Bij de M9.3 flare is een zogenaamde 'full-halo' CME geweest, waarbij er naar alle kanten vanuit de vlek materie los komt, dus ook richting de aarde. De geschatte snelheid van deze laatste CME is 1950 km/s en de materie wordt in de loop van de dag morgen verwacht (met een paar uur onzekerheid voor en achteruit).
De combinatie van deze flares zou wel eens een marginaal poollicht kansje voor Nederland kunnen opleveren voor de nacht van vrijdag op zaterdag. Natuurlijk spelen de bekende vragen weer een rol:
- Zitten er genoeg deeltjes in de stroom?
- Komen de deeltjes aan als het donker genoeg is?
- Is het magneeteld van de zonnewind dan zuid gericht?
- Is het onbewolkt?
Overigens is een uur geleden denk ik een van de eerdere uitbarstingen aangekomen, sterkte van het magneet veld, sneldheid van de zonnewind en de deeltjes dichtheid nemen toe. Bz (zonnewind magneet veld Noord-Zuid component) wordt nu net negatief, maar ik denk dat dit allemaal veel te krap is voor Nederland.
Daniel | Gewijzigd: 5 augustus 2011, 09:54 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Kaartjes updaten automatisch | Gewijzigd: 5 augustus 2011, 09:49 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
De verwachte aankomst van de gecombineerde CME is vrijdag overdag (ergens tussen 9 en 23 uur). Daarna kan het magnetisch veld rond de aarde enkele uren of zelfs dagen verstoord raken. Daarmee is er kans op poollicht in onze streken in de nacht van vrijdag op zaterdag en misschien ook in de nacht van zaterdag op zondag. Afhankelijk van de sterkte van de CME is er een redelijke kans op wat zwak poollicht vrij laag boven de noordelijke horizon (lastig te zien) en een kleine kans op mooier poollicht dat wat hoger aan de hemel komt.
Ook wat betreft het weer hebben we wat geluk nodig. Dit weekend wordt er veel bewolking verwacht, maar er zijn tussendoor ook wat opklaringen. Houd de verwachtingen in de gaten op diverse weer-websites. De maan zal in elk geval weinig storen, die zit tussen nieuwe maan en eerste kwartier in, en staat 's avonds laag aan de hemel. Kijk bij voorkeur op een donkere plek (dus buiten de stad) tussen 0 en 3 uur 's nachts wanneer de hemel het donkerst is.
Klopt inderdaad. Als dat op het juiste moment gebeurt dan moet het in Nederland op plekken met weinig tot geen lichtvervuiling aan de noordelijke horizon te zien zijn.
Daniel
Daniel
Oh maar dat is goed nieuws! De vorige keren was het hem net niet, leuk dat de kans nu groot is. Laten we hopen dat de het weer meewerkt.
Voor Utrecht:
- Zon onder: 21.23
- Maan onder: 23.18
- Astronomisch donker: 00.10 tot 03.21 (zon meer dan 18 graden onder de horizon)
- Zon op: 06.08
Qua wolken: ziet er niet hopeloos uit, de cumulus van nu zal met de dagelijkse gang verdwijnen. Er is wel kans op altocumulus en altostratus, dus misschien dat er een 'chase' nodig is om in helder weer te komen. Maar... eerst maar eens afwachten hoe laat het echt aankomt en hoe sterk de impact dan is.
Daniel | Gewijzigd: 5 augustus 2011, 14:19 uur, door KnightDoppler
Nu eens volgen hoever de snelheid, dichtheid en Bt omhoog gaan. Dan kijken of tegen de tijd dat het hier donker wordt de Bz negatief is...
Als indicatie voor het plaatje hierboven (dat update):
Op 6 april 2000 was poollicht erg goed te zien in NL:
- Bt was +20/+30
- Bz was -20
- Density zat tegen de 30
- Speed boven de 600
Nu nog behoorlijk krap dus, maar het duurt nog even voor het goed donker is.
Daniel | Gewijzigd: 5 augustus 2011, 19:42 uur, door KnightDoppler
Ik heb ergens een keer gelezen dat voor een noorderlicht in Nederland de snelheid het beste 800km/s of meer moet zijn, met meer dan 10 deeltjes per cm3. En uiteraard een nergatieve Bz.
Ik ben benieuwd! | Gewijzigd: 5 augustus 2011, 19:41 uur, door chrismir
Snelheid zit tegen de 600, dichtheid beetje krap op 15 (is even 27 geweest), Bt vrij sterk op 30, maar de Bz is nu positief. Dat laatste houd in dat het magneetveld van de aarde de zonnedeeltjes tegen zal houden, waardoor er weinig activiteit zal zijn. Maar dit kan van minuut tot minuut veranderen.
Daniel