Aan het begin van de zomer is de Medvezhiy gletsjer in Tajikistan abrupt de vallei ingeschoven. De gletsjer heeft zich in één keer over een grotere afstand verplaatst dan over de gehele afgelopen 22 jaar. De plotselinge verschuiving baart glaciologen en rampen management teams zorgen. Men is bang voor een potentiële glaciale overstroming, welke naar de vallei van de Vanch rivier kan bereiken.
Volgens de satellietbeelden en de rapporten van lokale wetenschappen is de gletsjer sinds juni 2011 bij benadering 800 tot 1.000 meter verschoven. De gletsjer verplaatst zich normaal 200 tot 400 meter in een heel jaar. De met modder bedekte terminus van de gletsjer blokkeert nu de Abdukagor rivier. Een meer vormt zich achter de 150-200 meter hoge en 300-350 meter brede muur van ijs. Scheuren en tunnels van ijs in de muur zouden wat water kunnen doorlaten. Een brug verder stroomafwaarts is al weggevaagd, door een vrijgekomen vloedgolf.
De Advanced Land Imager (ALI) op de Earth Observing-1 (EO-1) satelliet van NASA heeft het bovenstaande beeld van de Medvezhiy gletsjer op 23 juli 2011 vastgelegd. Het beeld wordt weergegeven in natuurlijke kleuren. De lijnen laten de verschillende posities van de terminus op 2 mei, 3 juni en de uiteindelijke positie op 23 juli 2011.
De Medvezhi ("Beer") gletsjer ligt in het zuiden van Tajikistan in het Pamir gebergte. De gletsjer is ruwweg 16 km lang en mondt uit in het Academii Nauk plateau. De hoogste punt van de Medvezhi ligt op 4.500 meter boven zeeniveau. De terminus ligt op 3.000 m boven zeeniveau. De Medvezhi wordt door glaciologen omschreven als een pulserende gletsjer met periodieke golven cq verplaatsingen; de meeste recente golven waren in 1989 en 2001.
Grote golven cq verplaatsingen waren er in ook 1963 en 1973. Toen ontstonden er kortstondig meren achter de ijsmuur. In beide gevallen verplaatst de gletsjer zich 2 km naar de vallei en blokkeerden de Abdukagor rivier met dammen van ijs van 100 meter hoog. Toen de ijsdammen doorbraken kwam er meer dan 200 miljoen m3 water de rivier af denderen. Er vielen gelukkig geen doden, maar de infrastructuur was ernstig beschadigd. Onderzoekers hebben sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw het gebied regelmatig gecontroleerd.
©onweer-online
Bron: OAP