Het is zomervakantie en een groot deel van de Nederlanders trekt er dan een tijdje op uit. Het Middellandse Zeegebied is vaak favoriet, vooral omdat de kans op zon en warmte daar relatief groot is, maar ook Scandinavië en oostelijk Europa worden over het algemeen druk bezocht. Het is deze laatste weken echter goed zoeken naar een zonnige en warme stek in Europa. In eigen land is het de laatste weken wisselvallig geweest en ook vandaag (zondag) is het nat, maar ook op veel andere plaatsen binnen Europa is het niet anders.
Lagedrukgebieden overheersen al een aantal weken boven het noorden en midden van het Europese continent. Hoger in de atmosfeer, op ongeveer 5 kilometer hoogte ofwel het 500 hPa vlak, ligt namelijk een zogeheten trog vanuit het noordelijk poolgebied tot boven de centrale delen van Europa. Deze is gevuld met koelere lucht en levert onstuimig weer op. In de luchtstroom om deze trog heen, deze waait nu grofweg vanuit het noordwesten richting het Alpengebied en draait daarna weer terug naar het noordoosten, worden om de haverklap storingen aangevoerd.
Een trog in de bovenlucht ligt boven een groot deel van Europa en resulteert in wisselvallig zomerweer. De zwarte pijlen geven aan hoe de wind rondom deze trog waait. Hierdoor ontstaan om de haverklap slechtweergebieden.
Het zuidwesten van Europa, maar vooral de hoek van Griekenland en Turkije ontspringen hierdoor over het algemeen de dans en daar is het dan ook al een paar weken achter elkaar prachtig zomerweer met volop zonneschijn en middagtemperaturen tot ruim boven 30 graden. Het noorden van Spanje en onder andere Italië bevinden zich soms op de grens van de warmere lucht in het zuiden en de koelere lucht vanuit het noorden en pikken daardoor soms ook een paar (stevige) buien mee.
Ook de komende dagen is het bovenstaande het geval. In Griekenland en Turkije is het warm met veelal 28 tot 35 graden en vrijwel alleen maar zonneschijn. Ook in Spanje en Portugal is het zonnig en warm met vooral in de hoek van Andalusië soms middagtemperaturen tot 37 a 38 graden. Van de Spaanse Noordkust tot op de Balearen (waaronder Mallorca en Ibiza) vallen echter diverse buien en vooral in Baskenland wordt het vaak niet warmer dan een graad of 21. In Italië en op bekende vakantie-eilanden in de Middellandse Zee, zoals Sicilië, Corsica en Ibiza, is het ook zomers met veel zon en veelal ruim 25 graden, maar lokaal valt daar ook een buitje.
Vooral het zuidwesten en zuidoosten van Europa zijn warm met vaak ruim 30 graden, elders is het een flink stuk minder warm.
Frankrijk
Prima weer dus in het Middellandse Zeegebied, maar in grote delen van Frankrijk valt het de komende dagen behoorlijk tegen. De Franse Riviera heeft wel flink wat zonneschijn bij zo’n 25 graden, maar daar waait momenteel de Mistral, een stevige wind in de Rhône Vallei. In de rest van Frankrijk is het regenachtig met plaatselijk ook een flinke plens regen. Bretagne en Normandië blijven veelal droog met wel behoorlijk veel bewolking. Het is in Frankrijk gemiddeld een graad of 20, alleen de zuidoostkust is met 25 graden dus iets warmer.
Wisselvallig
In de rest van Europa is het ook al een behoorlijke periode wisselvallig zomerweer. Er zitten af en toe een paar mooie dagen tussen met zonneschijn en middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden, maar deze worden afgewisseld door een stuk koelere en minder fraaie dagen. Op sommige dagen is het zelfs uitermate nat met bovendien veel wind en doet het eerder herfstachtig dan zomers aan. Voor de Alpen gold de afgelopen dagen hetzelfde en daar viel boven 2000 meter zelfs nog een vers laagje sneeuw. De komende dagen begint het daar echter op te knappen met iets meer zonneschijn en nog slechts heel lokaal een bui.
De actievere buien zitten momenteel in het oosten van Europa. In een lijn van grofweg de Baltische Staten, over oostelijk Polen, Roemenie tot in delen van Bulgarije vallen nu en dan stevige regen- en onweersbuien. De Bulgaarse kust houdt het echter droog met flink wat zon. Deze lijn met buien vertegenwoordigt de scheidslijn tussen de warme lucht die zich momenteel boven Rusland bevindt en de ‘koelere’ lucht boven Centraal-Europa. In zowel Letland als in Roemenie ligt het kwik de komende dagen echter nog boven 25 graden.
Vrij zonnig Finland
Hoewel het na het weekeinde nog flink blijft regenen in Denemarken en het zuiden van Noorwegen en Zweden wordt het daar vanaf dinsdag geleidelijk droger met nog af en toe een lokale bui. Dezelfde storing die vandaag in ons eigen land voor veel regen resulteerde, trekt daar ook geleidelijk weg, waarna zich lichte verbetering inzet. Vooral in Finland is het de zon de komende dagen ruimschoots vertegenwoordigd en wordt het 22 tot 25 graden.
In Duitsland, België, Luxemburg en op de Britse eilanden is het de komende dagen meest droog met nog wel flink wat wolkenvelden. Vooral in het zuiden van Engeland, maar ook in het zuiden van Duitsland breekt ook geregeld de zon door en met af en toe hett zonnetje erbij wordt het er dan net 20 a 21 graden.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 24 juli 2011, 15:40 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Onweersdagen: 0