Op YouTube is nu ook een filmpje gepost van de camping op Pukkelpop tijdens het vreselijke onweer dat de festivalweide teisterde. De beelden werden geschoten rond 18u15 gisteravond toen de hemelsluizen net volledig waren opengezet. We zien hoe de storm lelijk huis houdt op het terrein. De tenten wiebelen vervaarlijk heen en weer.
Let eens op bij 1minuut 57 à58 daar zie je rechtsboven in beeld de lichtmast naar beneden gaan!
Tegen dit noodweer zijn weinig tenten bestand en algauw vliegen er enkele in het rond. We horen geschreeuw en gegil van festivalgangers die in paniek uit hun tentjes komen gerend op zoek naar wat beschutting. Kortom, hallucinante beelden van een campingterrein dat plotsklaps in een hel lijkt te zijn veranderd.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Koning Albert II en koningin Paola zijn iets na 18 uur aangekomen op het festivalterrein van Pukkelpop in Kiewit bij Hasselt. Ze zullen er gebrieft worden over de dramatische gebeurtenissen van gisteren op het muziekfestival. Het vorstenpaar onderbrak zijn vakantie in Italië om naar ons land terug te keren en de slachtoffers van het noodweer een hart onder de riem te steken.
Praten met hulpdiensten
Na de briefing en een gesprek met een vijftiental hulpverleners hebben koning Albert en koningin Paola een rouwregister ondertekend in de backstageruimte. Ze namen ruim de tijd om te praten met de brandweermannen, de verpleegkundigen, artsen en de politiemensen. Nadien gingen ze toch zelf een kijkje nemen op de festivalsite, waar gisteren tijdens een ongezien onweer vijf doden vielen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:49 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Op verschillende zomerfestivals dit weekend zal de presentatie verwijzen naar de dramatische gebeurtenissen van gisteren op Pukkelpop, wordt één minuut stilte gehouden of kunnen Pukkelpopbezoekers zelfs gratis binnen. Dat blijkt uit een rondvraag bij de organisatoren van de evenementen.
In het West-Vlaamse Deerlijk begint het Deerlycke Folk- en Familiefestival vanavond om 20 uur met één minuut stilte. "We waren vrij snel eensgezind binnen de organisatie. Al hebben we een haat-liefdeverhouding met het festival, toch hebben we hetzelfde doel om zoveel mogelijk mensen samen te brengen", zegt Stijn Vermoere van de organisatie. "We zijn de bezoekers en campinggasten aan het informeren, zodat de stilte met alle aanwezigen gerespecteerd wordt."
Buggenhout
Het Oost-Vlaamse festival Avalon Buggenhout Beukt (ABB) besliste dat Pukkelpopbezoekers met een ticket voor vrijdag en zaterdag gratis binnen kunnen. Dat meldt de organisatie op haar website. "Het festival wenst zijn medeleven uit te drukken met de organisatoren en bezoekers van Pukkelpop," klinkt het. Vanavond treden aan de Platteput in Buggenhout Gunther Neefs, de Concertband en de Fake Band op, zaterdagavond onder meer Flip Kowlier, Clement Peerens Explosition en Les Truttes. Tickets kosten normaal 15 euro.
Zandbergen
Het ambiancefestival 'De zomer op stap - English Pop Night', morgenavond in Zandbergen (Geraardsbergen), houdt één minuut stilte bij de start om 18 uur. "Uit respect voor de slachtoffers", klinkt het bij organisator Luc Bal. Enkele andere festivals overwegen een verwijzing naar Pukkelpop in hun presentatie of nemen één minuut stilte in acht.
Lowlands
Het muziek- en cultuurfestival Lowlands in het Nederlandse Biddinghuizen had van geen enkele band een afzegging binnen. Dat liet een woordvoerder weten. Enkele bands die op Lowlands op het programma staan, stonden gisteren op het programma van Pukkelpop.
Smith Westerns
Ook de Amerikaanse band Smith Westerns trad vandaag op. Bijna alle spullen van de bandleden gingen donderdag kapot toen ze tijdens Pukkelpop speelden en het noodweer toesloeg. Aan het begin van hun optreden vrijdag hielden ze een minuut stilte voor de slachtoffers die in België vielen. De organisatie spreekt voorts van een goede sfeer op de eerste dag van het driedaagse festival, geholpen door het mooie weer. Op het terrein in Biddinghuizen zijn tot en met zondag 55.000 mensen aanwezig.
Rock Werchter
Rock Werchter en moederorganisatie Live Nation betuigen vrijdag in een mededeling hun oprecht medeleven aan de families en vrienden van de slachtoffers, aan de Pukkelpoporganisatie en alle betrokkenen. Alle medewerkers van beide organisaties zijn naar eigen zeggen zeer aangeslagen door de dramatische gebeurtenissen van donderdag. "We steunen de collega's in Hasselt ook in hun moeilijke doch correcte en respectvolle beslissing om Pukkelpop 2011 stop te zetten".
Geen verwijten
Beide organisaties wijzen erop dat de organisatoren van Pukkelpop niets te verwijten valt. "De zware storm zoals die gisteren over het festivalterrein in Kiewit raasde, is zeldzaam, de kracht ervan niet te voorspellen. Op eender welk ander evenement was de schade eveneens groot geweest. Vele onderzoeken lopen momenteel, speculaties dienen te allen tijde vermeden te worden. Pas later zullen de nodige conclusies gemaakt kunnen worden. Nu is het vooral tijd voor het verwerken van de gebeurtenissen, voor rouw, voor reflectie," luidt het.
bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De organisator van de Beverse Feesten moest vandaag op zoek naar een andere tent. Het type tweemaster dat op Pukkelpop als Chateau werd ingericht, wordt immers voorlopig niet meer verhuurd. Het Lommelse verhuurbedrijf bouwde vandaag overigens nergens tenten. "Ik kreeg te horen dat de firma die de bewuste tweemaster vandaag zou leveren, dat niet ging doen", zegt organisator Patrick Van Duyse van de Beverse Feesten. "Gelukkig heb ik bij onze vroegere tentenfirma een oudere klassieke driemaster gevonden. Ik heb geluk, want evengoed vond ik geen oplossing meer tijdens één van de drukste weekends van het jaar."
De Beverse Feesten beginnen volgende woensdag in Beveren-Waas. Het tentenverhuurbedrijf uit Lommel van de bewuste tweemaster, die op Pukkelpop als Chateau werd ingericht, zegt vrijdag dat er voorlopig geen verhuringen gedaan worden. "Ook hebben we vandaag uit respect voor de slachtoffers geen tenten opgezet," klinkt het. De zaakvoerder van de firma wilde niet reageren.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Een 19-jarige student uit Enschede is zwaargewond geraakt tijdens het noodweer bij Pukkelpop in België donderdagavond. Hij was in de grote festivaltent en vluchtte voor het noodweer naar buiten. Wat daarna precies gebeurde is niet duidelijk. De man werd zwaargewond op het terrein gevonden en ligt nu in coma in een ziekenhuis in Genk. Door het noodweer stortten tenten in en waaiden bomen en stellages om op het festivalterrein. Bij het ongeval zijn vijf doden gevallen. De man komt van oorsprong uit Deurningen.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
De Zwolse band Blaas of Glory stond donderdag op het podium op Pukkelpop toen het noodweer uitbrak. Ze zijn door de organisatie gelijk vanuit de tent naar de kleedkamers gebracht toen de storm opstak. Ze raakten niet gewond. De band heeft alleen materiële schade opgelopen.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
De slachtoffers van het noodweer op het Pukkelpop-festival worden zaterdag in Gent herdacht op het Dok-strand. Sebadoh, die normaal die dag een van de afsluiters zou zijn in de Club-tent op Pukkelpop geeft er een gratis concert.
'Het wordt een moment om mekaar te ontmoeten met de muziek van één van de bands van Pukkelpop', meldt de organisatie. 'We willen alle aanwezigen, medewerkers en organisatoren van Pukkelpop een hart onder de riem steken. Onze gedachten gaan hierbij in eerste instantie uit naar de slachtoffers van deze ramp.' Het optreden begint om 18.15, het moment waarop het drama zich donderdag op Pukkelpop voltrok.
Sebadoh stond in 1996 en 1999 op Pukkelpop. Zanger en songschrijver Lou Barlow speelde ook als bassist van Dinosaur Jr. meermaals op het festival. Meer info over het evenement is te vinden op www.dokgent.be.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Het Belgische Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de organisatie van Pukkelpop niet nalatig is geweest. Na voorlopig onderzoek zegt het OM dat het noodweer zo ernstig en onvoorspelbaar was, dat de organisatie in Hasselt niet verantwoordelijk kan worden gehouden. De organisatie zei eerder zelf al dat het drama niet was te voorzien. Ze zegt dat het noodweer onverwachts kwam. Het Belgische weerinstituut KMI zegt dat het wel een waarschuwing voor noodweer in België had afgegeven. Op het festival kwamen vijf Belgen om het leven. Er zijn tien zwaargewonden; onder hen zijn drie Nederlanders.
Bron: NOS
Wie donderdagnacht op de camping verbleef, moest zijn tent bewaken of zelfs beschermen tegen dieven. Zo ook Michiel en Steffen Rassart. Met een groep van een twintigtal jongeren uit Gingelom waren ze naar Kiewit gekomen. Na de rampzalige storm hadden ze vóór hun vertrek in hun tent valiezen met wat spullen achtergelaten. Een van hen besloot om als bewaker bij de tenten achter te blijven, maar hij kreeg af te rekenen met de plunderaars. ‘Onze tent werd stukgescheurd en de bewaker moest onze bezittingen hardhandig verdedigen', zegt de zwaar aangeslagen Michiel. ‘De dieven gingen aan de haal met onze merkkledij en veel waardevolle spullen. We verlieten de camping omdat we ons niet veilig voelden en werden lastiggevallen. Op dat moment konden we nauwelijks ordediensten bespeuren. Op andere plaatsen ontstonden intussen hevige vechtpartijen.'
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een nagenoeg verlaten camping op Pukkelpop. © reuters
Het nieuws van de plunderaars verspreidde zich als een lopend vuurtje. ‘Ik hoorde van de dievenbende', zegt de 16-jarige Alexander Hensels uit Kasterlee. Samen met zijn zus Elina was hij op Pukkelpop. Voor hem de allereerste keer. ‘En dan maak je zoiets mee. Iedereen was zwaar aangeslagen van de ramp en later op de camping hoor je dat andere jongeren van de miserie gebruik maken om op rooftocht te trekken. Ik heb de hele nacht postgevat bij mijn tent. Dat was de enige manier om een beetje controle uit te oefenen.' Zus Elina (19) vult aan: ‘We zijn heel blij dat we ongedeerd zijn. Het had allemaal veel erger kunnen zijn. Deze modder en de waterellende kunnen we nog wel aan. Dat ze Pukkelpop hebben afgelast, vind ik doodnormaal. Het was zwaar voor iedereen. Het hoeragevoel is weg. Feesten lukt niet meer.'
Bron:De Standaard
Omdat de gsm-netwerken de stortvloed aan telefoongesprekken niet konden slikken, bleven tienduizenden familieleden van festivalgangers donderdagavond uren in het ongewisse. Urenlang was het vrijwel onmogelijk om Pukkelpopgangers aan de lijn te krijgen. Ook het sms-verkeer was zwaar verstoord, waardoor berichten niet of erg laat doorkwamen. Het gevolg laat zich raden. Duizenden verontruste ouders konden hun kinderen niet bereiken en ook op de weide zelf nam de wanhoop toe, omdat niemand uit het oog verloren vrienden aan de lijn kreeg.
De drie grote gsm-operatoren Mobistar, Proximus en Base, geven toe dat het gsm-bereik tussen 19 en 23 uur volledig overbelast is geraakt. ‘Nochtans was onze capaciteit op Pukkelpop, door de inzet van extra antennes, al vier keer groter dan voor de editie van vorig jaar. Dat is voldoende bij normaal gsm-gebruik op een festival. Maar als er 50 keer meer gebeld wordt op een bepaald moment, is er niets aan te doen', zegt Proximus-woordvoerster Frédérique Verbiest. Volgens haar is een verdere uitbreiding op het moment van een ramp ‘technisch niet haalbaar'.
Lang niet iedereen neemt genoegen met die uitleg. De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (SP.A) is ronduit verontwaardigd. ‘Het is een schande. De operatoren verdienen goed geld aan de bevolking, maar doen niet de moeite om iets extra's te doen tijdens grote evenementen.' Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) wil binnenkort met de mobiele operatoren rond de tafel zitten. Niet alleen om te zorgen voor efficiëntere gsm-netwerken, maar ook om de sociaalnetwerksites via het internet, zoals Twitter en Facebook, in de toekomst als alternatief communicatiekanaal naar voren te schuiven. Ook tijdens het zwaartepunt van het drama op Pukkelpop, bleven de mobiele internetverbindingen vrijwel probleemloos werken.
Bron: De Standaard
De storm sloeg toe op een smalle strook van de festivalweide. Het KMI houdt het op 'zeer hevige valwinden'. De dodelijke storm die Pukkelpop trof, kwam snel opzetten en sloeg het hardst toe op een vrij smalle strook. De Hasseltse procureur, Marc Rubens, verklaarde dat uit luchtbeelden blijkt dat een strook van zestig meter het zwaarst getroffen was. Uit de vaststelling welke tenten platgingen en waar de slachtoffers vielen, valt op te maken dat het om een corridor in het midden van het terrein ging. Eén boom werd afgeknakt - en niet ontworteld - terwijl andere bomen ongedeerd bleven. Dit alles wijst erop hoe extreem lokaal de natuurkracht zich ontwikkelde. Het KMI concludeert in een eerste analyse dat er zich hevige valwinden ('downburst') voordeden, eerder dan een windhoos. De aangerichte schade is vergelijkbaar.
De storm was het gevolg van de botsing van twee luchtmassa's, een koude boven Vlaanderen en een warme boven de Ardennen, die zich in een andere windrichting bewogen. In die botsing ontwikkelden zich onweerswolken die tot 14 km hoog opklommen. Zware regenval, hagel en blikseminslagen waren het gevolg. De buienlijn ontstond boven het Brusselse en bewoog zich zeer snel voort in de richting van Hasselt. Uit het tegen elkaar schuren van koude en warme luchtlagen kwamen de valwinden voort. Het KMI had gewaarschuwd voor zwaar onweer dat grote schade kon aanrichten en zelfs levensbedreigend kon zijn. Maar het was niet te voorspellen waar precies en hoe erg het zou toeslaan. 'Het gebeurde in Hasselt zo snel dat de organisatie niet veel meer kon doen', zei de woordvoerster van het KMI.
Op Kiewit zelf zijn er geen weerstations. In de weerpost van het nabije Diepenbeek werden windsnelheden tot 83 km per uur gemeten. In Kuringen viel er bijna 60liter neerslag. Dat is de norm om van een ramp te spreken. Op de vraag hoe uitzonderlijk dit nu is, bood het KMI gisteren nog geen antwoord. Klimatologen gaan met radarbeelden verder aan de slag.
Bron: De Standaard
De camping van Pukkelpup is vanmorgen opnieuw opengesteld voor de festivalgangers, meldt Radio 1. Door het drama op het festivalterrein verlieten veel mensen halsoverkop de weide in Kiewit en lieten alles achter. Op de camping staan nog heel wat achtergelaten tentjes. Daarom stelt de organisatie de terreinen tussen 8 uur en 12 uur open voor festivalgangers die hun spullen willen komen halen.
Uiteindelijk gingen de poorten pas om half negen open. De interesse is echter beperkt, meldt VRT ter plaatse. Rond acht uur hadden zich zo'n vijftig mensen aan de ingang verzameld. Ook vrijdagavond kwamen al jongeren toe die hun spullen achterlieten op de camping. Een voor een mochten ze onder begeleiding de weide op om hun materiaal te zoeken.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
'Het is niet zeker dat Pukkelpop nog een toekomst heeft.' Dat heeft de Hasseltse burgemeester Hilde Claes (SP.A) gezegd tijdens het Radio 1-programma De Ochtend. 'Maar konden we de klok terugdraaien, we zouden opnieuw dezelfde beslissingen nemen.' 'We hebben tijdens de kritieke situatie steeds naar eer en geweten gehandeld, met de focus op de slachtoffers. We hebben er alles aan gedaan om verder leed te voorkomen', zei de Hasseltse burgemeester Hilde Claes (SP.A) zaterdag tijdens het Radio 1-programma De Ochtend. 'Moesten we de klok kunnen terugdraaien, we zouden opnieuw dezelfde keuzes maken.'
'Afgelasting bewust pas later gecommuniceerd'
De beslissing om het hele festival af te gelasten werd meteen na de ramp genomen, maar pas later gecommuniceerd. 'We hebben bewust gekozen voor een tweestappenplan: eerst laten weten dat alle optredens donderdagavond werden geschrapt, en pas uren later dat het hele festival werd afgelast', zegt Claes. ‘Er waren kort na de feiten nog te veel mensen op het festivalterrein. Daarom raadden specialisten ons aan om met mondjesmaat te communiceren. Meteen laten weten dat het hele festival erop zat, had negatieve reacties kunnen uitlokken en de veiligheid in het gedrang kunnen brengen.'
'Niet zeker dat Pukkelpop nog een toekomst heeft'
Om diezelfde veiligheidsredenen werd beslist vrijdag geen eerbetoon op één podium te laten doorgaan. 'Alle festivalgangers zijn normaal gezien verspreid over acht podia. Ze voor één podium laten verzamelen zou onverantwoord zijn.' Aan de kritiek op de aanpak van de ramp, vooral vanuit Nederlandse hoek, tilt Claes niet te zwaar. 'Ik lees overal hoe jongeren het daar niet mee eens zijn. Maar het belangrijkste is dat zelfs specialisten zeggen dat dit niet te voorzien was. Toch is het niet zeker dat Pukkelpop nog een toekomst heeft', zegt ze.
Dodentol blijft op vijf
Er is voorlopig geen slecht nieuws te melden over de mensen die gewond raakten bij het drama. 'Er was afgesproken dat ik op de hoogte zou worden gebracht als er een negatieve evolutie was. Ik heb geen nieuws gekregen', aldus de burgemeester.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De gemeente Ham opent maandag een rouwregister voor slachtoffer Wendy B. uit Ham, die donderdagavond samen met haar vriend Marlo G. uit Beringen om het leven kwam tijdens het noodweer op Pukkelpop in Kiewit. Dat werd vernomen van burgemeester Dirk Devis bekend. De twintigers Wendy en Marlo vormden een koppel. Vrienden van hen hingen vrijdag al een foto en bloemen op aan het hekwerk dichtbij de ingang van Pukkelpop.
Ook de gemeente Leopoldsburg opent vanaf maandag een rouwregister, waarin de inwoners hun medeleven met de slachtoffers kunnen betuigen. De roots van het muziekfestival liggen immers in Leopoldsburg en de gebeurtenissen van donderdag hebben de inwoners diep geraakt.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De drie Nederlanders die zwaargewond raakten door het noodweer op het Belgische muziekfestival Pukkelpop liggen nog steeds in het ziekenhuis. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten. Het popfestival werd donderdag overvallen door extreem noodweer. Vijf mensen overleden, allen Belgen. In totaal vielen er 140 gewonden, van wie er tien zwaargewond zijn.
Bron: PZC
Onweersdagen: 0
Na een drama duikt al snel de vraag op wie of wat het drama eventueel had kunnen voorkomen. Dat is na de tragedie in Pukkelpop niet anders, hoewel er blijkbaar geen genoegen kan genomen worden met de antwoorden want steeds dezelfde vragen blijven opduiken. Pukkelpoppers zélf zijn zowat unaniem: het was noodweer, dat kon niemand voorzien. Het moet organisator Chokri Mahassine al duizend keer gevraagd zijn: 'Had u iets kunnen doen om deze ramp te voorkomen?'. "Was de veiligheid van de podia wel voldoende nagekeken?", "Had u de festivalgangers niet moeten inlichten over het naderend onheil?" Dat lijkt een beetje schaamteloos, maar die vragen moéten gesteld worden na een ramp als deze. Met het oog op verbetering naar de toekomst enerzijds en een correcte afhandeling van de zaken met de families van dodelijke en gewonde slachtoffers anderzijds.
Het antwoord
Vragen waarop het antwoord eenduidig is, zowel van Chokri, als van de Hasselse burgemeester Hilde Claes, het parket van Hasselt en het KMI. "Zwaar noodweer, waarvan niemand had kunnen voorspellen dat het onweer net boven Pukkelpop op zijn hevigst zou zijn." Uit metingen bleek later dat er 36 liter regen per vierkante meter viel in amper 20 minuten tijd. Hoe hevig de windstoten waren, kan niemand zeggen.
Gewaarschuwd via sms
Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat festivalgangers zijn ingelicht door het naderende onweer. Er zijn nochtans lichtkranten, waarvan Pukkelpop in het verleden al gebruik maakte om te waarschuwen voor zware buien. Uit getuigenissen van festivalgangers blijkt voorlopig dat ze vooral zijn gewaarschuwd door het thuisfront, dat het gerucht wel rondging dat het zou onweren maar meer niet. Wie rondom zich keek, kon de hemel zien dichttrekken. Maar niemand verwachtte zich aan een inferno.
"Het zou ons passeren"
Toch was er onweer voorspeld met code oranje, wat betekent dat er risico is op schade aan gebouwen, ontwortelde bomen, blikseminslagen en plaatselijke wateroverlast. Had de organisatie dan echt niets kunnen doen om een waarschuwing te geven? Het onweer was anderhalf uur daarvoor al langs Brussel gepasseerd en op de buienradar was te zien hoe de onweerskern tussen 18h en 18h30 over Limburg zou trekken.
Chokri in TerZake: "Wij volgen de weerberichten heel nauwkeurig, elk halfuur bij wijze van spreken. Dit onweer zou volgens de voorspellingen vlak langs ons passeren. Het zou een onweer geweest zijn zoals er al zovele geweest zijn." Dat draaide even anders uit: de storm kwam over de camping en trok noordoost, over de food area, de betreurde Chateau en de Boiler Room. De Marquee en Main Stage werden zo van verder onheil bespaard. Burgemeester Claes was op de wei en had naar eigen zeggen snel door dat er slachtoffers zouden vallen, en richtte onmiddellijk een crisiscentrum op.
De kracht van de bomen en de podia
Tot daar, denk je dan: het is duidelijk. Ondanks dat er onweer voorspeld was, en zelfs als er voor gewaarschuwd was, had niemand de sterke wind, de scherpe hagelbollen en de gevolgen kunnen voorzien. Het noodlot, en niets anders. Maar in Terzake ging journalist Stefaan Meerbergen een stapje verder. "De tenten, de bomen, weet u tegen welke winden die bestand zijn?", vroeg hij aan Chokri. "Alles is uitgetest, er waren metingen, onderzoeken en inspecties. Dit is een van de meest veilige festivals, dus dat is het probleem niet. Maar als je te maken krijgt met een windhoos, een uitzonderlijk, zeldzaam fenomeen van zo'n kracht: dat is overmacht." Iets waar het publiek zich zowat unaniem achter schaart, zo blijkt ook uit de getuigenissen. Over de communicatie wordt wel eens gemopperd, maar dat het niet te voorzien was, daar is iedereen het over eens.
Geen medelijden
Toch moet er ook op gelet worden dat er niet wordt doorgeslagen in de andere richting en dat de organisatie ontzien wordt uit medelijden. Daarom moeten de juiste vragen absoluut gesteld worden. Maar ze moeten wel binnen de grenzen van het redelijke blijven. Ondertussen heeft burgemeester Claes laten weten dat de dodentol op vijf personen blijft staan. Van de drie die vechten voor hun leven, is geen negatieve verandering gemeld.
Geen massa voor 1 podium
Ook de beslissing om het festival af te gelasten, verdedigt ze. "Ik zou waarschijnlijk geen goedkeuring hebben gegeven om het festival te laten doorgaan op slechts een podium. Dan zou al het volk, normaal verspreid over verschillende podia, op één plaats laten samenkomen." "Als het muziekfestival opnieuw georganiseerd wordt, zullen er zonder twijfel plaatsen of momenten ingelast worden om de slachtoffers te herdenken", voegde ze er opnieuw aan toe.
Het drama
Donderdagavond vielen vijf doden en tien zwaargewonden, van wie drie kritiek, toen een zwaar onweer over de wei van Pukkelpop trok. Honderdveertig mensen moesten verzorgd worden. Van vier doden is de identiteit gekend. Het gaat om een 21-jarig meisje uit Hamme, een jong koppel uit Beringen en een dertiger uit Rijkevorsel.
Bron: HLN | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Sint-Lambertuskerk in Kiewit houdt zondag om 11.00 uur een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers die vielen tijdens het muziekfestival Pukkelpop. Dat heeft de stad Hasselt zaterdag gemeld. Op de sociale netwerksite Facebook circuleert ook een oproep om zaterdag vanaf 14.00 uur bijeen te komen in Hasselt. Tijdens Pukkelpop in Kiewit kwamen donderdag vijf mensen om toen er noodweer losbarstte boven het festivalterrein. Tien festivalgangers raakten zwaargewond. De toestand van drie van hen is nog steeds kritiek.
Bron: De Pers
Onweersdagen: 0
Anderhalve dag na de noodlottige avond op Pukkelpop is er meer bekend over de identiteit van de slachtoffers. Rond de festivalweide hebben heel veel mensen intussen bloemen en boodschappen achtergelaten voor de slachtoffers. 5 doden, 10 zwaargewonden en meer dan 100 lichtgewonden. Dat is de trieste balans van het drama op Pukkelpop. De voorbije uren zijn heel wat mensen naar de wei afgezakt om stil te staan bij wat er gebeurd is. Aan de dranghekken hebben festivalgangers, buurtbewoners en sympathisanten bloemen en boodschappen neergelegd.
In Hamme heeft de lokale Chiro gisteren al een wake gehouden voor één van de slachtoffers. De 21-jarige Marijke, een oud-leidster, stierf op de camping van het festival toen ze aan het schuilen was in haar tent, samen met een vriendin. Toen een stelling van een sanitaire voorziening op haar tent viel, was ze op slag dood.
Twee andere slachtoffers waren het jonge koppel Marlo Ghys en Wendy Burecke. De jonge twintigers schuilden in een tent toen die instortte. Beiden kregen een metalen balk op hun hoofd. Bureckes was op slag dood, haar vriend werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed later aan zijn verwondingen.
Het 4e slachtoffer is Kristof Lenaerts, een dertiger uit Rijkevorsel. De man zou uit de Chateau-tent zijn gevlucht tijdens het onweer, maar keerde op zijn stappen terug omdat hij zijn rugzak vergeten was. Toen de tent instortte kreeg hij een metalen staaf op zijn hoofd.
Het laatste slachtoffer zou een 59-jarige man zijn, maar over zijn identiteit is niets meer bekend.
In het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt liggen nog 3 slachtoffers in kritieke toestand. Zij raakten gewond door rondvliegende takken en neerstortend materiaal en worden nauwlettend in het oog gehouden.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Burgemeester Hilde Claes van Hasselt kreeg de afgelopen dagen van heel veel Hasselaren te horen dat Pukkelpop moet blijven. 'Van veel mensen krijg ik die berichten, maar op dit moment is nog niemand bezig met de toekomst van Pukkelpop', zei Claes zaterdagmiddag. 'Als Pukkelpop zou blijven bestaan, dan zal het toch niet meer in dezelfde vorm zijn als het nu was. Er zal dan altijd een nagedachtenis zijn ter ere van de slachtoffers van deze editie', aldus de burgemeester. Zij had zaterdag nog eens woorden van lof voor de politie- en hulpdiensten, die na het drama uitstekend werk leverden. De stad is aan het bekijken hoe ze iets kan terugdoen voor de hulpverleners. 'De grote solidariteit van de Hasselaren en de Limburgers was ook enorm. Overal werden spontaan slaapplaatsen, onderdak en transport aangeboden om de gestrande festivalgangers donderdagavond te helpen. Het is hartverwarmend om mee te maken', vertelde de burgemeester nog.
Bron: Nieuwsblad
De stad Hasselt organiseert donderdag 25 augustus om 18 uur een ingetogen bijeenkomst op het Kolonel Dusartplein ter nagedachtenis van de slachtoffers van het drama op Pukkelpop. Dat maakte burgemeester Hilde Claes zaterdag bekend aan de festivalweide. "Er zullen een paar bands optreden, maar we vragen dat ze een akoestische set zullen spelen, want het moet een sereen rouwmoment blijven", zei Claes. Het zal op dat moment net een week geleden zijn dat door een uitzonderlijk hevig onweer de hel losbarstte boven de camping en de festivalweide van Pukkelpop. Op het internet circuleerde intussen ook al een oproep tot een solidariteitsmars waarbij de deelnemers op het Kolonel Dusartplein zouden verzamelen. De burgemeester heeft daar weet van en de stad zal de organisatoren van die mars contacteren. "We zullen de organisatoren vragen om zich eventueel bij het rouwmoment te vervoegen, zodat de twee dingen samen kunnen plaatsvinden", aldus Hilde Claes.
De burgemeester kreeg de afgelopen dagen van heel veel Hasselaren te horen dat Pukkelpop moet blijven. "Van veel mensen krijg ik die berichten, maar op dit moment is nog niemand bezig met de toekomst van het festival. Als Pukkelpop zou blijven bestaan, dan zal het toch niet meer in dezelfde vorm zijn als het nu was. Er zal dan altijd een nagedachtenis zijn ter ere van de slachtoffers van deze editie", aldus de burgemeester.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 20 juni 2017, 11:50 uur, door Joyce.s