Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 22:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 21:07:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 21:07:00

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:46

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

9 Jan 2025 12:12:45

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

8 Jan 2025 13:25:33
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 augustus 2011, 09:48 uur | Bericht #268286
Europese subsidie voor RainGain: lokale neerslag beter in beeld

De TU Delft gaat participeren in het project RainGain, dat recent een Europese subsidie toegewezen kreeg. Het gaat daarbij onder meer om het plaatsen van een regenradar in Rotterdam die is gespecialiseerd in lokale neerslagmeting. Daardoor kan men neerslagpatronen in de stad veel nauwkeuriger meten en daar het stedelijke waterbeheer beter en efficiënter op inrichten. Denk aan toepassingen als de slimme sturing van gemalen, het inzetten van waterberging (de waterpleinen in Rotterdam) en een lokaal weerbericht.

Nederlandse partners in het project zijn de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. Vanuit de TU Delft zijn de faculteiten Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG, Afdeling Watermanagement) en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI, Afdeling Remote sensing of the Environment) betrokken. Daarnaast wordt er samengewerkt met Belgische, Franse en Britse partijen.

1.JPG

Wateroverlast
Onderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis van de TU Delft: ‘Het doel van dit project is het verkrijgen van gedetailleerde gegevens over piekneerslagen en wateroverlast, op stedelijke schaal. Dit is een schaalniveau waarvoor zulke informatie tot op heden ontbreekt. Door klimaatverandering nemen de extremen van zowel de dagelijkse als de uurneerslag sterk toe, met andere woorden buien worden heftiger. Gedetailleerde neerslag- en wateroverlastgegevens zullen waterbeheerders in de stad (beter) in staat stellen om adequaat te reageren op hevige neerslag en de wateroverlastschade te voorkomen, die de afgelopen decennia veelvuldig door dergelijke gebeurtenissen is veroorzaakt.

Regenradar
Regenradars zijn de enige meetinstrumenten die neerslagmetingen op de benodigde tijd- en ruimteschalen kunnen leveren die voor dit doel nodig zijn. Deze techniek is pas recent ontwikkeld tot op het detailniveau dat voor stedelijk gebied nodig is. De innovatieve techniek zal worden geïmplementeerd in de waterbeheerpraktijk in de pilotlocaties van de partnerlanden. De nieuwe radars zijn voorzien voor de pilotlocaties Rotterdam en Parijs. Een vergelijkbare techniek is enkele jaren geleden al in Leuven geïnstalleerd. In het Verenigd Koninkrijk zal een nieuw superresolutie protocol worden toegepast voor gedetailleerde neerslagdata op basis van de radar van het MetOffice.

Stedelijk waterbeheer
De neerslagdata leveren gedetailleerde informatie over piekneerslagen aan de stedelijke waterbeheerders, op tijd- en ruimte schalen die kritisch zijn voor de snelle stedelijke afvoerprocessen. De informatie wordt toegepast in wateroverlastmodellen voor de pilotlocaties in de vier partnerlanden om effectieve oplossingen te ontwerpen voor verbeterde wateroverlastbescherming, zoals waarschuwingssystemen en optimalisatie van bergingscapaciteit. Deze worden dan getest op basis van de gedetailleerde neerslagdata en wateroverlastmodellen. De eindgebruikers worden getraind in het gebruik van de regendata en de modellen, zodat ze deze na het project kunnen blijven toepassen in hun praktijk.

Bron TU Delft
Eilander
Lid
Woonplaats: Terschelling
Berichten: 1001
Lid sinds: 13 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 augustus 2011, 13:12 uur | Bericht #268333
Bijkomend voordeel: kunnen we eindelijk te weten komen of buien beïnvloed worden door rivieren... Op deze resolutie is daar straks vast wel wat zinnigs over te zeggen!
Jelte Media: webdesign, fotografie en video van Terschelling
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 augustus 2011, 15:22 uur | Bericht #277241
Nieuwe weerradar geeft beter weerbeeld

Vier (ondertussen vijf) doden vielen er door een plotselinge regenbui tijdens Pukkelpop. Een nieuwe weerradar met een zeer hoge resolutie zal ook niet alle calamiteiten voorkomen. Maar het helpt wel, denkt Remko Uijlenhoet, hoogleraar hydrologie. Het klimaat lijkt steeds vreemdere kuren te vertonen. Tijdens Pukkelpop bijvoorbeeld viel er in twintig minuten evenveel regen als normaal in een maand tijd. Voor de weermannen en -vrouwen is het een onmogelijke opgave om zulke plaatselijke fenomenen te voorspellen, meent Remko Uijlenhoet. De technische weersgegevens zijn daarvoor domweg niet specifiek genoeg. 'Er zijn nu twee grote weerradarstations in Nederland. In De Bilt en in Den Helder', legt de hydroloog uit. 'Samen met een station in de Belgische Ardennen bestrijken ze de hele Benelux. Probleem is dat ze met een grote golflengte werken, wat een relatief grof beeld oplevert.'



Goedkoper
Uijlenhoet werkt samen met het KNMI en de universiteit van Delft al enkele jaren een oplossing: een fijnmazig netwerk van lokale radarstations met een veel hogere resolutie. Daardoor wordt het mogelijk om tot op straatniveau te laten zien waar de buien vallen. Het prototype is er al, dat staat bovenop de KNMI-mast in Cabauw, onderdeel van de Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research. Hoge-resolutieradar heeft volgens Uijlenhoet wel een nadeel: het bereik is slechts enkele tientallen kilometers. Maar het is ook goedkoper. 'Dat maakt het mogelijk om een netwerk te creëren waarbij je de gegevens van alle stations aan elkaar koppelt.'

Kopers
Daarvoor is het wel belangrijk dat er voldoende kopers zijn. De eerste is er al: havenstad Rotterdam. Ook schepen en havenbedrijven willen immers graag op de hoogte zijn van plotselinge stortbuien en ander onheil. Uijlenhoet verwacht dat er vooral in het westen van het land meer partijen met commerciële belangen zijn die interesse hebben in het relatief goedkope systeem. Maar ook waterschappen kunnen volgen hem baat hebben bij een eigen weerradar. Als er eenmaal genoeg verkocht zijn, kunnen de gegevens van de apparaten als netwerk worden gecombineerd tot een dekkende weerkaart voor een groter gebied. Overigens zal het nieuwe netwerk van radarstations (als het er komt) niet meteen alle weersproblemen oplossen. Gedetailleerde gegevens vragen ook om een complexer weermodel om voorspellingen te kunnen doen. Maar het begin is er.

Bron: Nieuwsgrazer
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
pyro
Lid
Woonplaats: Utrecht
Berichten: 721
Lid sinds: 11 jul. 2010
24 augustus 2011, 15:32 uur | Bericht #277246
Staat deze techniek dan gelijk aan het bekende doppler systeem?
Volg pyropix stormchase videos op http://www.facebook.com/pyropixvideos
henk55
Lid
Woonplaats: zwolle
Berichten: 2045
Lid sinds: 23 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 augustus 2011, 15:48 uur | Bericht #277255
Stel, het komt van de grond, wat zou het dan mooi zijn dat het gecombineert word met "amateur" spotters, verdeeld over heel Nederland/België.
Radarbeelden gecombineerd met getrainde waarnemers ter plaatse.
Lijkt mij een ideale combi.
Toekomst muziek????
http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=24741
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 667
Lid sinds: 14 apr. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 augustus 2011, 15:56 uur | Bericht #277258
hehe! hier zit ik al eeuwen op te wachten!
jammer dat ze dit pas doen nadat er daadwerkelijk ook wat gebeurt is!
TwitterFotoFanatic WebsiteStormchase team Arnhem ****Get out of my way!! I have a storm to catch!!****
Amras
Lid
Woonplaats: Dordrecht
Berichten: 554
Lid sinds: 25 mei. 2009
24 augustus 2011, 15:56 uur | Bericht #277259
Maar wat moet dat nou kosten, zo'n weerstation op je dak?
Regen, das gewoon vloeibare zonneschijn
akammd
Lid
Woonplaats: Hengelo(O)
Berichten: 933
Lid sinds: 30 jun. 2008
24 augustus 2011, 16:57 uur | Bericht #277292
Die radar waar in het artikel over wordt gesproken, is dat IDRA?

http://idra.irctr.tudelft.nl/over-de-facul...-drizzle-radar/

  | Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:44 uur, door Joyce.s
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 augustus 2011, 19:48 uur | Bericht #277470
^^ Ja, dat is de IDRA.
Marching ever onward to tomorrow!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.540 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 126 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 126, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen 5 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden