Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 augustus 2011, 12:31 uur | Bericht #268895
Onweerskansen van 18 augustus

Eindelijk kunnen we al wat met meer zekerheid schrijven over aanstaande donderdag. Wij praten er hier al een week over, maar diverse modellen suggereren het al een dag of twaalf dat we te maken gaan krijgen met een Thermisch laagje. In het "Voorlopige onweerskansen 17-19 augustus" staat alles haarfijn uitgelegd over hoe en wat. Mocht dit uit gaan komen, dan is het de tweede keer al dat we het ruim van te voren zien. De 500 hPa kaart is haast een kopie van 8 augustus. Echter van een Spaanse pluim kunnen we nu niet echt meer spreken. Het thermisch laagje blijft iedere keer maar terug komen op de kaarten. ECMWF, GFS en UKMO laten het telkens zien, wat wel iedere keer springt is de locatie van het thermisch laagje. Hieronder even voor de mensen in het kort uitleg over wat een thermisch laagje inhoud.


GFS 18 augustus 12Z

Thermisch laagje:
Doordat de lucht zo warm en vochtig is, ontstaat er een klein lagedrukgebied. Dit wordt een thermisch lagedrukgebied genoemd. Omdat de temperatuur zo hoog is veranderd een hogedrukgebied vaak in een lagedrukgebied omdat de atmosfeer zo vochtig is. Daardoor kan damp niet ontsnappen doordat een hogedrukgebied damp tegenhoudt. Thermische lagedrukgebieden komen dan plotseling in een hogedrukgebied, waardoor de damp in de troposfeer stijgt, omdat de atmosfeer zo vochtig is wordt het onstabiel en kunnen thermische lagedrukgebieden vaak voor hagel en onweer zorgen.

Naarmate het thermisch laagje vordert neemt ook de onstabiliteit toe. Zoals gewoonlijk in het westelijk deel van Nederland en België is de onstabiliteit wat lager dan in de rest van het land. Dit zegt echter helemaal niets! De waardes wat betreft de onstabiliteit liggen momenteel rond de 600 J/KG in het noordelijk en westelijk deel van Nederland en België, met een lifted van -1 a -2. In het midden van het land en in het zuiden liggen de waardes zo rond de 1000 J/KG bij een lifted van -3 a -4. In het zuidoosten van Nederland en in midden/oosten van België liggen de CAPE waardes beduidend hoger. Daar wordt een maximale CAPE berekend van 1500 J/KG bij een lifted van -6. Dit is aan de had van de GFS run van 00u. Wat betreft EC.... EC is erg wispelturig wat betreft de onstabiliteit, de ene run zit het er dik in en dan laten ze waardes zien van 1500+ J/KG, de andere keer is er weer niets te zien. Dit heeft alles te maken met de positie van het thermisch laagje, zoals hierboven al vermeld is. Waar we ook rekening mee moeten houden, is het feit dat GFS de dauwpunten hoger berekend dan het Europees weermodel. Daarom kunnen we wat J/KG's afhalen die hierboven vermeld zijn.



De dynamische kant kan ik nu wel een heel verhaal over gaan vertellen, maar dat doe ik niet. We kunnen immers pas daarover met meer zekerheid gaan praten, als we dichter bij donderdag zitten. Wel is het zeer interessant te noemen wat het Amerikaans model GFS ons voorschotelt. Dynamische kant lijkt beter dan die van 28 juni jongstleden. De windschering op 0-1km hoogte is 7-10m/s. De windschering op 0-6km hoogte wordt berekend op 25 a 30m/s in het noorden en in het midden van het land. In het uiterste zuidoosten van Nederland ligt die op 20-22m/s, eveneens in België. De SRH ligt op 100-150 m2/s2. In het noordwestelijk deel van Nederland ligt die op 150-200 m2/s2. De gegevens van de SRH zijn afkomstig van het Europees weermodel ECMWF. Helaas kan ik deze afbeelding niet tonen. Hieronder de 0-1km en de 0-6km windschering van donderdag 18 augustus 18UTC (20.00 uur Nederlandse tijd)



Kijken we ook nog even naar de Theta-E waarde. De equivalent potentiële temperatuur ('theta-e') is een mooie indicator voor verschillende luchtmassa's. Theta-e is de temperatuur die een 'luchtpakketje' (in het geval van bovenstaande kaart afkomstig van 850 hPa) heeft als het eerst zover naar boven is gebracht dat door condensatie alle latente warmte (condensatiewarmte) vrij is gekomen en daarna (droog)adiabatisch (zonder energie uitwisseling met de atmosfeer) weer naar beneden (naar het 1000 mb niveau) gebracht is. Theta-e wordt dus door de temperatuur én door het vochtgehalte van de lucht bepaald. Hoe warmer en hoe vochtiger de lucht hoe hoger de theta-e.



Met behulp van theta-e kun je onder andere dus goed verschillende luchtmassa's onderscheiden. Bijvoorbeeld een warme sector tussen warmte- en koufront in. De warme sector is over het algemeen warmer en vochtiger dan de omringende lucht en heeft daardoor ook een hogere theta-e waarde. En een scherpe gradiënt in de theta-e waarden wijst dan op een front tussen 2 luchtsoorten. Theta-e kan ook gebruikt worden bij bij convectief weer. Met name 'tongen' van hoge theta-e waarden kunnen (in het zomerhalfjaar) plekken zijn waar zware (onweers)buien ontstaan en optreden. | Gewijzigd: 15 augustus 2011, 15:18 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 augustus 2011, 22:19 uur | Bericht #269042






| Gewijzigd: 18 augustus 2011, 00:11 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 augustus 2011, 00:12 uur | Bericht #269647
Iedere update van Guidance is hier te lezen:

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een thermisch laag boven Bretagne trekt noordoostwaarts en trekt vanmiddag en avond over de oostelijke helft van het land richting Duitsland en bereikt vrijdagochtend 06 UTC Denemarken. Samenhangend met dit laag is een frontale zone aanwezig welke gemarkeerd wordt met thetaW 15 a 16. In de bovenlucht is een trog aanwezig welke vanaf de Britse Eilanden inloopt op het genoemde thermische laag. Hierdoor activeert de frontale zone en diept het thermische laag uit. In de nacht naar vrijdag passeert het polaire front en vrijdag hebben we te maken met een in kracht afnemende (noord)westelijke stroming van polaire lucht.

MODELBEOORDELING:
Op synoptische schaal zijn de modellen consistent.Ten aanzien van de beschrijving van de convectieve neerslag samenhangend met het thermische laag zijn er verschillen. De uitvoer schuift van run tot run en verschilt per model.

WIND:
Hirlam is bruikbaar. De windstoten is een aandachtspunt. zeker het oosten en zuidoosten waar het thermisch laag over trekt kan de temperatuur het meest oplopen en kunnen de vlagen het hoogst uitpakken als convectie vanaf de grond kan optreden. Methode Ivens komt hierbij tot zo'n 45 tot 50 knopen. We zien dat de downdraftmethodiek hoger uitkomt tot ca. 60 knopen.

BEWOLKING:
Momenteel veel velden hoog en middelbaar. Bij buien in het oosten en zuidoosten, toppen tot rond FL400. Elders wordt de convectie geforceerd vanaf middelbaar niveau maar kunnen de toppen nog steeds vrij hoog komen. Op passage van het koufront veel ST. Vrijdag overdag enkele CU, vooral in het noorden nog doorgroeiend naar TCU/CB. Progtemps geven het een en ander goed weer.

NEERSLAG:
Hirlam liet in de 18 UTC run de meeste neerslag op de frontale zone zien, dus convectie die niet vanaf de grond geforceerd wordt samen met de frontale activiteit. In de run van 00 UTC zien we ineens een zeer uitgesproken convectief signaal boven het zuidoosten in het thermische laag, met neerslag hoeveelheden van 30-40 mm in een strook van Brussel naar Limburg richting Ossnabruck. EC laat een soortgelijk signaal zien maar met veel lagere neerslagintensiteiten Het spreekt voor zicht dat deze patronen niet determistisch opgevat kunnen worden, dus zwaardere buien met windstoten, met name voor het (zuid)oosten, zijn zeker niet uit te sluiten. Hierbij is dan ook hagel mogelijk. Verder is de onweerskans in kouw ook sterk toegenomen, we zien (conditionele) kansen van rond 30% op meer dan 200 ontl/5 min. Als het themisch laag naar Denemarken trekt en de hoogte trog er verder interactie mee krijgt, lijkt er geleidelijk een meer dynamisch geforceerd MCS te ontstaan. | Gewijzigd: 18 augustus 2011, 08:28 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Tatanka
Lid
Woonplaats: bovensmilde,drenthe
Berichten: 380
Lid sinds: 27 jun. 2011
18 augustus 2011, 00:54 uur | Bericht #269654
mag ik vragen wat geforceerde conventie inhoud..betekent dat het belemerd wordt qua activeren......buienradar laat toch wel wat neerslag zien..kon alleen wat hier over in de guidance zien..niet in de weerberichten
VATOS LOCOS FR1908 VAK X
dv_chaser
Lid
Woonplaats: Assen
Berichten: 1345
Lid sinds: 30 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 augustus 2011, 04:45 uur | Bericht #269666
Aangezien de kaarten weer veranderd zijn, ga ik straks om 11.00 uur 12.00 uur een nieuwe route maken, denk dat het nu richting Aalten wordt
Woonplaats: Goes, Zeeland
Berichten: 623
Lid sinds: 30 dec. 2009
18 augustus 2011, 07:54 uur | Bericht #269671
QUOTE
KNMI Guidance:


Toch weer voor het oosten dan? | Gewijzigd: 18 augustus 2011, 08:27 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Days of thunder 2011: 10Twitter for Forum
richard
Lid
Woonplaats: Hoorn (NH)
Berichten: 606
Lid sinds: 28 jul. 2006
18 augustus 2011, 07:57 uur | Bericht #269679
J.V.
De ‘rode draad’ voor vandaag is echter de vorming van regen- en onweersbuien in de loop van de middag. Met name in het oosten en zuiden kunnen de buien heftig zijn met windstoten tot rond 75 km/uur, een groot aantal bliksemontladingen en in Limburg tot rond 40 mm regen. De buien zijn het gevolg van een thermisch lagedrukgebiedje op weg van Bretagne naar ons land. Doordat vanaf de Britse Eilanden een hoogtetrog op het systeem inloopt, activeert de boven onze streken gelegen frontale zone (overgang tussen subtropische en polaire luchtmassa’s) en diept het laagje sterk uit. Of meer regio’s uiteindelijk met grootschalig onweer te maken gaan krijgen kan pas later op de dag goed worden beoordeeld.

Veel plezier daar in het oosten, enne hou ons op de hoogte vanavond
Woonplaats: Amstelveen
Berichten: 146
Lid sinds: 10 jun. 2011
18 augustus 2011, 08:00 uur | Bericht #269680
Citaat van Marco-Goes, donderdag 18 augustus 2011, 7:54 uur KNMI Guidance:


Toch weer voor het oosten dan?


maar ook zuiden en westen en midden.
Woonplaats: Alkmaar
Berichten: 351
Lid sinds: 6 jun. 2011
18 augustus 2011, 08:15 uur | Bericht #269684
buienradar vertrouw ik niet maar als je 24 uur vooruit kijkt komt er heel veel aan voor het oosten van nederland denk niet dat wij in het westen ook flink wat onweer krijgen had vandaag liever in limburg willen wonen ;p
Woonplaats: Tilburg Noord-Brabant
Berichten: 4127
Lid sinds: 16 jul. 2009
18 augustus 2011, 08:28 uur | Bericht #269672
Citaat van stefan defqon 1, donderdag 18 augustus 2011, 6:15 uur buienradar vertrouw ik niet maar als je 24 uur vooruit kijkt komt er heel veel aan voor het oosten van nederland denk niet dat wij in het westen ook flink wat onweer krijgen had vandaag liever in limburg willen wonen ;p
Veel te Oostelijk, die buienradar 24 uur niet betrouwbaar.
Zie mijn hobby via de link
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos

En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Woonplaats: Amstelveen
Berichten: 146
Lid sinds: 10 jun. 2011
18 augustus 2011, 08:29 uur | Bericht #269648
Citaat van stefan defqon 1, donderdag 18 augustus 2011, 8:15 uur buienradar vertrouw ik niet maar als je 24 uur vooruit kijkt komt er heel veel aan voor het oosten van nederland denk niet dat wij in het westen ook flink wat onweer krijgen had vandaag liever in limburg willen wonen ;p

buienrader 24 uur vooruit is zeer onbetrouwbaar.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 augustus 2011, 08:37 uur | Bericht #269673
mm toch op het randje van lvl 1 (etofex). zal mij benieuwen. Misschien een verdwaalde onweersbui ofzo. (mijn mening) Op het moment is het grijs en bijna windstil. vanacht wel wat regen gehad. zonnetje probeerd er wel door te komen, maar of dat gaat lukken vandaag.


Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Woonplaats: Loon op Zand
Berichten: 125
Lid sinds: 25 mei. 2009
18 augustus 2011, 08:38 uur | Bericht #269674
Hier een Estofex kaartje.

2011081906_201108172149_2_stormforecast.xml.png
Woonplaats: Amstelveen
Berichten: 146
Lid sinds: 10 jun. 2011
18 augustus 2011, 08:41 uur | Bericht #269675
Citaat van djdreamdance, donderdag 18 augustus 2011, 8:38 uur Hier een Estofex kaartje.

die is al geplaatst gisteravond.
maar toch bedankt;)
net onder de lijn zit ik geloof ik.

Edit Jan: Zie hem hier niet staan | Gewijzigd: 18 augustus 2011, 08:47 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 augustus 2011, 08:47 uur | Bericht #269676
Zeer interessant dit:





| Gewijzigd: 18 augustus 2011, 08:48 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
alien
Lid
Woonplaats: Stadskanaal
Berichten: 267
Lid sinds: 11 jul. 2010
18 augustus 2011, 08:53 uur | Bericht #269677
Nou, ik geloof nergens meer in. Vannacht in Drouwen flink regen gehad. Het is nu uitgesproken kil, 15 graden.
Als het hier warm moet gaan worden met flink onweer, dan moet er nog heel wat gebeuren in een paar uur tijds.
Ik schrijf deze zomer af en boek een reisje naar de zon.
Het is nog nooit zo donker west of het werd altied wel weer licht (Ede Staal)
akammd
Lid
Woonplaats: Hengelo(O)
Berichten: 933
Lid sinds: 30 jun. 2008
18 augustus 2011, 08:56 uur | Bericht #269678
Guidance:

Wind:
Methode Ivens komt hierbij tot zo'n 45 tot 50 knopen. We zien dat de downdraftmethodiek hoger uitkomt tot ca. 60 knopen.

Bewolking:
Bij buien in het oosten en zuidoosten, toppen tot rond FL400.

Neerslag:
met neerslag hoeveelheden van 30-40 mm in een strook van Brussel naar Limburg richting Ossnabruck.Verder is de onweerskans in kouw ook sterk toegenomen, we zien (conditionele) kansen van rond 30% op meer dan 200 ontl/5 min.

Kaartjes Jan:
STP 3.0

Alle ingredienten aanwezig voor een interessant dagje.
Dreamely
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 290
Lid sinds: 6 jun. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 augustus 2011, 08:59 uur | Bericht #269686
Ben blij dat het zuid-westen ook een kans maakt (Gouda)
Ik hoor toch meerdere weerberichten over "noodweer"
Woonplaats: Scheerwolde
Berichten: 262
Lid sinds: 5 jun. 2011
18 augustus 2011, 08:59 uur | Bericht #269687
zeer indrukwekkende kaarten jan ik kan niet wachten tot het spectakel begint heb miijn route al geplant hopenlijk krijgen we wat leuks te zien

ik merk wel dat als er supercels ontstaan dat er niet uperveel neerslag wordt berekent, kortom het zou wel eens een mooi dagje kunnen worden (met wat geluk)wat betreft het vinden van tornado's
onno333
Lid
Woonplaats: Sint Odiliënberg (bij Roermond)
Berichten: 1180
Lid sinds: 3 apr. 2011
18 augustus 2011, 09:07 uur | Bericht #269690
Aan de kaarten van de laatste run te zien denk ik dat estofex misschien nog wel een update gaat doen als het zo blijft
Onweersdagen 2011: 29 April, 10 mei, 4 juni, 5 juni, 6 juni, 7 juni, 10 juni, 11 juni, 16 juni, 18 juni, 28 juni, 27 juli, 28 juli, 6 augustus, 18 augustus, 21 augustus, 23 augustus, 25 augustus, 27 augustus, 19 oktober, 29 december (22 dagen totaal) Drie leukste tot nu toe: 3. 28 juni 2. 18 augustus 1. 23 augustusOnweersdagen 2012: 5 januariDagen in het geheugen: 7 oktober 2009, 10/11 juli 2010, 12 juli 2010, 14 juli 2010, 7 juni 2011, 28/29 juni 2011, 18 augustus 2011, 23 augustus 2011Winter 11/12: <-5: 17, 31 januari, 1 februariSneeuwdagen: 20 december, 30 januariIjsdagen: 30, 31 januari 1 februari
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1071 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1071, lezen 6 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden