Een langgolvige N-Z georiënteerde hoogtetrog bevindt zich langs de nul-meridiaan. In deze hoofdtrog bevinden zich diverse cyclonaliteits-centra. Een laag bevindt zich ten westen van de Noorse zuidwestkust en vult op. Een ander hoogtelaag met de kern boven Midden-Frankrijk trekt oostwaarts. Ons aandachtsgebied bevindt zich momenteel min of meer tussen beide systemen in, waarbij in de bovenlucht zelfs even een zwakke rug van hoge druk herkenbaar is en in het grondpatroon een zadelgebied. Het zuiden en zuidoosten van ons land ondervindt in de loop van de middag en avond tijdelijk wat sterkere cyclonaliteit aan de flank van het Franse hoogtelaag. Woensdag zien we opnieuw een randstoring via Bretagne Frankrijk intrekken. De koers van deze storing is wel wat noordelijker en ligt woensdagavond boven Bretagne.
De bewolking is voornamelijk convectief van aard. Wel zorgt de grootschalige optilling rondom het hoogtelaag vanmiddag van het zuiden uit voor wat meer gelaagde bewolking. Cb's kunnen o.i.v. de dynamische forcering van het hoogtelaag vooral in het zuidoosten mogelijk doorschieten tot ongeveer FL250-300. Aan de voorzijde van de zwakke hoogterug tot maximaal FL150. Komende nacht vooral in Zuid-Limburg kans op St (stuw). Woensdag de meeste cyclonaliteit waarschijnlijk in het oosten en zuiden, i.c.m de hoogste temperaturen dan Cb's tot FL200-250. In het westen zou een zwakke inversie de convectie wel eens geheel kunnen onderdrukken.
Patronen van EC00 en HIR06 komen goed overeen. De patronen hangen vooral samen het de dynamische forcering rondom het Franse hoogtelaag en mogelijk nog wat convergentie op een zeewindfrontje later vanmiddag en begin van de avond. Wat opvalt is dat het signaal in het zuidoosten er vanavond in de diverse modellen maar langzaam uitgaat. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de (weliswaar afnemende) PVA. Woensdag lijkt het binnenland, en dan vooral het oosten en zuidoosten, de grootste buienkans te hebben. Vrijwel alle model-uitvoer laat 's middags een duidelijk convectief signaal zien. Dit lijkt dan te wijten aan de sterkste cyclonaliteit in het oosten. Onweerskansen voor het zuidoosten het grootst, dat lijkt realistisch gezien de progtemps. KOUW komt daar met 30-60%. De kans op onweer genoemd, maar geen waarschuwing.
http://www.meteox.nl/h.aspx?r=&jaar=-3...;soort=satradar