Een van de grootste scheepsrampen uit de Nederlandse geschiedenis is herdacht. RTLNieuws.nl dook in het verhaal van de 'Nederlandse Titanic'.
Het is precies 100 jaar geleden dat de veerboot 'Berlin' bij Hoek van Holland op de pier sloeg en in tweeën brak. Van de 143 opvarenden overleefden slechts 15 mensen de ramp.
Het Britse lijnschip, het s.s. Berlin, eigendom van de Great Eastern Railway Company. Het had 2 zusterschepen, de Amsterdam en de Vienna, alle drie gebouwd in 1894 bij scheepswerf Earle in Hull.
Zware storm
Op donderdagnacht 21 februari 1907 woedt op de Noordzee een zware storm. De veerboot 'Berlin' uit Harwich nadert de haven van Hoek van Holland. Aan boord bevinden zich 143 opvarenden. Het is een bont gezelschap van Duitse operazangers en -zangeressen, een alleenreizend jongetje van 5 jaar, maar ook belangrijke zakenlieden, zoals de bekende autofabrikant Spijker. Plotseling slaat het schip op de pier. Op dat moment voltrekt zich een van de grootste drama's allertijden voor de Nederlandse kust. Het schip breekt in twee stukken. De dagen erna spoelen tientallen lichamen aan. Bijna niemand overleeft het; na drie dagen zijn slechts 15 mensen gered uit de kolkende zee.
"De reuzenstorm op den eersten dag."
Helden
Dappere redders hebben zich dagenlang ingespannen om mensen uit het gebroken schip te redden. Het Nederlandse volk heeft waardering voor deze helden. En de steun van prins Hendrik, die bijzonder snel naar de plek des onheils komt, oogst respect. Tegelijkertijd rijst de schuldvraag. Is de Engelse kapitein Precious verantwoordelijk voor deze scheepsramp? Vooral de media nemen een - voor die tijd opvallende - kritische houding aan. De ramp heeft gevolgen voor de wetgeving en de discussie over veiligheid op zee.
De 'Hollandse Titanic'
Vijf jaar na de ondergang van de 'Berlin' vergaat het onzinkbaar geachte schip 'Titanic'. Het aantal te betreuren slachtoffers van de Titanic-ramp ligt veel hoger dan van de kleine veerboot 'Berlin': 1517 Titanic-passagiers kwamen om. Verhoudingsgewijs overleefden echter meer mensen de Titanic-ramp; zo'n 30% van deze opvarenden kon het navertellen, tegenover nog geen 10% van de opvarenden van de Berlin.
Het wrak van de Berlin op de pier van Hoek van Holland. (Foto Koninklijke Nedlloyd Groep)
Herdenking
De meeste slachtoffers zijn begraven op de gemeentelijke begraafplaats Beukenhage in 's-Gravenzande. De scheepsramp wordt vandaag herdacht met een kranslegging op zee. Verder vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats op de begraafplaats in 's-Gravenzande. Daar worden bij het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers kransen gelegd voor Hoek van Holland, Westland en andere instanties.
Het Maritiem Museum in Rotterdam organiseert van 5 april 2007 tot en met 3 maart 2008 een expositie over de ramp met de Berlin, waarbij ook aandacht wordt besteed het onderwerp 'veiligheid op zee'.
©RTL nieuws | Gewijzigd: 2 februari 2017, 09:44 uur, door Joyce.s