Een enorme plensbui, die in korte tijd een gebied of wijk onder water zet, wordt ook wel een wolkbreuk genoemd. In een warm klimaat is zo'n hevige bui veel gewoner dan in het gematigde klimaat dat wij kennen, zodat aan dat begrip niet overal dezelfde betekenis wordt gehecht. Een bui, waarin het zo hard regent dat er in 5 minuten ruim 10 mm of meer valt wordt als wolkbreuk gearchiveerd. In een uur zou er dan meer dan 25 mm kunnen vallen. Het zicht loopt tijdens een wolkbreuk terug tot minder dan 200 meter. Een willekeurige plek in ons land krijgt gemiddeld eens in de tien jaar een wolkbreuk te verwerken.
Toch horen we elke zomer wel berichten over ondergelopen kelders en straten. Vrijwel jaarlijks komt er wel ergens in het land een wolkbreuk voor. Wanneer het weinig waait en de buien lange tijd boven een bepaald gebied blijven hangen kunnen vooral 's zomers aanzienlijke hoeveelheden regen vallen. Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar minstens 20 en 24 mm binnen een etmaal. Een etmaalsom van minstens 26 tot 32 mm komt op een willekeurige plek ongeveer twee keer per jaar voor en eens per tien jaar krijgt een willekeurige plaats minstens 50 tot 62 mm op een dag.
Op sommige dagen is er echter nog veel meer gevallen. Zo viel er op 24 juni 1975 in Gouda binnen 24 uur 146 mm regen. Op 9 augustus 1951 kreeg Amsterdam 148 mm. Het regenrecord staat genoteerd voor Voorthuizen, waar in 1948 op 3 augustus, dus binnen 24 uur, 208 mm is gevallen. Een enorme plens in korte tijd, als we bedenken dat er in een jaar tijd gewoonlijk zo'n 800 mm valt. De grootste neerslagintensiteit wordt meestal in de zomer gemeten. Sommige zomers telden 12 dagen met lokaal meer dan 50 mm in een etmaal De zomer van 2006 telde zelfs 13 dagen met zware regen. Soms valt zo'n hoeveelheid in een uur.
Bron KNMI | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:06 uur, door Joyce.s