De komende dagen kunnen we vallende sterren zien van de Perseïdenzwerm. Tijdens het hoogtepunt van deze meteorenzwerm, in de nacht van 12/13 augustus, zijn er vaak tot wel honderd vallende sterren per uur zien. Helaas is het dit jaar op 13 augustus volle maan, waardoor zwakkere meteoren niet te zien zullen zijn. Maar als het weer meewerkt, kunnen de heldere vallende sterren ons nog zeer verrassen.
Kaartje van de noordoostelijke horizon van half augustus omstreeks 1 uur 's nachts. Vanuit een punt in het sterrenbeeld Perseus lijken de vallende sterren op ons af te komen © De Koepel
Elke nacht verschijnt een aantal vallende sterren aan de hemel. Met een beetje geluk zien we er één langs schieten als we een tijdje buiten staan. Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n brokje steen heeft in de ruimte een grote snelheid van vele tientallen kilometers per seconde en als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het steentje af. Het wordt dan heet en verdampt op een hoogte van zo'n tachtig tot honderd kilometer. Het lichtverschijnsel dat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht eromheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien. Dit lichtverschijnsel noemen we een meteoor.
Enkele malen per jaar zijn er veel meer meteoren te zien dan normaal. De aarde in zijn baan kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. Elk jaar in augustus kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle, die behoorlijk wat gruis heeft verspreid in zijn baan. Dit veroorzaakt een mooie meteorenzwerm die elk jaar terugkeert rond 12 augustus: de Perseïden. Juist omdat deze in de zomer zichtbaar zijn, zijn ze bij een breed publiek bekend. Veel vakantiegangers zitten in deze tijd in een mooie donkere omgeving en genieten 's avonds van een prachtige sterrenhemel.
Bron: Astronomie.nl
Hoop er veel te mogen zien
Ga er echt voor zitten ,.. ff die vieze lichtgevende stink stad uit !!
Klopt in november zijn ze ook vaak te zien. En even die stinkende stad uit is een goed plan!
en natuurlijk al mogelijke meteoren uit de persieden vanuit het noord-oosten
Oke nu in lekentaal aub ??
Do/Vr/Za 11/12/13 augustus 2011
Maximum Perseïden
Deze nachten zijn de Perseïden, een van de rijkste meteorenzwermen, zeer actief. Het maximum valt in de ochtend van 13 augustus (rond 8 uur). De omstandigheden dit jaar kunnen in tegenstelling tot vorig jaar helaas niet slechter. De (vrijwel) volle maan zal deze nachten erg storen. Hierdoor zijn alleen de helderste vallende sterren te zien, zo'n 20-30 per uur. De meeste meteoren verschijnen wellicht tussen 3 en 6 uur, wanneer de radiant hoog staat. Daarna gaat het schemeren. De zwerm der Perseïden is een van de bekendste meteorenzwermen. Dit is uiteraard te danken aan de grote hoeveelheid meteoren die normaal gesproken jaarlijks rond deze tijd verschijnt. Maar zeker ook de temperatuur speelt hierbij een belangrijke rol. Tijdens een zwoele zomernacht zitten veel mensen nog tot laat in hun tuin te genieten van het lekkere weer en pikken zo menige meteoor mee. Minder mensen zullen de Geminiden kennen, een net zo rijke zwerm die in december de hemel siert. Het behoeft weinig uitleg dat het waarnemen van die zwerm een zeer koude bedoeling is.
Uitleg bij het diagram
Tijd
De tijd is verdeeld in periodes van een uur. De grenzen van deze intervallen zijn weergegeven in lokale tijd (MET of MEZT).
ZHR (Zenithal Hourly Rate) - grijze staven
Dit is het theoretische aantal meteoren die je zou kunnen zien onder ideale omstandigheden: er is dan geen enkel storend kunst- of maanlicht waardoor het compleet donker is. De zwakst zichtbare sterren zijn in dit ideale geval van magnitude 6,5. Het radiant staat in het zenit. Deze situatie komt in Nederland vrijwel nooit voor. Meestal zijn er dan ook minder meteoren te zien dan de ZHR aangeeft. In werkelijkheid kan het aantal meteoren heel anders uitpakken. Het is immers maar kansrekening. Elke meteoor verschijnt op een onverwacht moment op een onverwachte plek aan de hemel. Bovendien kan de activiteit van een zwerm van jaar tot jaar verschillen.
HR (Hourly Rate) - blauwe staven
Dit is het verwachte gemiddelde aantal meteoren voor elk uur dat je onder gunstige omstandigheden vanuit Nederland kunt zien. Bij de schatting hiervan is rekening gehouden met eventueel maanlicht en schemering, en de hoogte van de radiant. Er is aangenomen dat de zwakst zichtbare ster maximaal van magnitude 6,5 is (bij afwezigheid van de maan). Zijn de omstandigheden minder gunstig dan is het aantal vallende sterren minder. Dit kan komen door kunstlicht of bewolking. Ook een heiige of vochtige hemel zorgt ervoor dat er minder meteoren te zien zijn.
De Maan - Gele lijn
Deze lijn geeft de hoogte van de maan weer in graden boven de horizon. Bij 0 graden staat de maan 'op' de horizon (bij opkomst en ondergang). 90 graden staat voor het punt recht boven je hoofd (het zenit). De maan verlicht de hemel en haar aanwezigheid zorgt ervoor dat de zwakste meteoren niet te zien zijn. Zeker bij volle maan loopt het aantal sterk terug. Is de maan een sikkel of half verlicht dan valt dit effect mee.
De Zon - Oranje pijlen
Met deze pijlen zijn achtereenvolgens de tijdstippen van zonsondergang en zonsopkomst weergegeven.
Radiant - Groene lijn
Ook de hoogte van de radiant is een belangrijke factor voor het aantal zichtbare meteoren. De radiant is het punt aan de hemel waar de meteoren van een zwerm vandaan lijken te komen, als je de lijn terug doortrekt. Des te hoger de radiant aan de hemel staat, des te meer meteoren kunnen oplichten. Als het radiant zich niet boven de horizon bevindt, zijn er geen meteoren van die zwerm zichtbaar. Meteoren kunnen overigens aan de hele hemel verschijnen.
Bron Werkgroep Meteoren
--------------
Ik ga zeker even een donkere plek zoeken ondanks de maan gaat storen.
hoef alleen mn buitenlampen uit te draaien...
languit in de tuin, sterretjes zien
dat kan zeker!
De omstandigheden zijn dit jaar niet al te best omdat er veel storend maanlicht zal zijn. Het hoogtepunt van de activiteit is op zaterdagochtend, maar doordat er in de nacht van donderdag op vrijdag net wat minder maanlicht is zou je dan wel eens de meeste meteoren kunnen zien.
In de meest gunstige jaren kan het aantal zichtbare vallende sterren oplopen tot boven de 60 per uur. Dit jaar mogen we blij zijn als we de helft daarvan halen.
Op zich zijn de Perseiden nu al te zien, maar meer dan 1 of 2 per uur zullen het er niet zijn. Van dinsdag op woensdag zou je er tegen de ochtend misschien al wel zo'n 10 per uur kunnen zien, maar de beste nacht lijkt dus van donderdag op vrijdag te zijn.
Alhoewel de eerste vallende sterren rond 23 uur kunnen verschijnen zal de maan dus erg storen. Tussen middernacht en drie uur zouden de zichtbare aantallen langzaam van 10 naar 30 per uur op kunnen lopen, tussen drie en vier lijkt de beste tijd te zijn om te kijken waarbij de activiteit boven de 30 per uur kan pieken, daarna zal de schemering snel beginnen.
Van vrijdag op zaterdag is er een herhaling van zetten waarbij alleen de piek tussen 3 en 4 uur weg zal vallen.
Mijn kijkadvies:
- Vrijdagochtend heel vroeg (van drie tot half vijf)
- Zaterdagochtend heel vroeg (van drie tot half vijf)
Vooruitblik:
In de avond van zaterdag 8 oktober is er overigens kans op een uitbarsting van de Draconiden. Ook dit is een jaarlijkse stroom, maar normaal zijn er maar een paar te zien. Dit jaar lopen de verwachtingen sterk uiteen.
De voorspelde ZHR waarden van de verschillende onderzoekers zijn: 50, 150, 500, 600 en 750. Helaas stoort ook die avond de maan volop. Maar mocht de ZHR voorspelling van 750 uitkomen, dan zijn er ondanks de maan tussen 20 en 22 uur misschien wel 200 vallende sterren te zien. Mocht de berekening van 50 blijken te kloppen... dan zullen er maar enkelen te zien zijn.
Daniel
Het ligt er natuurlijk ook aan wat de oorzaak is van de meteoren regen, en de hoeveelheid die veroorzaakt is.
de kans dat je meteoren ziet is er altijd, als je in de franse alpen zit tijdens een zomerse nacht kan je er al tientallen zien terwijl er niet eens een meteorenregen aan de gang is.
Mike:
Vallende sterren zijn stof deeltjes van kometen. Die kometen draaien in min of meer vaste banen rond de zon en aangezien de aarde ook elk jaar ongeveer dezelfde baan beschrijft zal de aarde dus ook elk jaar dezelfde stofbanen doorkruizen.
De grote meteorenstromen zoals de Perseiden en Geminiden (december) zijn al tientallen jaren bestudeerd waardoor men ongeveer weet hoeveel deeltjes er in de banen zitten.
Omdat bij de officiele waarnemingen de waarnemers ook gemeld hebben hoe donker de hemel was kun je het aantal waargenomen meteoren terug rekenen naar een soort standaard waarde: de ZHR.
Omgekeerd kun je als je de ZHR weet juist weer terugrekenen naar een verwacht zichtbaar aantal.
De ZHR geeft aan hoeveel meteoren je per uur kunt zien als de hemel echt donker is en het punt waar de meteoren vandaan lijken te komen (radiant) recht boven je hoofd staat.
Staat de radiant lager, dan kun je minder meteoren zien (bij benadering ZHR * sin(hoogte radiant).
Stel voor de Perseiden is de ZHR 80. Als Persues recht boven je staat, kun je 80 * sin(90) = 80 * 1 = 80 meteoren per uur zien. Staat hij op 45 graden, dan is het 80 * sin(45) = 56 en op de horizon 80 * sin(0) = 0.
Als de hemel niet helemaal donker is, gaat het zichtbare aantal ook omlaag. En behoorlijk snel. De 'donkerheid' van de hemel wordt aangeduid met de grensmagnitude, wat neer komt op de helderheid (magnitude) van de zwakste ster die te zien is. Voor de ZHR is magnitude 6.5 de basis.
De vier sterren van het pannetje van de kleine beer hebben bij benadering magnitude 2, 3, 4 en 5 (2 is helderst, 5 zwakst). Als je die van 4 wel en die van 5 niet kunt zien, is de grenshelderheid dus ongeveer 4.5.
Per magnitude gaat het zichtbare aantal meteoren ongeveer met een factor drie omlaag, bij een grenshelderheid van 4.5 is dat dus een twee keer delen door drie, of te wel: nog maar 1/9 blijft over.
De verwachte grenshelderheid is moeilijk te voorspellen, maar je kunt wel berekenen waar de zon en de maan staan en hoe vol de maan is, daarmee kun je een schatting maken. Daarmee heb je alle waarden die je nodig hebt om een voorspelling te maken van de zichtbare aantallen.
En wat betreft zondagochtend tegen 3 a 4 uur... bij helder weer zullen er zeker nog wat te zien zijn.
Daniel
Wie wensen heeft te formuleren, gaat de volgende nachten best eens buiten op een donkere plaats staan of liggen, want wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert. Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen. Het maximum valt meestal rond 11 of 12 augustus. De piek zou dit jaar op 12 augustus liggen, met mogelijk 100 tot 120 meteoren per uur.
Blote oog
Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen kunnen overal aan te hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt. Storende factor dit jaar kan echter de volle maan zijn. En het weer is deze zomer ook bijzonder onvoorspelbaar.
Bron: HLN | Gewijzigd: 12 mei 2017, 10:56 uur, door Joyce.s
De blauwe lijn geeft het verloop van de activiteit van de stroom (de ZHR) weer. De piek is dus zaterdag de 13e om 8 uur 's ochtends.
De rode lijn geeft aan hoeveel meteoren er echt per uur te zien zijn. Overdag dus niks, maar ook 's nacht zijn de aantallen relatief laag. Dit komt door het licht van de maan.
De beste omstandigheden voor het bekijken van de vallende sterren zijn dus rond 4 uur 's ochtends in de nacht van donderdag op vrijdag. Ook laat in de nacht van vrijdag op zaterdag nemen de aantallen wat toe.
Van zaterdag op zondag zal de maan helemaal storen.
Daniel