om moe van te worden
onweer op bestelling
stefan
Jaa wel veel negatieve reactie ivm bbq en verjaardagen bij dit kansen topic ..
Maakt mij niet uit waar of wanneeer.. als t maar komt
Kijk net op buienradar en zie ook niks wat onweer zou kunnen gaan geven hier, het moet toch uit frankrijk komen>?
Of moet dat vandaag zich nog gaan ontwikkelen?
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen
Estofex is ook optimistisch en voorziet een level 1 voor Noordoost Nederland..
Heb het stuk even vertaald::
Een level 1 is afgegeven voor delen van Noord-Duitsland, het noordoosten van Nederland en Zuid-Denemarken, met name voor geïsoleerde tornado's
In de buurt van een oppervlakte warm-front, kunnen een paar zwakke tornado's ontwikkelen. Redenen zijn matige 0-1 km shear ongeveer 10 m / s per SBO en de aanwezigheid van een zeer vochtige grenslaag. Bovendien moet een sterke windshift langs de voorkant en de numerieke begeleiding grote hoeveelheden convectieve neerslag produceren.
Grootschalig zijn de diverse modellen redelijk consistent en bruikbaar. Alleen is de nieuwe HiRLAM veel minder "wild" dan de vorige run. Zo is ze 2 uur trager met de doorkomst van het koufront en verplaatsing golftop. Wat neerslag betreft ontlopen UKMO en HirLAM elkaar nu niet veel. Accent neerslag ligt nog steeds meer in het oosten en Duitsland, daar is de onweerskans het grootst en de Cape ook. Echter t.o.v. de vorige run is de neerslaghoeveelheid, Cape, onweerskans en onstabiliteit en convectiediepte in de progtemps, en INDECS (van 90 -> 50%) net allemaal wat minder. Was nog geen reden om de verwachting om te gooien.
Later in de nacht neemt de kans op buiige neerslag toe, grote hoeveelheden worden dan nog niet verwacht. In de tweede helft van de ochtend nadert vanuit het zuiden het laag en neemt zowel de neerslag kans als intensiteit toe. Het accent ligt duidelijk langs de oostgrens en in Duitsland. Intensiteit, hoeveelheid en locatie zeer afhankelijk van het al dan niet uitdiepen van het kerntje en de exacte koers. Modellen geven wel allemaal de meeste neerslag op de Noordzee en in Duitsland. Zondag buitjes (INDECS blijft wel hoog), maar lucht is wel droog.
Opvallend hoe al enkele malen in vrij korte tijd het oosten profiteert van de aanwezigheid van de warmste lucht (en hoogste theta-W/-E waarden) met grootste onweerskansen. Hoewel de rest van het land vandaag niet geheel kansloos blijft (nadering hoogtetrog en passage front) is het dit jaar tot noch toe een vrij oostelijk feestje. Ach, het is jullie gegund. Maak wel even een paar plaatjes voor 'ons' westerlingen . Wij volgen nog wel in de komende 2 maanden... | Gewijzigd: 6 augustus 2011, 08:27 uur, door marsel
Grote buienkans, zondag veel wind. Begin volgende week KOEL zomerweer!
Vandaag staat ons weer in het teken van een klein lagedrukgebiedje dat over de westelijke helft van ons land naar het noorden zal trekken. De exacte koers van het laagje is bepalend voor de hoeveelheid neerslag en was vanochtend nog niet helemaal duidelijk. Vandaag is er veel bewolking en daarbij is helaas weinig ruimte voor de zon. In de loop van de dag gaan er vanuit het zuiden buien vallen. In het oosten bestaat er kans op buien met onweer, windstoten en een kleine kans op hagel. In de tweede helft van de middag wordt het vanuit het zuidwesten droger. Middagtemperatuur van 20° in het westen tot lokaal 23° in het uiterste oosten van het land. Er staat een zwakke tot matige veranderlijke wind. Aan de achterzijde van het lagedrukgebiedje komt later in de middag langs de kust een (vrij) krachtige westen tot zuidwestenwind te staan. Vannacht volgen brede opklaringen en zal het overal droog blijven. De temperatuur daalt na omstreeks 13° en langs de kust staat een (vrij) krachtige zuidwestenwind, windkracht 5 of 6.
Zondag zien we een complex van lagedrukgebieden over de Britse eilanden tot boven Scandinavië. Het zorgt voor een stevige west tot zuidwestelijke stroming. Er zijn perioden met zon afgewisseld door stapelwolken en in de middag bestaat er kans op een bui. In deze situatie zien we de meeste zon in de kustprovincies. Middagtemperatuur rond 19°. Het waait stevig. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land en (vrij) krachtig in de kustgebieden. Kortom zondag is er sprake van een typisch open Hollands weerbeeld!
Maandag wordt ons weer bepaald door een complex van lagedrukgebieden boven de Noordzee en Scandinavië. De bijbehorende storing trekt dan over onze omgeving naar Duitsland. Het is half tot zwaar bewolkt en van tijd tot tijd vallen buien. Met een middagtemperatuur van omstreeks 17° is het koel voor deze fase van augustus. Er staat een matig tot vrij krachtige en langs de kust (vrij) krachtige westenwind. Dinsdag wordt tussen een hogedrukgebied ten noordwesten van het Iberisch schiereiland en een lagedrukgebied boven Finland met een noordwestelijke stroming aanhoudend koele en onstabiele lucht aangevoerd. Het is wisselend bewolkt met enkele bui en daarbij komt de middagtemperatuur niet hoger uit dan een magere 17°. De wind waait matig en aan de kust vrij krachtig en komt uit het westen tot noordwesten. Op de wadden staat nog een krachtige wind, windkracht 6.
Opvallend hoe al enkele malen in vrij korte tijd het oosten profiteert van de aanwezigheid van de warmste lucht (en hoogste theta-W/-E waarden) met grootste onweerskansen. Hoewel de rest van het land vandaag niet geheel kansloos blijft (nadering hoogtetrog en passage front) is het dit jaar tot noch toe een vrij oostelijk feestje. Ach, het is jullie gegund. Maak wel even een paar plaatjes voor 'ons' westerlingen . Wij volgen nog wel in de komende 2 maanden...
Ik hoop dat je gelijk krijgt.
Het word tijd dat we hier in het westen ook een keer kunnen genieten van een lichtshow
Alles voor Bassie! en Riesje en de andere Grunnegeres. Jammer dat er geen 50% donderkans bij zit en het enkel om wat dynamiek gaat die lichte tornado's kan veroorzaken. Nou ja; jammer... kan voor gave luchten zorgen!
Opvallend hoe al enkele malen in vrij korte tijd het oosten profiteert van de aanwezigheid van de warmste lucht (en hoogste theta-W/-E waarden) met grootste onweerskansen. Hoewel de rest van het land vandaag niet geheel kansloos blijft (nadering hoogtetrog en passage front) is het dit jaar tot noch toe een vrij oostelijk feestje. Ach, het is jullie gegund. Maak wel even een paar plaatjes voor 'ons' westerlingen . Wij volgen nog wel in de komende 2 maanden...
met alle respect; ik word moe van dit soort posts. Dit stukje noordoosten waar de lvl 1 voor is (en nog geeneens voor onweer ook...) heeft steevast het minste onweer van 't hele land. Behalve een verdwaalde onweersklap is enkel 28 juni voor ons een 'fullblown' onweersdag geweest. Door radar te volgen weet ik dat dat voor de meeste delen van 't land wel anders ligt...ook voor dat 'magische oosten' waar jij over spreekt en wat toch nog 150km hier vandaan ligt...
Zo doe je met één opmerking toch de discussie weer oplaaien, dus doe nou maar gewoon 'ns NIET?
Zo, ook goede morgen . Kijk eens even aan het eind van de eerste regel....
Allereerst mag het duidelijk zijn dat ik in mijn post alleen iets constateer, een fenomeen wat zich logischerwijs wel vaker afspeelt aangezien het klimaat in die hoek van NL gewoon wat 'landelijker' is, Onweersbuien hebben uiteindelijk toch een 'voorkeur' voor die gebieden.
Waar ik op doel is een groot gebied 'het oosten' waar we dit jaar gewoonweg al enkele malen door de positionering en timing van systemen de grootste onweerkansen terugvinden. Dat je dan vervolgens niet elke keer een voltreffer in een willekeurige (woon)plaats hebt lijkt me vrij logisch...dat geldt in principe voor heel NL.
Als we het op nog grotere schaal gaan bekijken is Duitsland weer een stuk aantrekkelijker. Denk je dat ze daar altijd voltreffers hebben? Nee natuurlijk niet, maar de kansen zijn aldaar door die landmassa vaak groter....
Het is statistisch dan ook volledig te verklaren dat wanneer men zich op 1 punt bevindt en niet van dat punt af beweegt het meeste onweer (lees: het zwaartepunt) zich 9 van de 10 keer ergens anders bevindt. Dat is ook in het oosten (in jouw geval noordoosten) van land zo, dat ontken ik ook niet.
Maar je moet inzien dat als we op een grotere schaal kijken het bovenstaande weldegelijk van toepassing is. Dat je in jouw hoek van NL of in jouw woonplaats minder bedeeld bent staat hier totaal los van.
Maargoed, laten we weer ONtopic gaan. | Gewijzigd: 6 augustus 2011, 09:30 uur, door marsel
Op kaart lijkt dit voor heel Nederland te gelden.
Hou die radars in de gaten!
(Dit is trouwens gewoon info, geen voer voor nutteloze discussies)