In een afgelegen, bergachtig gebied in het noordwesten van China is een mogelijke meteoriet gevonden. Het kolossale brok ijzer heeft een geschat gewicht van 25 tot 30 ton en zou daarmee tot de grootste meteorieten op aarde behoren. In hetzelfde gebied werd in 1898 al een 28 ton wegende ijzermeteoriet gevonden.
De meeste ijzermeteorieten zijn vermoedelijk brokstukken van planetoïden - de kleine hemellichamen die in grote aantallen voorkomen tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter. Door hun samenstelling zijn ze beter bestand tegen verwering dan hun stenige soortgenoten. Hierdoor zijn op aarde relatief veel ijzermeteorieten gevonden. De tot nu toe grootste meteoriet ter wereld is de Hoba-ijzermeteoriet in Namibië, die ongeveer 60 ton weegt.
Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of het daadwerkelijk een meteoriet betreft en of er een verband bestaat met het exemplaar dat ruim een eeuw geleden werd gevonden. Zeker is wel dat de 'nieuwe' vondst er al een tijdje ligt: in de loop van de jaren hebben passanten hun naam erin gekrast.
Bron Astronieuws | Gewijzigd: 12 mei 2017, 10:59 uur, door Joyce.s
Zeker is wel dat de 'nieuwe' vondst er al een tijdje ligt: in de loop van de jaren hebben passanten hun naam erin gekrast.
Bron Astronieuws
hmzzz okee...en die passanten hebben in die tijd ook niet even aan de bel getrokken, opmerkelijk wel
weather without storms is no weather at all.
gezien de grootte moeten er toch ergens sporen te vinden zijn van een evt inslag?
wel een mooi stukkie puin! leuk voor in de tuin
gezien de grootte moeten er toch ergens sporen te vinden zijn van een evt inslag?
wel een mooi stukkie puin! leuk voor in de tuin
Ligt er waarschijnlijk al meer dan 100.000 jaren, krater is weg geërodeerd en daarom is die meteoor op een gegeven moment weer zichtbaar geworden aan de oppervlakte.