Eindelijk is er weer een situatie om zelf te schrijven wat betreft de onweerskansen. Hier en daar lees je berichten dat we niets te klagen hebben wat betreft onweersdagen, ik vraag me sterk af of die personen er zich wel mee bezig houden. Maar goed, aanstaande dinsdag en woensdag is er weer aardig wat kans op onweer.
Vanaf morgen nadert er een rug van een hogedrukgebied, vanaf maandag trekt het hogedrukgebied steeds verder naar het oosten toe. Hierdoor komen wij in de warme aanvoer van lucht te zitten, namelijk de zuid tot zuidwestelijke stroming. In de zuid tot zuidwestelijke stroming ontwikkeld er zich dinsdag een storing, die dan in Frankrijk is. Deze storing krijgen wij een woensdag mee te maken. Voordat wij er mee te maken gaan krijgen, kunnen we eerst gaan genieten van zomerse temperaturen. Zoals het er nu voorstaat krijgen we aankomende dinsdag te maken met temperaturen die ongeveer rond de 25-27 graden liggen en woensdag lijkt het zelfs nog ietsjes warmer te gaan worden. Dan komen de temperaturen uit op zo'n 26-28 graden.
De "hitte" kan natuurlijk nooit lang goed gaan in Nederland en België. De onstabiliteit neemt flink toe, de CAPE waardes stijgen tot zo'n 2000 J/KG in het midden van het land, elders ligt de CAPE rond de 900-1400 J/KG. Het uiterste westen van België ligt de CAPE rond de 600 J/kg. Hieronder ziet u de de CAPE kaart van aanstaande woensdag. Wat betreft de lifted lijkt het ook wel goed te zitten. Maximale lifted ligt op -7 in het midden van het land, elders komt die uit op -5 a -6. We moeten ons wel realiseren dat GFS er een handje van heeft om de dauwpunten te hoog te berekenen, daardoor slaat de CAPE ook enorm uit. De dauwpunten voor woensdag bedragen 20 graden in het oosten, 21 a 22 graden in het midden en 19 graden in het westelijk deel van het land. Het Europees weermodel ECMWF berekend maar 16 tot de 18 graden (op 12UTC), op 18UTC zien we lokaal 20 graden.
De windschering op 0-1 kilometer hoogte ligt in deze run (00uur) rond de 4-6 meter per seconde, in Limburg wordt er maar 2 meter per seconde berekend. De STP (Significant Tornado Parameter) komt uit op 0.1 en in het noorden (Friesland) op 0.5. De windschering op 0-6 kilometer hoogte ligt in deze run (00uur) rond de 13-15 meter per seconde om 12UTC, om 18UTC ligt die rond de 12 a 13 meter per seconde in het noorden, in het midden van het land rond de 9 meter per seconde en in het zuiden rond de 6 meter per seconde. Hieronder de afbeelding van 0-1km windschering en 0-6 kilometer windschering.
Wat betreft de neerslag zit het ook wel goed, voornamelijk het westelijk deel van het land krijgt aardig wat neerslag te verwerken. Hieronder ziet u de neerslagberekeningen van GFS 00u run.
| Gewijzigd: 2 augustus 2011, 13:18 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
ik hoop dat het zo blijft! | Gewijzigd: 30 juli 2011, 14:53 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
TaL