Boertje aan het stoken?
De as van langgolvige N-Z georiënteerde hoogtetrog bevindt zich midden over de Noordzee. In deze hoofdtrog bevinden zich diverse cyclonaliteits-centra. Een laag bevindt zich ten westen van de Noorse zuidwestkust en vult op. Een ander hoogtelaag met de kern boven het oosten van Frankrijk trekt oostwaarts. Ons aandachtsgebied bevindt zich momenteel min of meer tussen beide systemen in, waarbij in het grondpatroon een zadelgebied zichtbaar is. Met name het zuiden en zuidoosten van ons land ondervindt nu (eind van de middag/begin van de avond) tijdelijk wat sterkere cyclonaliteit aan de flank van het Franse hoogtelaag. Een troggetje in het isobarenpatroon boven de Engelse Oostkust trekt langzaam oostwaarts en ligt in de ochtend tegen de Frans-Belgische kust en activeert daar later weer boven land en boven Zeeland. Boven Schotland begint opnieuw een hoogtetrog uit te zakken. Deze ligt morgenmiddag boven Engeland en tegelijkertijd arriveert dan een lagedrukgebied met bijbehorende occlusie bij de Bretonse kust.
De bewolking is voornamelijk convectief van aard. Wel zorgt de grootschalige optilling rondom het hoogtelaag voor wat meer gelaagde bewolking. Meeste cyclonaliteit waarschijnlijk in het oosten en zuiden, i.c.m de hoogste temperaturen dan Cb's tot FL200-250.
Patronen van EC12 en HIR18 komen goed overeen. In de ochtend zien we in zowel EC12 als Hirlam enige buienactiviteit op het troggetje, vooral in Zeeland en West-Brabant. In de loop van de dag in het binnenland, en dan vooral het oosten en zuidoosten, toenemende buienkans. Niet al te wild,wat zich niet laat rijmen met de tamelijk onstabiele progtemps. Je zou meer neerslag verachten. Vrijwel alle model-uitvoer laat 's middags een duidelijk convectief signaal zien. Dit lijkt dan te wijten aan de sterkste cyclonaliteit in het oosten. INDECS komt in het uiterste oosten met ongeveer. 50-80 % kans op onweer, maar hiervoor nog geen waarschuwing uitstaan. Neerslagband komende nacht (O-W) over het uiterste zuiden te koppelen aan sec. 500 hPa trog.