Ja, die worden dan ook overschat (als in: te laag berekend).
Hoger dauwpunt -> stijgende lucht eerder verzadigd -> latente warmte komt eerder vrij -> lucht koelt minder af -> LI wordt negatiever.
Daniel
Cape en LI gebruiken in grote lijnen dezelfde berekening:
- Je laat een pakketje lucht vanaf de grond opstijgen
- Je vergelijkt de temperatuur van het pakket met de temperatuur van de omgeving.
Voor de Cape: Bereken de totale oppervlakte tussen de omgevingstemperatuurlijn en de stijgende lucht
Voor de LI: Kijk alleen naar het verschil op 5 km hoogte.
Anders gezegd: De CAPE zegt hoeveel water er in het zwembad zit, de LI zegt hoe diep het 5 meter uit de kant is.
Zie http://forum.onweer-online.nl/index.php?sh...st&p=264030 voor een volledige uitleg.
Daniel | Gewijzigd: 17 augustus 2011, 13:24 uur, door KnightDoppler
Ik heb zo snel niet het perfect voorbeeld hiervoor, maar dit laat het ongeveer wel zien:
Het oranje vlak in beide plaatjes laat de Cape zien, het totale oranje oppervlakte is bij A en B gelijk, of te wel beide atmosferen hebben dezelfde Cape.
De Lifted Index kun je zien aan hoever de Rode en de Gele lijn uitelkaar liggen bij het blauwe lijntje bij 500. In A is de LI ongeveer -10, in B -3.
Omgekeerd kan het dus ook zo zijn dat bij een gelijke LI er een totaal andere Cape is. Dit heeft vooral te maken met het temperatuur verloop van de atmosfeer boven het punt waar de LI bepaald wordt.
Daniel
Kritiek is welkom
je bent die dikke rode vlek bij regio den haag/hoek van holland/delft vergete | Gewijzigd: 17 augustus 2011, 13:44 uur, door marcel`westland
Marcel
Valkenswaard is hier niet zo ver vandaan en l1 (limburgse zender) heeft het wel degelijk over onweerskansen morgen haha!
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot donderdag 18 augustus 2011 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee (Vissersbank) beweegt opvullend naar Zuid Scandinavië. Bijbehorend frontaal ligt noordoost-zuidwest georiënteerd over ons land en beweegt nog langzaam zuidoostwaarts. Een deel van het front ligt nu vrijwel stationair boven het zuiden van Engeland. Een west-oost georiënteerde rug net ten zuiden van ons land beweegt noordwaarts en wordt rond middernacht over het noorden verwacht. Een lagedrukgebied boven het zuiden van Frankrijk trekt noordwaarts. Morgenochtend wordt het laag boven Bretagne verwacht, morgenavond boven Vlaanderen om in de daaropvolgende nacht boven ons land aan te komen. Met het opdringen van dit laag naar het noorden wordt de frontale zone met name op de noordwestflank van dit laag bijzonder actief. MODELBEOORDELING:
Grootschalig komen de diverse modellen goed overeen. Op detailniveau zijn er kleine verschillen, die echter grote invloed kunnen hebben. Zo zijn er kleine verschillen te ontdekken in de koers en positie van het Franse lagedrukgebied en de bijbehorende vore (en dus convergentiegebieden). Dit heeft uiteraard gevolgen voor de timing en positionering van de neerslaggebieden, met name die van convectieve aard.
Aandachtspunten.
WIND:
Hirlam wordt aangehouden. Morgen bij de buien kans op windstoten. Ivens methode komt met waardes rond de 40 knopen, evenals de downdraught methodiek. Voorlopig worden deze waardes gehanteerd.
BEWOLKING:
Nabij het front ontstaan wat TCU, elders enkele cu en velden hogere bewolking die van de frontale zone boven Engeland afwaaien. Vannacht opklaringen, met hier en daar nog enkele wolkenvelden, vnl op hoger niveau. Komende nacht lokaal ST, FGT en dwarsdoorsnedes geven enige indicatie. Morgen overdag geregeld zon. Wel drijft er met name over het noordwesten ook hoge en middelbare bewolking. In de loop van de dag ontstaan er Cu en CB's. Met name in (zuid)oosten kunnen die doorgroeien tot wel FL350.
NEERSLAG:
Nabij het frontje valt nu af en toe lichte neerslag. Morgen dringen de restanten van het frontje weer noordwestwaarts over het land op en dan ook mogelijk lokaal enige regen. Modellen geven in de ochtend al enig neerslagsignaal. Met name boven de Noordzee moet het front dan flink activeren wanneer het Franse laag opdringt naar het noorden. Boven land neemt de onstabiliteit flink toe en daarmee de buienkans. Zwaarste buien lijken voor het zuidoosten en oosten weggelegd met daar ook de grootste kans op onweer. INDECS komt met waardes van 70-80%. Wat daarbij opvalt is dat de kans op 100 ontladingen/5min ook behoorlijk toeneemt en op 40-50% komt voor het zuidoosten van het land. Daar worden ook de hoogste CAPE-waardes verwacht (1000-1500J/Kg). Verder is er ook duidelijke windschering aanwezig. De kans op georganiseerde buien is dan ook vrij groot, waarbij er kans is op vorming van supercells. ZICHT:
Meest goed zicht. Komende nacht is een enkele mistbank niet uit te sluiten. FGT geeft sterk signaal voor het noordoosten van het land. Morgen overdag weer goede zichten, in neerslag matig en lokaal slecht.
TEMPERATUUR:
Komende nacht Tn van 8 graden in het noorden tot 14 in Limburg. Morgen Tx van 20 graden in het noordwesten tot 26 in het oosten van het land.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
8| hmmmzzz dan wachten we rustig af en morgen nowcasten...
maar kans op supercells? die had ik niet aan zien komen....
Netzomin als de 40-50% kans op 100 ontladingen per 5 min....
wow.... | Gewijzigd: 17 augustus 2011, 14:16 uur, door Muisje
ik weet niet hoe ik een plaatje in moet voegen... | Gewijzigd: 17 augustus 2011, 14:20 uur, door berthinepol