De hittekoepel, die boven delen van Canada hangt heeft het nachttemperatuurrecord in Toronto op donderdag (lokale tijd) verbrijzeld. Ook andere hitterecords in delen van het oosten en het midden van Canada worden geëvenaard. In Windsor, Ont., werd een temperatuur van 39 °C bereikt, wat het de warmste stad van het land maakte. Op het heetst van de dag voelde het door de luchtvochtigheid aan als 50 °C. Er is op donderdag een speciale verklaring afgegeven, welke de inwoners waarschuwt, dat er een "smorende tropische luchtmassa" over het zuiden van Ontario trekt.
In Hamilton behaalde het kwik de 36 °C, net even onder het record van 37.4 °C. Ondertussen waarschuwden de autoriteiten in Toronto de inwoners om zo veel mogelijk de koelte op te zoeken, daar de temperaturen in de stad flink zouden gaan stijgen. De temperatuur liep op tot 38 °C. Het record van Toronto staat op 40.6 °C, welke werd behaald tijdens de hittegolf van 1936. Voor verschillende delen van Ontario zijn er hitte waarschuwingen afgegeven zoals voor de Niagara regio, Waterloo en Cornwall. In de hoofdstad Ottawa werd het 36 °C. Het meest opvallende van deze hittegolf, is dat de temperaturen in de nacht niet significant dalen. Verschillende plaatsen in Ontario, incl. Toronto, London en Hamilton, beleefden de heetste nachten ooit. Toen men donderdag in Toronto om zes uur wakker werd, was het al 27.1°C.
Hete nachten
"Tijdens de hittegolven in het verleden, kon men altijd rekenen op koele nachten, zodat het lichaam zich kon herstellen" zegt Phillips, senior klimatoloog. "Wat steeds meer karakteristiek wordt voor onze hittegolven zijn niet zozeer de hoge temperaturen overdag, maar de hoge minimum temperaturen." Phillips vervolgt met te verklaren, dat de hittekoepel - een heet stagnerend hoge druk gebied - boven delen van het midden van Canada hangt en het koelere en nattere weer verdrijft. "Het is echt een pestkop, hij verplaatst zich niet. Elke type van koel, fris Canadees weer wordt geblokkeerd." Volgens klimatologen komen zulke hitte-koepels eens in de paar zomers voor. "Het wordt iedere dag steeds warmer en warmer," meldt Marie-Eve Giguere, klimatologe aan de Canadese pers. "De hitte komt van de zon en de lucht in de koepel warmt steeds verder op." De hittekoepel boven grote delen van de Verenigde Staten van Amerika breidt zich dit weekeind verder uit over het westen van Canada.
©onweer-online
Bron: WW | Gewijzigd: 23 juli 2011, 22:09 uur, door Verwijderde_gebruiker_01