Het gaat mij niet om strakke lijnen.
Maar een benadering van wat nu ongeveer n-o, n-w, midden, westen, oosten, noorden etc zou zijn is wel handig voor het publiek.
Ik hoor regelmatig die vragen hier op het forum. Bv: knmi geeft aan dat er sneeuw kan vallen in het noord-oosten. Tja, wat vindt het knmi nou precies het noord-oosten?
Daar gaat het om.
Meestal geeft het KNMI wel meer info dan alleen 'dat er sneeuw kan vallen in het noord-oosten'. Meestal toch ook de trekrichting van een neerslaggebied of buien.
Voorbeeld:
Uitgaande van jouw gegeven 'dat er neerslag kan vallen in het noord-oosten'
Is die trekrichting ZW (meestal door KNMI aangevuld met 'vanuit het NO trekt een neerslaggebied in ZW-richting over het land en zal tegen de avond het ZW van het land bereiken'), dan weet je dat het neerslag niet tot het uiterste NO (kuststreek Eems en Groningse grens met Duitsland) beperkt zal blijven.
Is de trekrichting in NO richting, dan komt er helemaal geen neerslag in de rest van het land en wordt het later op de dag ook droog in het uiterste NO.
En bij een trekrichting in ZO- (of NW) (waarmee niet het ZO of NW van Nederland bedoeld wordt!) richting sleept het neerslag gebied zich over het NO van Nederland. Hoe ver het in het land in het NO? Ja dat is afhankelijk van de vorm van het neerslag gebied. Is het golfvormig, dan kan het de ene keer ook het oosten van Friesland en een groot deel van Drenthe bereiken. En een moment later weer niet.
Kan hier nog meer over schrijven, maar ik denk dat het beter aan de hand van de praktijk gedaan moet worden, bijv wanneer er vragen over komen bij een bepaald weerbericht. We kunnen echter niet van het KNMI verwachten dat ze alle steden en dorpen gaan noemen en het tijdstip waarop de neerslag een bepaald dorp bereikt.
Het weer trekt zich gelukkig niets aan van grensvlakken en snijpunten van door ons getekende assen. Dus gewoon in de gaten houden waar het 'weer' vandaan komt om te bepalen of en ongeveer wanneer het jou bereikt. Een weersverandering die uit het Oosten komt bereikt jou in ieder geval het snelst. (even er van uitgaande dat de treksnelheid gemiddeld is en er geen dagen over doet om van de Duitse grens jou te bereiken ).
Dan is het waarschijnlijk de 'linker helft' vh land en hoort opeens Friesland wel weer bij het westen, althans een deel...
Zoiets ?
best leuk lezen hier
in Noord-holland heb je ook nog een West-Friesland
brabant is voor mij echt zuiden maar Breda valt in midden west brabant, het maakt het uitleggen niet echt gemakkelijker
Ennuh, dat plaatje van Ben is wel erg inzichtelijk zo in 9 compartimenten! | Gewijzigd: 25 juli 2011, 21:51 uur, door Tyshane
Welke weerplaza pluim past het beste bij jouw woonplaats?
Met hulp van andere forumleden kon ik achter de preciese locaties komen waar de prikpunten voor de pluimen liggen (op Twenthe na, hier heb ik het geografisch middenpunt gepakt van de regio). Daarna heb ik een interpolatie gepakt voor het dichtst bijzijnde meetpunt. Dat levert de onderstaande kaart op.
Echter zegt afstand niet alles, zo is een pluim voor Eelde meer geschikt voor het binnenland doordat Eelde toch al snel een vijftigtal kilometer van de zee afligt. Terschelling is juist een pluim die zwaar beïnvloed wordt door de zee.
Als we kijken naar het eiland Schiermonnikoog, ligt het dichterbij Eelde dan bij Terschelling, terwijl het qua klimaat véél meer bij Terschelling hoort. Daarom heb ik een eigen interpretatie toegevoegd die soms afwijkt van het dichtst bijzijnde prikpunt.
Het levert ook voor mezelf wel een aantal verrassingen op, zo keek ik regelmatig naar de pluim zuidoost, maar voor mijn omgeving is de pluim zuid dus veel beter om te gebruiken.