Er gebeurd hier inderdaad niet veel, eigenlijk niks.
Ik blijf geloven in de modellen die nog vele regen voorspellen voor Leeuwarden
Modellen algemeen tot +48 uur
Geldig tot donderdag 14 juli 2011 24.00 locale tijd
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een laag boven het oosten van Duitsland trekt langzaam richting de Oostzee. In het laag vormt zich een secundair laagje/trog als gevolg van een afsnoerend hoogtelaag welke van Z-Engeland naar België trekt. Het secundaire laagje ligt momenteel net ten westen Bremen en trekt in de loop van de nacht waarschijnlijk via het noorden van het land naar Noord-Holland. In de loop van donderdag trekt dit laagje o.i.v. de bovenlucht langzaam in oostelijke richting. Rondom het laagje wordt van origine polaire lucht aangevoerd. Markant wordt het stevige windveld aan de zuid/zuidwestflank van het laagje uit het noordwesten. Een ingedraaide occlusie, nabij de Wadden zal geleidelijk in de cyclonale bovenstroming verder indraaien en deze trekt donderdagmiddag en avond van west naar oost over ons land.
MODELBEOORDELING:
Het secundaire laagje/trog zorgt voor enige onzekerheid. HIRLAM laat het laagje donderdag overdag nu veel minder snel naar het oosten trekken dan de vorige run en vertoont nu grote overeenkomsten met EC06. De neerslag-uitvoer verschilt vooral qua hoeveelheid van run tot run en model tot model, zie verder wind en neerslag. De patronen komen steeds goed overeen. We volgen HIRLAM12 als leidraad.
Aandachtspunten.
WIND:
EC06 berekent een secundair laagje morgenochtend boven het noordwesten, die in de loop van de middag oostwaarts trekt. Hirlam12 komt nu met vrijwel dezelfde oplossingen. De onzekerheid is groot en het is lastig om hierover een gefundeerde uitspraak te doen gezien het feit dat het secundaire verschijnsel zich nog moet ontwikkelen. Vooralsnog volgen we Hirlam, dat betekent 6 a 7, buitengaats mogen zeer kortstondig 8 Bft. Overigens komen alle overige modellen. met het venijnige windbandje op de west/zuidwestkust. TKE komt met 40-48 kn, ook boven land ten zuiden van de kern behoorlijk vlagerig met 30-40 kn. Gezien de onstabiele opbouw onderin en het feit dat EPS ook de focus heeft op ZW-Westkust code geel voor zware windstoten. Koers en diepte van het laagje goed blijven monitoren!
BEWOLKING:
Dik frontaal pakket, met vooral landinwaarts ST. Morgen nabij de ingedraaide occlusie: Secondary Low Centres In Occlusion Cloud Bands (Satmanu: http://www.zamg.ac.at/docu/Manual/SatManu/.../SLC/index.htm) Mogelijk ook embd Cb's. In de kustgebieden met meer wind hogere basis, in het laagje vannacht de slechtste condities.
NEERSLAG:
Vooral nabij de occlusie matige tot zware regen, elders perioden met motregen. Verder nabij de occlusie kans op verscholen onweersbuien. INDECS geeft kansen, vooral in het westen rond 40-70. Vwb de neerslag-totalen is Hirlam springerig, het patroon is echter consistent. Tot en met morgenavond berekent de laatste Hirlam run in de kustprovincies 25-60 mm, lokaal meer. EC is iets rustiger. We continueren het uitstaande beeld van 25-50 mm met het accent op het noorden en westen.
ZICHT:
In neerslag 3-8, lokaal 1500-3000 m. Zichten aan de kust aanmerkelijk beter dan landinwaarts.
TEMPERATUUR:
Weinig dagelijkse gang, ook morgen fris met maxima rond 16 graden.
Datumrecord: niet eerder was de maximumtemperatuur op 13 juli op het KNMI zo laag.
Er is regionaal erg veel regen gevallen en het ‘waterballet’ is nog niet voorbij. Vooral in de nacht naar en donderdag overdag worden in het westen en noorden van het land wederom grote hoeveelheden regen verwacht. Ik sluit niet uit dat er lokaal 50 mm valt. De regenval hangt samen met een complexe atmosferische situatie. Een lagedrukgebied is de afgelopen 24 uur van Bordeaux naar Duitsland getrokken. Tussen het lagedrukgebied en een hogedrukgebied bij Schotland staat een sterke noord- tot noordoostelijke stroming.
Boven 1500 meter hoogte waait de wind echter uit het zuidwesten. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van een langgerekte hoogtetrog die zich uitstrekt van Scandinavië via de Britse Eilanden tot boven het zuidwesten van Europa. Het gevolg is grootschalige opglijdingsprocessen waardoor er intensieve neerslagzones ontstaan. Voor vanavond, de komende nacht en donderdagochtend is een hoogtelaag van belang dat zich in de trog vormt: daaronder diept boven of nabij ons land een ‘secundair (grond)laagje’ sterk uit (1002 hPa).
De grootste hoeveelheden neerslag tussen gisteravond en vanochtend zijn uitgestort in een strook van Zuidwest-Brabant via het rivierengebied naar Gelderland (Veluwe) richting Drenthe en Groningen. In Diever viel tot vanochtend 40, Havelte 49, Hattemerbroek 52, Beilen 57, Oudenbosch 59, De Bilt (KNMI) 62, Putten 63, Odijk 64, Harderwijk 69 en Elspeet 73 mm. In Maastricht viel maar 3 en in Silvolde 5 mm. Echter: ook in het Noordhollandse West Friesland erg veel regen: Sijbekarspel kreeg 60 mm te verwerken.
Vandaag bleef het in veel gebieden bewolkt, druilerig en ZELDZAAM koel voor de tijd van het jaar. Op het KNMI in De Bilt is het tot 17 uur niet warmer geweest dan 14,1º. Dat betekent een 'vet datumrecord' want de laagste maximumtemperatuur voor 13 juli bedraagt 16,5º in 1919. Tussen begin en half juli zijn er in De Bilt in totaal zes datums geweest met een lagere waarde dan 14,1º: na half juli alleen op 16 juli 1988 (een attente Ray Holwerda merkte dat op). Overigens had het laagterecord van 13 juli wel een keer moeten sneuvelen! Het was namelijk de hoogste waarde onder de laagste maxima van de maand juli.
Vanavond en de komende nacht opnieuw vooral in het noorden en westen veel regen. De minimumtemperaturen lopen uiteen tussen 12 en 16 graden. De sterke wind krimpt in het midden en zuiden naar het westen, in het noorden aanhoudend een noord- tot noordoostenwind. Donderdag duurt het regenweer voort. Vooral in het noorden en westen valt wederom veel regen. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 14 en 18 graden. Verder veel wind: aan zee windkracht 6-7. Boven land gaat de wind uit het zuidwesten tot westen waaien, aan zee een noord- tot noordoostenwind.
Vrijdag volgt een kortstondige weersverbetering (overwegend droog), in het weekeinde opnieuw sterk wisselvallig weer. Zaterdag wordt het echter wel op de meeste plaatsen boven 20 graden.
weerman Jan Visser, Purmerend, 13 juli 2011, 17:31 uur
http://www.hetweeractueel.nl/actueel-neerslagkaartje
dat kaartje klopt voor geen meter . | Gewijzigd: 13 juli 2011, 20:19 uur, door smoke_soldier
weather without storms is no weather at all.
this one your looking for?
weather without storms is no weather at all.
ik vind van 14 mm in het westen naar 3 een beetje vaag...
weather without storms is no weather at all.
Inderdaad, KNMI geeft momenteel alleen nog waarschuwingen voor de kust, maar dit kan potentieel voor behoorlijk wat schade tot ver in het binnenland zorgen.
Noodweercentrale geeft ook storm waarschuwing voor oosten van het land | Gewijzigd: 13 juli 2011, 20:46 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
De wind is nu zo goed als rustig.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Eigenlijk niet veel bijzonders gezien alleen veel regen.
Dit was de bui die vanuit Tilburg onze kant op kwam.
Wel een filmpje gemaakt van donkere wolken die laag bij grond snel langstreken.
Echter moet hem eerst verkleinen anders pakt hij hem niet hier.