Wegens tijdgebrek en ook wegens een niet zo'n superkans pak ik wederom de Guidance van het KNMI.
Een klein laag op 500 hPa ligt boven de provincie Overijssel en trekt uiterst langzaam zuidwaarts. Morgenochtend 06UTC ligt de kern boven Zuid-Limburg. In het gronddrukpatroon zien we boven de Noordzee een lagedrukkern liggen die ook langzaam zuidwaarts beweegt en daarbij opvult. Vanmiddag wordt het laag boven het noordoosten verwacht. Het laagje trekt daarna verder richting het zuiden van Duitsland. Omdat de drukverdeling erg vlak is zijn er nog meer kleine lagedrukkerntjes. Rond de lagedrukkernen zijn verschillende buienlijnen ontstaan die cyclonaal over de Noordzee en ons land bewegen. Nabij het grondlaag zijn nog restanten van een occlusie zichtbaar, erg duidelijk is het allemaal niet meer, maar thetaW850 patroon en de 500 vt vochtvelden (en dus de ST) geven een redelijke indicatie.
HiRLAM is consistent in de koers van het laag wat vanaf de Noordzee zuidwaarts trekt. Drukpatronen zijn zo vlak dat ze moeilijk de beoordelen is. Verder moeten we de details in de uitvoer niet al te letterlijk nemen i.v.m. de kleinschaligheid van de systemen. Grootschalig gezien zijn de verschillen tussen de diverse modellen erg klein. Neerslagpatronen vertonen en vrij sterke dagelijkse (convectieve) gang. De tweedeling morgen in convectieve neerslag in het oosten en geen of niet-convectieve neerslag in het westen heeft ECHR ook (zij het minder duidelijk) Aan de ene kant vindt morgen op hoogte kou-advectie plaats vanuit het zuidoosten boven het oosten van het land, doordat de koude 500 hPa put boven Duitsland iets naar het westen opschuift en aan de ander kant advectie van wat drogere lucht (dalende lucht) in het westen vanuit net noordoosten, dit alles rond het 500 hPa laag.
Nabij de occlusie gelaagde bewolking met ST die langs en over het westen van ons land zuidwaarts beweegt. Overdag komt boven land de thermische component er weer bij, dus dan weer een toename van de convectieve bewolking waarbij de kans op CB's kleiner is dan in de vorige run, mogelijk alleen TCU. Een ander verhaal zijn de progtemps (bv. voor EHTW en EHBK) voor morgen in het oosten. Het wordt daar relatief "warm" (22 gr.) en dan kunnen de toppen zomaar naar FL250 (CAPE 18 UTC > 1000). Mogelijk ook onweer (INDECS 80%).
Morgen is het convectieve signaal strekt in het oosten en zuidoosten van het land. (Ook daar de meest onstabiele progtemps) Modellen komen vrij goed overeen met de neerslagpatronen en -hoeveelheden.
DINSDAG 26 JULI 2011
Een ULL boven DU nadert de komende 24h en bereikt onze regio vannacht en morgen woensdag. De bovenluchten (500hpa) koelen hierbij af naar -16 à-17° wat koud is voor deze tijd van het jaar. Het zeewater vlak voor de kusten is intussen gestegen naar zo'n 18° en in de meren zelfs nog iets meer. Dit doet de kansen op waterhoosjes stijgen, vooral vanaf vanavond en vannacht wanneer de grondwind wat afzwakt door het naderbij komen van een grondlaagje. Ook over land zijn bij buien welke verwacht worden overdag vandaag en morgen, lokaal tuba-structuren mogelijk.
Bron: http://severeweatheroutlook.blogspot.com/
TaL
MODELBEOORDELING:
De diverse modellen zijn redelijk consistent in de ontwikkeling van de druk- en hoogtepatronen. Grootschalig gezien zijn de verschillen tussen de diverse modellen erg klein. We moeten de details in de uitvoer echter niet al te letterlijk nemen i.v.m. de kleinschaligheid van de systemen. Neerslagpatronen vertonen en vrij sterke dagelijkse (convectieve) gang en worden sterk bepaald door lokale effecten en locaties van convergentie gebieden.
Aandachtspunten.
WIND:
Door de geringe gradiënt kunnen lokale en thermische effecten een grote rol spelen waardoor de Hirlamwinden en actuele winden niet goed overeenkomen.
BEWOLKING:
Nabij de occlusie gelaagde bewolking met ST die langs en over het westen van ons land zuidwaarts beweegt. Verder hoofdzakelijk Sc en wat minder overtuigend de opklaringen voor komende nacht. Toch nog steeds een indicatie voor het noorden en plaatselijk in het oosten. Dan overdag en vooral in de middag convectie vanaf de grond, die vooral in de convergentie-zones kunnen uitgroeien tot forse Cb's tot rond FL300. Wel zien we nog een hele zwakke inversie rond 6000 vt, die convectie nog kan verhinderen, is een aandachtspunt. Later woensdagavond gaat die inverse er overal uit.
NEERSLAG:
Nog kans op lichte regen of motregen nabij de occlusie, die woensdagnacht en -ochtend nog het zuidwesten beïnvloedt. die het westen van het land indraait. Vooral woensdagmiddag en avond is het convectieve signaal overtuigend in het oosten en zuidoosten van het land. Lijkt voornamelijk gekoppeld aan lokaal versterkte convergentie i.c.m. hogere temperaturen (20-22 graden), waardoor convectie gemakkelijker op gang komt. We zagen dat vanmiddag ook boven het westen en noordwesten van Duitsland.
HIRLAM houdt het deze run hoofdzakelijk in het uiterste oosten en noordoosten, overige modellen komen toch wel iets westelijker (het hele oosten en noordoosten). Momenteel lastig in te schatten, het is allemaal sterk afhankelijk van de temperaturen en dus van de instraling. Bovendien kunnen we ook elders in het land en lokale bui niet uitsluiten t.g.v. kleine convergentie gebiedjes. We gaan uit van enkele stevige buien in de loop van woensdagmiddag en begin van de avond.
Vervolgens zien we vooral in het zuidoosten het signaal niet inzakken, maar redelijk in stand blijven (convergentie + koude put). Overigens kan er door de langzame treksnelheid plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen. INDECS komt met 40-80% kans op onweer langs de oostgrens.
Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 26/07/2011 18.12 uur LT.
bron: knmi
Inderdaad, en de omschrijving liegt er ook niet om
Kans op enkele stevige onweersbuien, lokaal veel neerslag mogelijk in korte tijd Geldig: woensdag 27 juli 2011 vanaf ca 16 uur gedurende ca 6 uur (KNMI)
das leuk zon langzaamtrekkende, kun je lang genieten van het onweer (als het erbij zit).
EDIT: geniet er dan maar van als het komt | Gewijzigd: 26 juli 2011, 22:10 uur, door weerfreak