In een dichte nevel van gas en stof behorende bij stervormende regio's in de Orion nevel is zuurstof gevonden ESA/NASA
Astronomen kunnen eindelijk een zucht van verlichting slaken: Een team van wetenschappers heeft de eerste zuurstofmoleculen in de verre ruimte ontdekt, waarmee een 230 jaar lange zoektocht naar dit ongrijpbare kosmische molecuul wordt afgesloten. De zuurstofmoleculen zijn ontdekt in een ster-vormende regio van de Orion nevel, ongeveer 1.500 lichtjaren van de aarde verwijderd door het Herschel ruimtetelescoop in het observatorium van het Europees Ruimtevaartorganisatie (ESA). Het observatorium heeft zijn lange telescoop en infrarood detectoren ingezet om te focussen op de moleculen, welke volgens wetenschappers veel voorkomen in de ruimte, maar moeilijk te vinden zijn.
Individuele atomen van zuurstof (atomische zuurstof genaamd) komen vrij veel voor in de ruimte, vooral rond massieve sterren. Maar moleculaire zuurstof - gevormd uit twee gebonden zuurstofatomen en uit welke 20% van de lucht, die we op aarde inademen bestaat - heeft zich voor de astronomen tot nu toe weten te verstoppen. "Zuurstofgas is in de jaren 1770 ontdekt, maar het heeft de wetenschappers meer dan 230 jaar gekost om met zekerheid te kunnen zeggen, dat dit "simpele" molecuul in de ruimte bestaat." zegt Paul Goldsmith, NASA's Herschel projectwetenschapper aan het Jet Propulsie Laboratorium in Pasadena, Calif.. Goldsmith is de hoofdauteur van een recentelijk artikel in het "Astrophysical Journal" betreffende deze bevindingen. Astronomen hebben naar deze moleculen gezochte met ballonnen, grondtelescopen en telescopen in de ruimte. De Zweedse Odin telescoop detecteerde een molecuul in 2007, maar het kon niet bevestigd worden of het ging om moleculaire zuurstof.
Goldsmith en zijn collegae suggereren, dat het zuurstof opgesloten ligt in waterig ijs, dat een laagje vormt om kleine stof partikels. Zij denken, dat het moleculair zuurstof wat ze ontdekt hebben gevormd is, nadat sterrenlicht de ijzige deeltjes opwarmde, waardoor er water vrijkwam, welke daarna uiteenviel in twee zuurstofmoleculen. "Dit verklaart waarom delen van het zuurstof verborgen zijn," zegt Goldsmith. "Maar we hebben niet veel moleculen gevonden en we begrijpen nog niet, wat er zo speciaal is aan de plaatsen, waar we het zuurstof gevonden hebben. Het universum heeft nog steeds vele geheimen voor ons." De onderzoekers zetten hun jacht op zuurstofmoleculen voort in andere ster-vormende regionen. "Zuurstof is het derde meeste voorkomend element in het universum en de moleculaire vorm moet aanwezig zijn in de ruimte," zegt Bill Danchi, wetenschapper bij het Herschel programma aan het hoofdkwartier van NASA in Washington. "Herschel bewijst een krachtig middel te zijn om dit onopgelost raadsel te ontrafelen. Het observatorium geeft aan astronomen een innovatief instrument om naar een heel nieuw scale van golflengtes te kijken of er een signatuur te vinden is van zuurstof."
©onweer-online
Bron: Cbs