- Het gaat uit van een waarneemplek zonder 'obstructie', dus geen gebouwen of bomen die het zicht op een deel van de hemel beperken.
- Het gaat ook uit van een echt donkere lokatie (nee... echt donker, op de Drentse heide zeg maar) aan de andere kant... gezien de maan maakt dat nu niet heel veel uit.
- Het gaat uit van een standaard waarnemer. Iedereen heeft andere ogen en vooral een andere 'attention span'. Als we met meerdere mensen waarnemen is het verschil in aantal soms wel 100% tussen degene die de meeste vallende sterren ziet en degene die de minste ziet).
Daniel
Daarbij kun je twee dingen doen om de invloed verder te beperken:
- Zorg dat je de maan niet ziet. Zeker als de maan bijna vol zal het licht dat direct in je ogen valt in je ogen verstrooien en je waarneming beinvloeden.
- Zorg dat de maan achter een gebouw zit. (Dus de ideale plek: vrij zicht op het noorden, gebouw ten zuiden van je). Dit helpt een beetje het strooilicht van de maan in de omgeving tegengaan, maar het eerste punt heeft het meeste effect.
Op zich is noord ook wel een goede richting om te kijken. Rechts in je beeld zie je dan de wat kortere sporen van de meteoren dichtbij Perseus, links in beeld zijn de sporen een stuk langer. Als je links in beeld een meteoor recht naar beneden ziet vallen, of er midden in beeld een van links naar rechts ziet gaan weet je ook meteen zeker dat het geen Perseide was
Daniel
Ik ben van plan om een timelapse te maken en heb inmiddels een goed loctie op het oog waarbij ik geen last heb van de maan omdat die verscholen gaat achter bomen.
In noordelijke en noordoostelijke richting heb ik vrij zicht en weinig last van lichtvervuiling.
ECMWF:
GFS:
Ziet er niet briljant uit
Bron: Weer.nl | Gewijzigd: 9 augustus 2011, 20:36 uur, door onno333
Mensen die ze gaan fotograferen, mooie is een f1.4 lens of iets in die buurt, een camera is minder gevoeliger dan je oog, en je resultaat zal dan tegenvallen. | Gewijzigd: 9 augustus 2011, 23:04 uur, door Erwin Kats
In het noordwesten van Nederland hebben mensen zaterdagochtend vroeg de grootste kans de sterrenregen te zien die dan wordt verwacht. In het oosten en zuidoosten kunnen liefhebbers het vergeten, zegt een woordvoerder van Meteovista.
Het hoogtepunt van de sterrenregen is tussen 03.00 en 06.00 uur. Dan is het waarschijnlijk overal in het land bewolkt, maar in het noordwesten is het wolkendek het minst dik. In het noorden en westen is het vrijdagavond wat opgeklaard. In het oosten en zuidoosten blijft het de hele nacht flink bewolkt.
De vallende sterren zijn afkomstig van de zogeheten Perseïdenzwerm. In de nacht van vrijdag op zaterdag vindt het hoogtepunt plaats en zouden bij ideale omstandigheden tot wel honderd vallende sterren per uur te zien zijn. Zaterdag is het echter ook nog eens volle maan, waardoor zwakkere meteoren ook zonder bewolking niet te zien zouden zijn, meldt de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen Stichting De Koepel.
Vallende sterren zijn kleine steentjes uit de ruimte die de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n steen heeft in de ruimte een snelheid van vele tientallen kilometers per seconde. Als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het af. De steen wordt dan heet en verdampt op een hoogte van ongeveer tachtig tot honderd kilometer, aldus De Koepel. "Het lichtverschijnsel, dat we een meteoor noemen, dat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien."
Een aantal keer per jaar zijn meer meteoren te zien dan normaal. De aarde kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes die een komeet heeft achtergelaten. In augustus kruist de aarde jaarlijks de baan van de komeet Swift-Tuttle, die een flinke hoeveelheid gruis heeft verspreid. Dit veroorzaakt de Perseïdenzwerm.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Komende zaterdagochtend om een uur of acht valt het maximum van de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm van de Perseïden. Dat zou op zich die nacht een waar festijn kúnnen zijn van vele heldere, snel bewegende vallende sterren, ware het niet dat de maan roet in het eten gooit. Want dezelfde zaterdag – we hebben ‘t over 13 augustus 2011 – is het ‘s avonds Volle Maan, om 20.57 uur om precies te zijn. Vandaar dat we ons moeten beperken tot het waarnemen van de helderste vallende sterren, pakweg 20 tot 30 er uur als het meezit. Zonder die storende maan zouden dat er ruim 80 per uur kunnen zijn. De beste tijd om de Perseïden waar te nemen is ergens tussen 3.00 en 5.45 uur ‘s nachts, als de radiant van de zwerm in het sterrenbeeld Perseus ongeveer 69° boven de horizon staat, in het oostnoordoosten. Rond 05.45 uur gaat het schemeren en om 06:18 uur komt de Zon op. Op het kaartje hiernaast zie je de radiant van de Perseïden, rond 5 uur ‘s nachts.
Bron: Astroblogs
Onweersdagen: 0
nieuws.nl mag ook wel eens aan hun artikelen gaan werken, bah !
Maar toch beetje hoop dat t morgen even helder zal zijn
ik lees net op TeleVaag (de krant van wakker nederland) dat je in oktober nog een grotere kans hebt om vallende sterren te zien.. zo'n 600 tot 1000 per uur..
dat is wat eerder dan november