Op de E17 en de E40 rond Gent zorgt onweer dinsdagavond voor verkeershinder. Er gebeurden verschillende ongevallen. De Gentse brandweer kreeg al een tiental oproepen voor ondergelopen kelders en rioleringen die het water niet meer kunnen slikken. Door wateroverlast aan de afrit in Merelbeke was er dinsdagavond een moeilijke doorgang op de E40 in de richting van Brussel. Ter hoogte van Sint-Denijs-Westrem gebeurde een ongeval dat voor verkeershinder zorgt in dezelfde richting.
Op de E17 in Destelbergen kantelde een vrachtwagen ter hoogte van de verkeerswisselaar met de R4. Op de E40 staat er in de richting van Gent ook een file van Aalter tot Nevele.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Op de E17 en de E40 rond Gent zorgt het onweer vanavond voor verkeershinder en ligt het mogelijk aan de basis van enkele ongevallen. Het ergste moet nog komen later vanavond en vannacht. Vooral in het oosten van het land wordt zwaar onweer voorspeld. In het westen dreigt dan weer wateroverlast. Overal is het gevaar op rukwinden groot. Morgen en donderdag wordt het ronduit herfst met veel regen, wind en temperaturen die niet hoger klimmen dan 15 à16 graden. Pas vrijdag treedt er een (tijdelijke) weersverbetering op. De Gentse brandweer kreeg al een tiental oproepen voor ondergelopen kelders en rioleringen die het water niet meer kunnen slikken.
Door wateroverlast aan de afrit in Merelbeke was er deze avond een moeilijke doorgang op de E40 in de richting van Brussel. Ter hoogte van Sint-Denijs-Westrem gebeurde een ongeval dat voor verkeershinder zorgt in dezelfde richting.
Op de E17 in Destelbergen kantelde een vrachtwagen ter hoogte van de verkeerswisselaar met de R4. Op de E40 staat er in de richting van Gent ook een file van Aalter tot Nevele.
Hagelkanon
Ford Genk heeft deze keer alvast een hagelkanon klaargezet. De autobouwer wil daarmee uittesten of ravage door zware hagel zoals eind vorige maand kan vermeden worden. Het apparaat is vergelijkbaar met de toestellen die in de fruitteelt worden gebruikt om hagelwolken uit mekaar te drijven. Op 28 juni raakten immers meer dan 3.000 nieuwe wagens die op de parking stonden beschadigd, toen een hagelbui losbarstte boven Genk.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Een groot gebied met hevige regenval is vanavond het land opgetrokken. Dat heeft in het zuiden van het land op diverse plaatsen al tot wateroverlast geleid. De ANWB waarschuwt automobilisten voor gevaarlijke situaties. Weggebruikers worden opgeroepen hun snelheid aan te passen.
Een groot neerslaggebied bedekt momenteel ons land en ook vannacht regent het stevig door. In het zuidoosten van het land kan bovendien nog lokaal onweer voorkomen. Tot en met morgenochtend valt bij elkaar op veel plaatsen 20 tot 50 mm, plaatselijk met pieken tot 70 millimeter. Ook morgen hebben we een herfstachtig weerbeeld met veel bewolking, perioden met regen en veel wind. Met een middagtemperatuur van amper 15 graden is het ronduit koel.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:26 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Door hevige regen in Noord-Brabant zijn er bij de politie ongeveer 200 meldingen van wateroverlast binnengekomen. De meldingen kwamen onder meer binnen uit Roosendaal, Oudenbosch, Bergen op Zoom, Made en Breda. In die plaatsen zijn kelders en straten ondergelopen. Op sommige plaatsen zijn bomen omgewaaid en takken op auto's terechtgekomen.
De brandweer is druk met het leegpompen van de kelders en het verwijderen van de omgewaaide bomen. Over de grootte van de totale schade ten gevolg van het noodweer wist de politie nog niets te zeggen.
bron: De Pers en Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Op de E17 en de E40 rond Gent heeft het onweer gisterenavond voor verkeershinder gezorgd en lag het mogelijk aan de basis van enkele ongevallen. Overal was het gevaar op rukwinden groot. Vandaag en donderdag wordt het ronduit herfst met veel regen, wind en temperaturen die niet hoger klimmen dan 15 à16 graden. Pas vrijdag treedt er een (tijdelijke) weersverbetering op.
Ook wateroverlast in Antwerpse
Een felle regenbui heeft hier en daar voor wateroverlast gezorgd in het Antwerpse. Bij de brandweer liepen een 45-tal oproepen binnen over ondergelopen kelders en verstopte rioolputjes. De problemen beperkten zich niet tot een bepaalde wijk maar kwamen op verschillende plaatsen voor. In Zwijndrecht moest de brandweer een omgevallen boom op de weg verwijderen maar voor de rest deden er zich geen grote problemen voor. In de regio Mechelen en in de Kempen is er voorlopig geen sprake van enige wateroverlast.
Hagelkanon
Bij Ford in Genk werd er gisteren een hagelkanon getest wegens de voorspelde onweersbuien met zware regenval en mogelijk hagelbuien. Een tweetal weken geleden raakten meer dan 3.000 wagens op de parking van de Genkse autobouwer beschadigd door zware hagelbuien. De kost liep toen in de miljoenen euro's. Het geteste hagelkanon is van ongeveer hetzelfde type dat in de fruitsector wordt ingezet om hagelschade te voorkomen. De bedoeling van het kanon is om hagelwolken uit elkaar te drijven.
Schade
Met het kanon wil Ford schade zoals einde vorige maand voorkomen. Toen vielen zware hagelbollen uit de lucht boven Genk, waardoor het koetswerk en zelfs enkele voorruiten van de in Gen gebouwde modellen Mondeo, S-Max en Galaxy op de parking beschadigd werden. Ford Genk stelde toen een buitenfirma aan om elke wagen op hagelschade te onderzoeken.
Bron: HLN
In een groot deel van het land heeft het noodweer van gisteravond en vannacht voor veel overlast gezorgd. De politie in Brabant kreeg zeker 200 meldingen binnen. Vooral in Roosendaal, Oudenbosch en Made hielden de stortbuien huis. Maar ook in Sint Willebrord, Prinsenbeek, Oud Gastel, Oudenbosch, Oosterhout, Teteringen en Bergen op Zoom liepen kelders en straten onder. Op sommige plaatsen zijn bomen omgewaaid en takken op auto's terechtgekomen.
Alblasserwaard en Drechtsteden
In de Alblasserwaard en de Drechtsteden was eveneens veel overlast door de regenbuien. In Leerdam en Sliedrecht moest een groot aantal kelders worden leeggepompt. Veel straten stonden blank. Op snelwegen moest langzamer worden gereden vanwege slipgevaar. Op het wegdek stonden grote plassen.
Regio Utrecht
Ook de regio Utrecht had last van het noodweer. Ook hier liepen op veel plekken kelders onder water en waren straten onbegaanbaar. De afslag Driebergen op de A12 moest worden afgezet vanwege het vele water. In Houten kwam een politieauto vast te zitten in een tunneltje dat onder water was gelopen.
Bron: Rtl | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:26 uur, door Joyce.s
De regen heeft voor flinke overlast gezorgd in de provincie Utrecht. Overval liepen straten en kelders onder water. Op de Kopermolen in Houten kwam woensdagavond door de zware regenval een tunnel onder water te staan. Een politiewagen kwam daardoor vast te zitten. Agenten dachten door de tunnel te kunnen, maar halverwege kwam de dienstwagen vast te zitten. Twee agenten konden het voertuig snel verlaten. De bevrijding van de derde agent duurde langer omdat het portier dicht zat door een beveiliging. Die is ingebouwd om te voorkomen dat arrestanten kunnen ontsnappen. Uiteindelijk kon de opgesloten agent zichzelf met een zaklamp bevrijden door een ruit in te slaan. Niemand raakte gewond.
DIAK
In het Diakonessenhuis in Utrecht liepen de kelders onder water en liep de elektriciteitsvoorziening gevaar. De brandweer heeft het water op tijd weggepompt.
A12
Ook de afrit Driebergen op de A12 was afgesloten door de wateroverlast. In de regio stonden veel straten blank en liepen kelders onder. De brandweer moest extra bemanning oproepen om de telefooncentrale te bemannen.
Omgewaaide boom
De provincialeweg tussen Vreeland en Nederhorst den Berg is vannacht versperd geweest. Een omgewaaide boom blokkeerde de rijbaan in beide richtingen. Even na half zeven is de N201 vrijgegeven, meldt de VerkeersInformatieDienst.
Bron: Rtv Utrecht | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:26 uur, door Joyce.s
Drie agenten konden dinsdagavond in Houten net op tijd ontsnappen uit een politiebus die in een tunnel steeds dieper in het water kwam te staan. Ze waren de tunnel aan de Kopermolen rond 22.00 uur in gereden. Daar stond een plas water, maar de agenten dachten dat ze daar gewoon doorheen konden rijden, meldt de politie. De plas bleek echter een stuk dieper dan gedacht. De motor viel door de overvloed aan water uit waardoor de bus stil kwam te staan. De agenten maakten zich toen nog niet druk en bestelden een kraan om de bus op het droge te trekken.
Door de hevige regenval steeg het water in de tunnel volgens de politie echter 'ongelooflijk snel'. Toen bleek dat de ramen en deuren van de bus niet meer open gingen. Uiteindelijk lukte het een agent voorin een raam open te krijgen. Hij klom naar buiten. Toegesnelde collega's slaagden erin een tweede agent, die ook voorin zat, uit de auto te krijgen.
Een derde agent zat nog altijd achterin opgesloten in een 'zeer benauwde positie'. Een agent kon vanaf de buitenkant een gat in een ruit slaan. De agent in de bus slaagde er vervolgens in de ruit eruit te trappen. Daarna kon hij worden bevrijd. De brandweer heeft de bus vervolgens geborgen.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Veel mensen konden het vanochtend bijna niet geloven. Toos en Henk (een cartoon in onder meer de GPD-bladen) ook niet. ‘Een klassiekertje’, constateerden ze toen ze in hun tekeningetjes buiten kwamen en met het weer van dit moment geconfronteerd werden. En zo is het ook. Wie nu naar buiten kijkt, kan weer even terugdenken aan of kennis maken met (afhankelijk van de leeftijd) zomers die in de jaren ‘70 en ’80 veel vaker voorkwamen dan in het veranderde klimaat van nu. Grijze luchten, regen en motregen, een kille en vlagerige wind en vooral daar waar het wat harder regende de waas van herfst over het land. ‘Voor de goede orde, het is juli’, riep een radiopresentator vanochtend nog maar even. Om er aan toe te voegen dat het niet raar is dat veel mensen, die nu op vakantie gaan toch nog even naar een last-minute op zoek gaan.
De boosdoener van het slechte weer van gisteravond en de afgelopen nacht; een lagedrukgebiedje dat vanuit het zuidwesten boven Duitsland terechtkwam.
Beleving slaat snel om
Het kan in de beleving snel gaan. De eerste 12 dagen van juli vielen lang niet tegen. Hoewel de temperaturen gemiddeld een graadje lager waren dan normaal, scheen de zon geregeld en viel het met de regen best mee. Door de droogte van de lente, die we nog steeds niet helemaal verwerkt hebben, en het relatieve gebrek aan regen in de julimaand tot gisteren aan toe, begon het in het westen en zuidoosten van Nederland al weer knap stoffig te worden. Op diverse plaatsen in het land stonden de beregeningsinstallaties ook alweer te sproeien op de velden. Gisteren was het in een groot deel van het land zelfs ronduit zomers. Tussen de velden met sluierbewolking door, die wel steeds over het land dreven, liet de zon zich behoorlijk zon. En het was lange tijd droog. Vooral in het zuiden en oosten van het land liepen de temperaturen tot zomerse waarden op. Op diverse plaatsen kwam het thermometerkwik er tot waarden tussen 26 en 28 graden, in de noordwestelijke helft van het land werd het 21 tot 24 graden.
Hagelbui
Toch gaf de hagelbui, waarmee de Tourrijders bij de start van hun etappe werden geconfronteerd, al een aanwijzing voor wat later ook bij ons zou gebeuren. Op de radarbeelden kwamen buien over Frankrijk en België later op de dag steeds dichterbij en ook de noordoostenwind trok aan. Dit allemaal op nadering van een lagedrukgebied dat vanuit het zuiden naar onze omgeving onderweg was. Een lagedrukgebied dat niet alleen in de lagere delen van atmosfeer goed ontwikkeld was, maar in de hogere luchtlagen steeds meer steun kreeg van een bel met koude lucht die daar aanwezig was en is.
Het cumulatieve radarbeeld van de afgelopen 24 uur. De blauwe band van zuidwest naar noordoost geeft het gebied aan waarin de meeste neerslag is gevallen.
Rond een uur of vier gistermiddag trokken de eerste buien de grens over. Eerst waren ze nog niet erg actief, maar later ontstond middenin het gebied een zeer actieve plek die via de omgeving van Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom naar Utrecht en van daar via een deel van de Veluwe, Flevoland en Overijssel naar Drenthe en het oosten van Groningen trok. In de baan van die actieve buien kwam op diverse plaatsen tussen 50 en 80 millimeter omlaag en werd wateroverlast gemeld, onder meer in het westen van Brabant (200 meldingen) en in de provincie Utrecht (ongeveer 75 meldingen). Verder waaiden op enkele plaatsen bomen om. In het uiterste oosten en zuidoosten van het land viel bijna niets, in het westen en noordwesten waren de hoeveelheden, zeker in de gebieden dichtbij het zeewater in het algemeen ook duidelijk geringer, al kwam in de omgeving van Rotterdam en Amsterdam wel een behoorlijke plens water omlaag.
Tot middernacht viel vooral veel regen in het westen van Brabant en in het midden van Nederland.
Na middernacht voegden provincies in het noordoosten van het land zich bij het natte gebied in het zuidwesten.
We zijn er nog niet vanaf
Inmiddels is het lagedrukgebiedje boven Duitsland aangekomen. Vanochtend trok de meeste intensieve regen het land uit, maar op veel plaatsen bleef het miezeren en de wolken hielden de overhand. Daarbij zijn we er nog niet vanaf. Want nu het lagedrukgebied onze omgeving eenmaal heeft bereikt, blijft het treuzelen. Volgens de laatste berekeningen komt de kern morgen ergens boven of in de buurt van Noord-Nederland uit. Om de kern heen gekruld ligt een gebied met wolken en regen dat langzaam weer actiever wordt en – afhankelijk van de exacte positie van het lagedrukgebiedje – vanuit het westen ook Nederland weer langzaam begint in te krullen. De gebieden die eronder terechtkomen, zullen vervolgens langdurig met intensieve regenval te maken krijgen, waarbij opnieuw hoeveelheden van tussen 30 en 60 millimeter omlaag kunnen komen. De enige vraag hierbij is: waar precies? Hoewel de modelberekeningen in hun details nog steeds verschillen, lijkt de nadruk van de neerslag morgen vooral op het westen en zuiden van het land te komen liggen, met een uitloop naar Midden-Nederland. Komt dit allemaal op deze manier uit, dan zou het in het noordoosten dus relatief mee kunnen vallen.
Ook morgen zijn we nog niet van de regen af. Het lagedrukgebiedje, dat dan ergens boven het noorden van Nederland komt te liggen, brengt - waarschijnlijk in het westen en zuiden - dan ook veel wind met zich mee.
Veel wind
Behalve de regen morgen, valt ook de wind op. Vooral aan de zuidzijde van de kern van het lagedrukgebied lijkt een venijnig windveldje tot ontwikkeling te komen. In de kustgebieden (mogelijk met een nadruk op het zuidwesten van het land) komt een windkracht 5 tot 7 te staan met kans op zware windstoten die zich overigens ook dieper landinwaarts kunnen verspreiden, bij voorbeeld naar Brabant, Limburg, maar ook een deel van Gelderland. Daarbij is er vooral in de middag en deels avond tijdens de intensieve regen ook kans op enig onweer. In de regen wordt het niet warmer dan 15 of 16 graden, in het noordoosten 19 of 20 graden.
Pas op vrijdag trekken laagje en bijbehorende neerslag en wind naar het oosten weg. Het weer knapt dan flink op, de zon komt er even goed door en de temperaturen gaan omhoog naar een niveau van 19 of 20 graden. Zaterdag en zondag komt een volgend lagedrukgebied naderbij. Begint de zaterdag nog droog, later op de dag neemt de bewolking toe en vooral in de middag en avond wordt opnieuw regen verwacht. En ook na zaterdag lijkt het wisselvallige weer met in het algemeen gematigde temperaturen nog een flinke tijd aan te houden.
Bron: Meteo Consult.
De reddingsboten van Ameland en Schiermonnikoog zijn woensdagmiddag een Zweeds zeilschip op de Noordzee bij Ameland te hulp geschoten. De drie opvarenden waren mede door het slechte weer oververmoeid geraakt en wisten niet meer precies waar ze waren, meldde de Kustwacht woensdag. Ook had het schip motorproblemen. Omdat niet duidelijk werd waar de Zweden precies waren, werden meerdere reddingsboten erop uitgestuurd. Het schip en de bemanning zijn naar de haven van Ameland begeleid.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
De straffe wind heeft woensdag diverse jachten voor de Nederlandse kust en op Nederlandse wateren in de problemen gebracht. Het Kustwachtcentrum moest op het IJsselmeer, de Waddenzee en op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Stromen acht keer in actie komen.
De jachten waren aan de grond gelopen of kregen motorproblemen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zette acht reddingboten in. Ook hielpen drie particuliere vaartuigen mee.
Bron: Nieuws.nl
De kustprovincies moeten donderdag rekening houden met veel neerslag en zware windstoten. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland geldt een code geel. Hierbij moeten vooral waterrecreanten voorzichtig zijn. Dit heeft het KNMI woensdag laten weten. Vanaf de ochtend kan er in de drie kustprovincies 25 tot 50 mm regen of meer vallen. Daarbij komen windstoten voor tot 80 kilometer per uur. Vakantiegangers op campings moeten hun tenten goed vastzetten. Langs de kust en op zee geldt windkracht 7.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0