De Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble heeft diep in de kosmos een gasnevel gefotografeerd die oplicht als een gigantisch kosmisch halssnoer. Op de op 2 juli gemaakte foto is een blauwgroen gekleurde ring van waterstof en zuurstof te zien, waarin roodgekleurde stikstofwolken oplichten als de diamanten in een halssnoer. Die puntjes lichten op door de absorptie van ultraviolet licht van de centrale sterren. Het Space Telescope Institute in Maryland (Baltimore) gaf de foto vandaag vrij.
Ontstaan
De planetaire nevel in het sterrenbeeld Pijl bevindt zich op 15.000 lichtjaar van ons, en kreeg toepasselijk de naam 'Halssnoernevel'. De nevel is ongeveer 10.000 jaar geleden ontstaan toen één van de sterren in een zeer nauwe dubbelster opzwol, waardoor de begeleider in de buitenste gaslagen van de ster terechtkwam.
Rotatie
Als gevolg van de wisselwerking tussen de twee sterren, die slechts een paar miljoen kilometer van elkaar zijn verwijderd, begon de opgezwollen ster steeds sneller te roteren, en werd er vooral in het evenaarvlak van de ster veel gas de ruimte in geblazen. Het kosmisch halssnoer heeft ondertussen een diameter van zowat 20 biljoen km.
Bron: HLN | Gewijzigd: 12 mei 2017, 10:57 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Dan kunnen wij die toch pas over 5.000 jaar zien, of ben ik fout?
Ja, maar als jij met de auto ergens naar toe rijd... kan je al vooruit kijken waar je heen gaat... snap je ?
Je ziet het wel, maar je bent er nog niet..
Je ziet het wel, maar je bent er nog niet..
Dus bedoel je dat je in de 'toekomst' kijkt dan?
Ja in :in de toekomst rijden, en je ziet het verleden, heel intrigerend het verschil wat je aangeeft van 5000 jaar is al veel maar we hebeen het over lichtjaar
Dan kunnen wij die toch pas over 5.000 jaar zien, of ben ik fout?
Vergelijk het met het onweer, je kijkt in het verleden.
Als we dan om het geluid praten, dan is dat geluid er op zich al op die plek geweest, maar ons nog niet bereikt (343 m/s , 1243 km/h snelheid van het geluid)
Met het licht is dit hetzelfde alleen het licht is veeeeeeeel sneller natuurlijk! (299.792.458 m/s of 300 000 km/h)
En het heelal is gigantisch dus dan kijk je enorm terug als je maar genoeg inzoomt...
Als je naar bliksem kijkt dan is het geluid maar 0- 1 minuut van je verwijdert (ongeveer) maar met een ster is dat dan veel verder dat is wel een verschil, de afstanden zijn onbegrijpelijk veel
Mijn (on)weer foto's : Foto's
Dan kunnen wij die toch pas over 5.000 jaar zien, of ben ik fout?
Volgens mij heb je gelijk, Joachim.
Het licht dat deze nevel uitzend doet er 15.000 jaar over om ons te bereiken.
En is dus nog 5000 jaar van ons verwijderd.
Lijkt me dat er een foutje in het artikel zit.
Licht zie je gelijk alleen het geluid is veel trager. In de ruimte is licht ook ''traag'' omdat de afstanden daar gigantisch veel groter zijn dan wij op aarde hebben....
Dus dat je in het verleden kijkt als je 120 km ver kan kijken gaat dan niet echt op want het licht doet daar maar 0.0004 secondes over
Ze zeggen twee dingen : iets over de afstand en iets over de tijd.
Het eerste de afstand is hoever het licht moet reizen voordat het hier op aarde is. (dat is 15000 lichtjaren)
1 lichtjaar komt overeen met 1 biljoen kilometer, dus reken maar uit!!
Het 2e is de tijd: het is 10.000 jaar geleden ontstaan, dus dat betekend dat het allang gebeurd is eigenlijk, maar wij zagen het nog niet. tot op dit moment! Het licht was allang onderweg (als je het vergelijkt met het geluid van de bliksem)
Dat wij nu zien is een proces dat daar allang verstreken is natuurlijk
Weet er zelf niet heel veel van af eigenlijk maar als iemand mij kan aanvullen | Gewijzigd: 13 augustus 2011, 00:14 uur, door weerfreakje
Mijn (on)weer foto's : Foto's
Iets waarvan het licht 15.000 jaar over doet om ons te bereiken moet ook minimaal 15.000 jaar geleden ontstaan zijn.
Er zit dus een dikke fout in het artikel, maar dat zie je wel vaker in zulke artikelen. Dat krijg je als mensen zonder referentiekader zulke dingen schrijven.
@weerfreakje: een lichtjaar is eerder 9,5 biljoen kilometer.
Een lichtjaar is inderdaad een afstandmaat. Een lichtjaar is de afstand die licht aflegt in een jaar. Het is dan wel een afstandmaat, maar neemt niet weg dat er in dit geval wel 15.000 jaren mee gemoeid zijn.
Overigens is licht is in de ruimte net zo snel als ergens anders (zonder nu even stil te staan bij de relativiteitsbeginselen).
@Jeffrey83: Het vooruitkijken wat je bedoelt is een richting waarin je kijkt, heeft niets met tijd te maken.
Dat wij iets kunnen zien is alleen maar omdat er fotonen op ons netvlies vallen, en per definitie dus ook altijd iets uit het verleden, omdat die fotonen een bepaalde afstand hebben afgelegd, en daarvoor tijd hebben gebruikt.
Er staat nog meer onzin in: ze zeggen diep in het heelal, dat is ook pertinente onzin, men maakt ook beelden van objecten die 13 miljard lichtjaar verwijderd zijn, dat mag diep heten.
En voor degene die dit soort dingen leuk vinden: Lees 'Het Heelal' van S. Hawking. | Gewijzigd: 13 augustus 2011, 01:57 uur, door Arends