledig aan jou, maar we kunnen jouw steun de volgende jaren hard gebruiken", klinkt het. Wie aan die smeekbede gehoor geeft en de bonnen laat voor wat ze zijn, krijgt een certificaat dat hij of zij meteen kan downloaden. 'We are Pukkelpop', staat daar op, en de solidaire festivalganger wordt met naam en toenaam bedankt.
Bron: gva | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:53 uur, door Joyce.s
Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine krijgt vandaag een aangetekende brief van minstens tien festivalgangers in de bus. Hun boodschap: geef ons geld terug of we stappen naar de rechtbank. De deadline: twee weken. Meer en meer gedupeerde festivalgangers nemen een advocaat in de arm om hun geld terug te eisen, zo blijkt. De festivalorganisator heeft de afgelopen tien dagen, sinds 4 november, een e-mail gestuurd naar alle betalende Pukkelpoppers met een voorstel tot compensatie. Sinds dat bericht krijgen advocaten tientallen aanvragen binnen. “Klopt, die e-mail heeft heel wat losgemaaktâ€Â, bevestigt advocaat Alex Wijnant, gespecialiseerd in economisch recht. “Sommigen doen de aanvraag in eigen naam, een aantal vertegenwoordigt een hele groep.†Vandaag is de laatste dag dat Pukkelpoppers een compensatiemail ontvangen.
Bron: GvA | Gewijzigd: 14 november 2011, 12:30 uur, door Marga
De organisatie van Pukkelpop begrijpt de festivalbezoekers die via een aangetekende brief hun geld van de afgelaste editie 2011 terugeisen, maar kan niet op de wensen ingaan. 'We hadden verwacht dat enkelingen niet tevreden zouden zijn met ons voorstel van compensatie', aldus organisator Chokri Mahassine.
'We hebben inderdaad enkele brieven ontvangen van mensen die willen dat we hun tickets terugbetalen', zegt Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. 'Het gaat over enkele tientallen bezoekers, die door een advocaat werden verzameld. Ik ben niet boos op hen, en ik begrijp hen zelfs, maar verder dan het aanbod dat we gedaan hebben, kunnen we helaas niet gaan.'
'Niet verplicht compensatie aan te bieden'
Chokri Mahassine herhaalt dat hij niet verplicht is om enige vorm van compensatie aan te bieden. 'We zijn erkend als rampgebied en iedereen is overtuigd van de overmacht die ons parten heeft gespeeld. Bij deze ramp waren er alleen maar slachtoffers. Hoewel we dus helemaal geen terugbetaling of andere geste moesten doen, hebben we in de vorm van gratis drank- en eetbonnen toch een compensatie aangeboden.'
'Meerderheid waardeert onze inspanningen'
'Ik merk dat vele tienduizenden mensen hier gretig gebruik van maken. Vooral omdat de bonnen overdraagbaar zijn, en dus ook kunnen doorgegeven worden. Dat er enkelen zijn die deze vorm van tegemoetkoming onvoldoende vinden, hadden we wel verwacht. Vandaar dat we ons ook zullen organiseren om ons hiertegen te verdedigen.' 'Maar de verhouding van de vele tevreden bezoekers ten opzichte van enkele critici bewijst dat onze inspanningen door de overgrote meerderheid gewaardeerd worden', besluit Mahassine.
Bron: De Standaard
Maandag werd bekend dat Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine en zijn echtgenote zichzelf via hun bedrijf Qué Pasa?! in 2010 882.353 euro uitkeerden. Velen vonden dat een schande. 'Organisatoren waren de eersten om af te zien van honoraria voor de editie van 2011', reageert Pukkelpop nu. 'Festivalgangers krijgen hun ticket niet terugbetaald omdat er geen geld zou zijn, maar de aandeelhouders kregen wel een pak dividend. Dat is een schande.' Dat verklaarde Luk Van Biesen, boekhouder en voormalig Open VLD-Kamerlid, maandag in Het Laatste Nieuws.
In een persbericht wijst de organisatie van Pukkelpop erop dat zij na de ramp bij de eersten waren om af te zien van honoraria. 'Er is dit jaar geen enkele facturatie vanuit de organisatoren aan The Factory of Pukkelpop. The Factory is de vennootschap die Pukkelpop organiseert, en het personeel van Pukkelpop is personeel van The Factory.' Mahassine wijst erop erop dat Qué Pasa?! in 2010 voor het eerst sinds de oprichting in 1996 een eenmalig dividend uitbetaalde. 'De vennootschap verdiende aan succesvolle projecten in het verleden, niet aan Pukkelpop 2011', aldus de organisatie. Mahassine verklaarde dat hij in het rampjaar 2011 volstrekt gratis werkte voor Pukkelpop.
'Que pasa?! is niet gelijk aan de organisatie van Pukkelpop', beklemtoont de organisatie. 'De dividenden die uitgekeerd werden, zijn het resultaat van 16 jaar hard werken en een succesvolle editie in 2010.' 'Men baseert zich moedwillig op een uitzonderlijk dividend. De cijfers zijn altijd openbaar geweest, en deze uitkering is eenmalig.' Que Pasa?! verklaart dat haar omzet niet voldoende is om de tickets van Pukkelpoppers te vergoeden en wenst voor de rest geen verdere communicatie te voeren over financiële zaken.
Van Biesen, die de rekeningen van Qué Pasa? bekeek, stelt zich wel de vraag of Mahassine en zijn vrouw niet een deel van het dividend moeten terugstorten om het festival financieel uit de nood te helpen.
'Populistisch'
Mahassine vindt de uitspraken van Van Biesen populistisch. 'Het was in 2010 de eerste keer in zestien jaar dat Qué Pasa?! een dividend heeft uitgekeerd. Dat is dus geen jaarlijks weerkerend bedrag. Bovendien levert Qué Pasa?! ook diensten aan anderen dan aan Pukkelpop.' De Pukkelpop-organisator trekt de parallel met de Dexia-affaire: 'Open VLD vraagt toch ook niet van alle Dexia-bestuurders dat ze hun bonussen van de afgelopen zestien jaar terugstorten?' Mahassine benadrukt dat hij in 2011 gratis voor Pukkelpop werkt. 'Geen euro zullen we factureren, zelfs niet de onkosten die we gemaakt hebben. De organisatoren krijgen voor heel 2011 geen enkele vergoeding.'
Tot slot wenst de organisatie van Pukkelpop er nog op te wijzen dat de storm van 2011 de organisatie niet verplichtte om een tegemoetkoming te doen. 'We hebben echter al het mogelijke gedaan om iets haalbaars te realiseren.'
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De organisatie van Pukkelpop krijgt nog tot 15 december de tijd om gedupeerde festivalgangers hun geld terug te geven. Op die dag zal organisator Chokri Mahassine een gerechtsdeurwaarder over de vloer krijgen met een dagvaarding, zo schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen vrijdag. Organisator Chokri Mahassine en de advocaten van gedupeerde Pukkelpoppers staan al een tijdje lijnrecht tegenover elkaar. Het geschil draait rond de compensatieregeling die de organisator voorstelt. Die is volgens sommige Pukkelpop-gangers onvoldoende. Zij willen de prijs van een combiticket voor het festival, 159 euro, in één keer terugkrijgen.
Vorige week maandag kreeg Chokri Mahassine al een eerste aangetekende brief, afkomstig van een tiental gedupeerde klanten, in de bus. Mahassine liet diezelfde dag nog weten dat de advocaat niet op een antwoord hoeft te wachten. 'We sturen volgende week een tweede aangetekende brief naar de organisatie', zegt advocaat Alex Wijnant, die intussen al driehonderd gedupeerde Pukkelpoppers vertegenwoordigt. 'Als daar geen antwoord op komt, stappen we naar de rechtbank.' Als de organisatie niets meer laat weten, zal op 15 december een gerechtsdeurwaarder naar Hasselt vertrekken met een dagvaarding in de hand. In dat geval is Mahassine, of zijn advocaat, verplicht op een bepaalde datum voor een rechtbank te verschijnen.
Bron: De Standaard
Pukkelpopgangers die als compensatie voor de afgelasting van het festival afgelopen zomer, drank- en eetbonnen willen afprinten, krijgen daar nog de tijd voor tot maandagavond om middernacht. De organisatie heeft de deadline 24 uur opgeschoven om mensen met extra vragen of printerproblemen alsnog te kunnen helpen.
Concertgangers die voor de editie 2011 van Pukkelpop een ticket hadden gekocht, konden zoals bekend hun aankoop compenseren door gratis eet- en drankbonnen voor de volgende 3 uitgaves van het festival af te drukken op de website www.pukkelpop.be.
Normaal gezien zou de website zondagavond worden afgesloten. Maar omdat er een aantal mensen kampten met printerproblemen of eerst nog bijkomende vragen wilden beantwoord hebben, besloot de organisatie om de deadline met 24 uur op te schuiven.
Wie dus nog gebruik wenst te maken van de compenserende maatregelen heeft nog tot middernacht de kans om de bonnen af te drukken. Nadien wordt deze applicatie voorgoed afgesloten en zal er dus geen compensatie voor de ongebruikte tickets meer mogelijk zijn.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:53 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0