Restanten van een enorme ijsschots, die in augustus vorig jaar afbrak van de Groenlandse Petermann-gletsjer, blijft verder afdrijven naar het zuiden van de Labradorzee. Dat hebben satellietbeelden van de NASA aangetoond. De Labradorzee is gelegen tussen Labrador en Groenland, een deel van de Noord-Atlantische Oceaan. Het stuk ijs kreeg de naam Petermann Island Ice-A (PII-A) en is een overblijfsel van een eiland van ijs dat ooit 251 kilometer groot was, aldus het Nederlandse Discovery Channel. Dat is ongeveer vier keer zo groot als het Amerikaanse stadsdeel Manhattan. PII-A behoorde oorspronkelijk de gletsjer Petermann toe die terug te vinden is langs de noordwestkust van Groenland.
Het ijseiland dat ooit de grootste Arctische ijsberg was, meet nu nog maar een keer de oppervlakte van Manhattan. Volgens Canadese Ice service, die de afgedreven berg nauwlettend in de gaten houdt, zal het eiland verder uiteenvallen en smelten.
Petermann gletsjer is een van de twee grootste overgebleven gletsjers in Groenland. De ijsmassa verbindt de grote Groenlandse ijskap direct met de oceaan. Wetenschappers van de Universiteit van Delaware ontdekten dat de gletjser in een keer ongeveer een kwart van zijn totale massa is verloren.
Petermann Island Ice-A (PII-A) ligt momenteel zo'n 60 kilometer ten noordoosten van Newfoundland. Het eiland van ijs blijft een potentieel gevaar voor de scheepvaart en booreilanden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0