De TU Delft gaat participeren in het project RainGain, dat recent een Europese subsidie toegewezen kreeg. Het gaat daarbij onder meer om het plaatsen van een regenradar in Rotterdam die is gespecialiseerd in lokale neerslagmeting. Daardoor kan men neerslagpatronen in de stad veel nauwkeuriger meten en daar het stedelijke waterbeheer beter en efficiënter op inrichten. Denk aan toepassingen als de slimme sturing van gemalen, het inzetten van waterberging (de waterpleinen in Rotterdam) en een lokaal weerbericht.
Nederlandse partners in het project zijn de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. Vanuit de TU Delft zijn de faculteiten Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG, Afdeling Watermanagement) en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI, Afdeling Remote sensing of the Environment) betrokken. Daarnaast wordt er samengewerkt met Belgische, Franse en Britse partijen.
Wateroverlast
Onderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis van de TU Delft: ‘Het doel van dit project is het verkrijgen van gedetailleerde gegevens over piekneerslagen en wateroverlast, op stedelijke schaal. Dit is een schaalniveau waarvoor zulke informatie tot op heden ontbreekt. Door klimaatverandering nemen de extremen van zowel de dagelijkse als de uurneerslag sterk toe, met andere woorden buien worden heftiger. Gedetailleerde neerslag- en wateroverlastgegevens zullen waterbeheerders in de stad (beter) in staat stellen om adequaat te reageren op hevige neerslag en de wateroverlastschade te voorkomen, die de afgelopen decennia veelvuldig door dergelijke gebeurtenissen is veroorzaakt.
Regenradar
Regenradars zijn de enige meetinstrumenten die neerslagmetingen op de benodigde tijd- en ruimteschalen kunnen leveren die voor dit doel nodig zijn. Deze techniek is pas recent ontwikkeld tot op het detailniveau dat voor stedelijk gebied nodig is. De innovatieve techniek zal worden geïmplementeerd in de waterbeheerpraktijk in de pilotlocaties van de partnerlanden. De nieuwe radars zijn voorzien voor de pilotlocaties Rotterdam en Parijs. Een vergelijkbare techniek is enkele jaren geleden al in Leuven geïnstalleerd. In het Verenigd Koninkrijk zal een nieuw superresolutie protocol worden toegepast voor gedetailleerde neerslagdata op basis van de radar van het MetOffice.
Stedelijk waterbeheer
De neerslagdata leveren gedetailleerde informatie over piekneerslagen aan de stedelijke waterbeheerders, op tijd- en ruimte schalen die kritisch zijn voor de snelle stedelijke afvoerprocessen. De informatie wordt toegepast in wateroverlastmodellen voor de pilotlocaties in de vier partnerlanden om effectieve oplossingen te ontwerpen voor verbeterde wateroverlastbescherming, zoals waarschuwingssystemen en optimalisatie van bergingscapaciteit. Deze worden dan getest op basis van de gedetailleerde neerslagdata en wateroverlastmodellen. De eindgebruikers worden getraind in het gebruik van de regendata en de modellen, zodat ze deze na het project kunnen blijven toepassen in hun praktijk.
Bron TU Delft
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Vier (ondertussen vijf) doden vielen er door een plotselinge regenbui tijdens Pukkelpop. Een nieuwe weerradar met een zeer hoge resolutie zal ook niet alle calamiteiten voorkomen. Maar het helpt wel, denkt Remko Uijlenhoet, hoogleraar hydrologie. Het klimaat lijkt steeds vreemdere kuren te vertonen. Tijdens Pukkelpop bijvoorbeeld viel er in twintig minuten evenveel regen als normaal in een maand tijd. Voor de weermannen en -vrouwen is het een onmogelijke opgave om zulke plaatselijke fenomenen te voorspellen, meent Remko Uijlenhoet. De technische weersgegevens zijn daarvoor domweg niet specifiek genoeg. 'Er zijn nu twee grote weerradarstations in Nederland. In De Bilt en in Den Helder', legt de hydroloog uit. 'Samen met een station in de Belgische Ardennen bestrijken ze de hele Benelux. Probleem is dat ze met een grote golflengte werken, wat een relatief grof beeld oplevert.'
Goedkoper
Uijlenhoet werkt samen met het KNMI en de universiteit van Delft al enkele jaren een oplossing: een fijnmazig netwerk van lokale radarstations met een veel hogere resolutie. Daardoor wordt het mogelijk om tot op straatniveau te laten zien waar de buien vallen. Het prototype is er al, dat staat bovenop de KNMI-mast in Cabauw, onderdeel van de Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research. Hoge-resolutieradar heeft volgens Uijlenhoet wel een nadeel: het bereik is slechts enkele tientallen kilometers. Maar het is ook goedkoper. 'Dat maakt het mogelijk om een netwerk te creëren waarbij je de gegevens van alle stations aan elkaar koppelt.'
Kopers
Daarvoor is het wel belangrijk dat er voldoende kopers zijn. De eerste is er al: havenstad Rotterdam. Ook schepen en havenbedrijven willen immers graag op de hoogte zijn van plotselinge stortbuien en ander onheil. Uijlenhoet verwacht dat er vooral in het westen van het land meer partijen met commerciële belangen zijn die interesse hebben in het relatief goedkope systeem. Maar ook waterschappen kunnen volgen hem baat hebben bij een eigen weerradar. Als er eenmaal genoeg verkocht zijn, kunnen de gegevens van de apparaten als netwerk worden gecombineerd tot een dekkende weerkaart voor een groter gebied. Overigens zal het nieuwe netwerk van radarstations (als het er komt) niet meteen alle weersproblemen oplossen. Gedetailleerde gegevens vragen ook om een complexer weermodel om voorspellingen te kunnen doen. Maar het begin is er.
Bron: Nieuwsgrazer
Onweersdagen: 0
Radarbeelden gecombineerd met getrainde waarnemers ter plaatse.
Lijkt mij een ideale combi.
Toekomst muziek????
http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=24741
http://idra.irctr.tudelft.nl/over-de-facul...-drizzle-radar/
| Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:44 uur, door Joyce.s