Aangezien dat ik maar beperkt tijd heb en mijn prioriteiten momenteel even ergens anders liggen dan het weer alleen, moeten jullie het even doen met de Guidance van het KNMI.
Vannacht komt het in de omgeving van Parijs aan, morgenochtend nabij Dijon, morgenmiddag bij Nancy. In het gronddrukpatroon blijft nog lang een vore aanwezig boven onze omgeving, die met het oostwaarts trekken van bovengenoemde laag morgenmiddag uiteindelijk het zuidoosten van ons land verlaat. Vanuit het noorden ruimt de stroming dan naar een meer noordelijke richting en de aangevoerde lucht wordt dan kouder. Een hoogtetrog boven de Britse Eilanden met een kern nabij Norwich zakt uit richting België en krijgt morgenmiddag een kleine kern boven het zuiden van ons land.
Hirlam blijft de neerslag voornamelijk over het zuiden van ons land geven (zie afbeelding hierboven), ECMWF komt wat noordelijker uit. Het noorden lijkt in beide modellen de dans grotendeels of geheel te ontspringen. Gezien het convectieve karakter van de neerslag en de verschillende forceringen (thermisch, convergentie aan de grond, cyclonaliteit en PVA in de bovenlucht) is het moeilijk om nu al aan te geven tot hoe noordelijk de neerslag beperkt blijft. Voorlopig houden we het op de zuidelijke helft van het land. Morgen in de loop van de dag weer convectie vanaf de grond en enkele forse CB's, die gezien de progtemps nog hoger kunnen komen dan vandaag, tot FL250-300. In het noorden van het land ontstaan wel Cu maar verhindert een inversie rond de 4000 vt een verder doorgroeien ervan.
Morgenmiddag leeft met name in de zuidelijke helft de buienactiviteit weer fors op. Er bestaat nog wel enige onzekerheid over de exacte positie (zie " modelbeoordeling". Wat betreft de onweerskansen: INDECS komt met kansen tussen de 40-80% voor de zuidelijke helft. | Gewijzigd: 20 juli 2011, 23:03 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Actuele buiigheid boven het westen van het land zit goed in de Hir Uitvoer. Patronen zijn in de div. Uitvoer vrij goed vergelijkbaar. In de EC18 en GFS00 Uitvoer komt de buiigheid in het westen duidelijk noordelijker dan in de Hir Uitvoer. We gaan uit van de zuidelijke helft. Omdat er weinig stroming is, kan lokaal veel neerslag vallen. Buien zullen vooral worden gevormd bij zwakke convergentie aan de grond. Wat betreft de onweerskansen: KOUW/INDECS heeft met kansen tussen de 40-90% voor de zuidelijke helft. Vrijdag van het noorden uit enkele verspreide buien, geen onweer.
Onder invloed van een hoogtetrog is er zowel vandaag als morgen kans op onweer, vandaag meer over de westelijke gebieden, morgen overal kans met klemtoon op centrale en oostelijke regio's. Dynamisch onweer is gezien de afwezige shear niet aan de orde. Toppen vandaag tot zo'n 6-7km, morgen mogelijk tot 9 km gezien de hogere CAPE.
Severe Weather Outlook Benelux
Onder invloed van een hoogtetrog is er zowel vandaag als morgen kans op onweer, vandaag meer over de westelijke gebieden, morgen overal kans met klemtoon op centrale en oostelijke regio's. Dynamisch onweer is gezien de afwezige shear niet aan de orde. Toppen vandaag tot zo'n 6-7km, morgen mogelijk tot 9 km gezien de hogere CAPE.
Severe Weather Outlook Benelux
Dat kaartje is voor gisteren, maar de tekst is nog wel actueel. | Gewijzigd: 21 juli 2011, 09:35 uur, door akammd
Onweer? Niets gehoord . Waar zit je ergens in de maasstad? ik zit aan de oostkant. Bui zuidwest van R'dam was zojuist wel even mooi te zien, ondanks de enigszins vochtige grenslaag. | Gewijzigd: 21 juli 2011, 09:51 uur, door marsel
Hier (west van Rotterdam) vanaf 9.10u wel gerommel gehoord. maar geen neerslag. Volgens buienradar zou het hier moeten vallen. Donkere lucht in het NW, maar hier schijnt de zon nog.
... Omdat er weinig stroming is, kan lokaal veel neerslag vallen. Buien zullen vooral worden gevormd bij zwakke convergentie aan de grond....
Buien worden gevormd bij zwakke convergentie aan de grond. Is het daarom dat de bui de afgelopen uren in Europoort lijkt te ontstaan? De warmte-uitstoot van Europoort veroorzaakt de onstabiliteit. | Gewijzigd: 21 juli 2011, 10:36 uur, door Ben47
Ja als alles klopt wel. "Vanuit het noorden ruimt de stroming dan naar een meer noordelijke richting en de aangevoerde lucht wordt dan kouder. Een hoogtetrog boven de Britse Eilanden met een kern nabij Norwich zakt uit richting België en krijgt morgenmiddag een kleine kern boven het zuiden van ons land."