Het valt mij op, dat er in het zomertopic niemand iets over morgen/woensdag heeft gezet. Toch zijn de kaarten best wel eng te noemen en wat betreft de dynamische kant nog interessanter dan de afgelopen keer. We gaan zo langzamerhand naar de hondsdagen toe. Voor de mensen, die niet weten wat dit inhoudt volgt hier een stukje van wikipedia:
De hondsdagen is een aanduiding van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus, gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. In Nederland en België is deze periode gemiddeld de warmste van het jaar. De term hondsdag vindt zijn oorsprong in een astronomisch gegeven, als dag in de periode van de hondsdagen. Echter, vanwege het karakter van de hondsdagen als typisch warmste periode van de zomer, zijn er bijkomend ook meteorologische betekenissen ontstaan. In Nederland duidt men met hondsdag wel eens informeel een hete dag aan, typisch voor de periode van de hondsdagen. Het is echter geen gedefinieerde meteorologische term. Men gebruikt bij het KNMI de term tropische dag voor een dag waarop de maximumtemperatuur 30°C of meer bereikt.
In België gebruikt het KMI het begrip hittedag, met dezelfde betekenis als tropische dag in Nederland. Echter, in België gebruikt men de term hondsdag eveneens, voor een dag waarop ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 °C overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur 29,6 °C overschrijdt. Deze temperaturen moeten gemeten zijn in Ukkel bij het KMI.
Als we naar de CAPE en lifted gaan kijken dan zal iedereen wel denken, is dit alles? Het stelt allemaal niets voor enz enz. De waardes wat betreft de CAPE liggen maximaal rond de 600 J/KG en in het zuidelijk deel van Limburg maximaal 1000 J/KG. Voor België komen de waardes nog ietsjes hoger uit, in het centrum en in het oostelijk deel van het land komt de CAPE uit op zo'n 1000-1500 J/KG. De lifted ligt rond de -2 tot -3 in Nederland en in België komt die uit op -3 tot -4. Niet heel Nederland krijgt, zoals het er nu voorstaat, te maken met onweer. De meeste kans op onweer ligt ten zuiden van Emmen/Noordwijk.
Wat betreft de dynamische kant ziet het er erg aantrekkelijk uit. We zitten onder invloed van een linkeruitgang van de jet, daarbij is SRH (Storm Relative Helicity) ook indrukwekkend hoog te noemen. De SRH waardes gaan naar maximaal 400-450 m2/s2. Dit zijn voor Nederlandse en Belgische begrippen erg hoge waardes. Als we gaan kijken wat dat allemaal kan gaan betekenen, dan zien wij, dat er bij een lage CAPE en een hoge SRH waarde kans is op supercel en mogelijk kans op een EF2 a EF3 tornado. De LLS ligt tussen de 28 en de 30 m/s. Dit houdt in, dat er bowecho's kunnen voor gaan komen, die gepaard kunnen gaan met zware windstoten. De DLS bedraagt 40 m/s. Dit betekent, dat er supercellen mogelijk zijn. De grootste kans op supercel(len) is voor België en het zuiden van Nederland.
Kijken we vervolgens naar de 0-1 kilometer windschering en de 0-6 kilometer windschering. Hier zien we, dat de 0-1 kilometer windschering op maximaal 9 m/s ligt, op zich gunstig, maar mag wel even ietsjes hoger. Maximale STP komt uit op zo'n 1 in België en het zuiden van Nederland. In het midden van Nederland komt de STP uit op 0.5. De 0-6 kilometer windschering bedraagt maximaal 22 m/s.
Het is opvallend, dat het Europees model en Hirlam het totaal niet aangeven. Hier een stukje van KNMI Guidance: Een laag net ten westen van de Noorse zuidwestkust Noorwegen is aanvankelijk stationair, maandag overdag vult het op en trekt noordoostwaarts. Aan de grond bevinden we onder invloed van een vlakke uitloper van een hogedrukgebied op de Oceaan. De as van een vlakke hoogtetrog ligt om 06 UTC boven het oosten van het land en trekt verder oostwaarts. Een actieve golf boven Duitsland trekt naar de Baltische staten. Maandag ontwikkelt zich in de loop van de dag boven Spanje een volgende actieve storing. Dit komt doordat een hoogtetrog van de Oceaan interactie krijgt met de boven Spanje aanwezige sterke temperatuur-gradiënt. De storing trekt noordoostwaarts en ligt woensdag 00 UTC boven het zuidoosten van Duitsland.
Neerslag uit de Sc/Ac Velden boven België is ruimtelijk te uitgebreid in de Hir Uitvoer. Enige lichte neerslag is wel mogelijk, we zien het in alle Uitvoer en het zit er ook. Activeert overdag wat als gevolg van convergentie en convectie. Dinsdag in de avond van het zuiden uit (buiige) regen. In de EC18 Uitvoer wat sneller dan in de Hir Uitvoer. In de GFS18 Uitvoer aan het einde van dinsdagavond in het ZW grote hoeveelheden (20-50 mm) neerslag (trekt vervolgens over het W noordoostwaarts). Hangt samen met de veel westelijker koers van de storing. Dit negeren we vooralsnog. | Gewijzigd: 13 juli 2011, 21:18 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een laag boven het oosten van Duitsland trekt langzaam richting de Oostzee. In het laag vormt zich een secundair laagje/trog als gevolg van een afsnoerend hoogtelaag welke van Z-Engeland naar België trekt. Het secundaire laagje ligt momenteel net ten westen Bremen en trekt in de loop van de nacht waarschijnlijk via het noorden van het land naar Noord-Holland. In de loop van donderdag trekt dit laagje o.i.v. de bovenlucht langzaam in oostelijke richting. Rondom het laagje wordt van origine polaire lucht aangevoerd. Markant wordt het stevige windveld aan de zuid/zuidwestflank van het laagje uit het noordwesten. Een ingedraaide occlusie, nabij de Wadden zal geleidelijk in de cyclonale bovenstroming verder indraaien en deze trekt donderdagmiddag en avond van west naar oost over ons land.
MODELBEOORDELING:
Het secundaire laagje/trog zorgt voor enige onzekerheid. HIRLAM laat het laagje donderdag overdag nu veel minder snel naar het oosten trekken dan de vorige run en vertoont nu grote overeenkomsten met EC06. De neerslag-uitvoer verschilt vooral qua hoeveelheid van run tot run en model tot model, zie verder wind en neerslag. De patronen komen steeds goed overeen. We volgen HIRLAM12 als leidraad.
WIND:
EC06 berekent een secundair laagje morgenochtend boven het noordwesten, die in de loop van de middag oostwaarts trekt. Hirlam12 komt nu met vrijwel dezelfde oplossingen. De onzekerheid is groot en het is lastig om hierover een gefundeerde uitspraak te doen gezien het feit dat het secundaire verschijnsel zich nog moet ontwikkelen. Vooralsnog volgen we Hirlam, dat betekent 6 a 7, buitengaats mogen zeer kortstondig 8 Bft. Overigens komen alle overige modellen. met het venijnige windbandje op de west/zuidwestkust. TKE komt met 40-48 kn, ook boven land ten zuiden van de kern behoorlijk vlagerig met 30-40 kn. Gezien de onstabiele opbouw onderin en het feit dat EPS ook de focus heeft op ZW-Westkust code geel voor zware windstoten. Koers en diepte van het laagje goed blijven monitoren!
BEWOLKING:
Dik frontaal pakket, met vooral landinwaarts ST. Morgen nabij de ingedraaide occlusie: Secondary Low Centres In Occlusion Cloud Bands (Satmanu: http://www.zamg.ac.at/docu/Manual/SatManu/.../SLC/index.htm) Mogelijk ook embd Cb's. In de kustgebieden met meer wind hogere basis, in het laagje vannacht de slechtste condities.
NEERSLAG:
Vooral nabij de occlusie matige tot zware regen, elders perioden met motregen. Verder nabij de occlusie kans op verscholen onweersbuien. INDECS geeft kansen, vooral in het westen rond 40-70. Vwb de neerslag-totalen is Hirlam springerig, het patroon is echter consistent. Tot en met morgenavond berekent de laatste Hirlam run in de kustprovincies 25-60 mm, lokaal meer. EC is iets rustiger. We continueren het uitstaande beeld van 25-50 mm met het accent op het noorden en westen. | Gewijzigd: 13 juli 2011, 21:20 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
... Als we gaan kijken wat dat allemaal kan gaan betekenen, dan zien wij, dat er bij een lage CAPE en een hoge SRH waarde kans is op supercel en mogelijk kans op een EF2 a EF3 tornado. ...
Dan toch een kans voor morgen. Vanmorgen hoorde ik op de radio morgen kans op pittige onweersbuien, maar tot mijn verbazing zag ik hier nog nix staan (no offense).
We zien wel wat er morgen komt maar ik vrees dat bovenstaand stukje opgeblazen gaat worden net zoals de hagelstenen van 28/6. Die hagelstenen zijn toen wel gevallen ( vraag maar aan mijn vader die bij Ford Genk werkt en nu rond rijdt met een auto met golfbal motief ) maar in de voorafgaande dagen werd het in verschillende media wel echt te gortig.
Het wordt in ieder geval even goed opletten morgen middag/avond. | Gewijzigd: 11 juli 2011, 12:13 uur, door marsel
We zien wel wat er morgen komt maar ik vrees dat bovenstaand stukje opgeblazen gaat worden net zoals de hagelstenen van 28/6. Die hagelstenen zijn toen wel gevallen ( vraag maar aan mijn vader die bij Ford Genk werkt en nu rond rijdt met een auto met golfbal motief ) maar in de voorafgaande dagen werd het in verschillende media wel echt te gortig.
Media ja, ik schrijf gewoon wat er mogelijk kan zijn. Dat is met die waardes en daarom ook even doorlink naar mijn site wat betreft onweerskaarten. Daar staat alles netjes op
Het mooie is dat er nu vanwege de gunstige jet krachtige cellen zouden kunnen ontstaan.
Kon wel eens een nachtelijk spektakel worden!
Helder en duidelijk stukje. | Gewijzigd: 11 juli 2011, 12:14 uur, door Weershots
Momenteel zeer zonnig en al weer warm met 24,7gr.
Onbestendig juliweer op komst. Vandaag perioden met zon en 20-25 graden.
Het ziet er naar uit dat juli binnenkort aan lager wal raakt. Woensdag trekt een actieve storing, die vandaag boven Spanje tot ontwikkeling komt, van Frankrijk naar Duitsland. De storing veroorzaakt vanaf dinsdagavond tot donderdag regionaal mogelijk veel regen. Hoewel de modellen nog aan het ‘schuiven’ zijn inzake de te verwachten hoeveelheden neerslag, zou het regionaal om enkele tientallen millimeters kunnen gaan.
Vervolgens dringt tijdens het weekeinde van 16-17 juli een Atlantische ‘bullebak’ het Noordzeegebied binnen. Op de Noordzee daalt de luchtdruk zowaar naar circa 985 hPa. Het laat zich raden dat deze depressie regen van betekenis alsmede vrij veel wind gaat veroorzaken. Meer details over het weerbeeld in het weekeinde en daarna (Vierdaagse van Nijmegen) aan het einde van de middag in het Weerpraatje.
Tijdens de afgelopen nacht is plaatselijk mist ontstaan. De mist loste vanochtend snel op. Vanmiddag flink wat zonneschijn maar vooral over het zuidoosten trekken ook wolkenvelden. Daar en in het oosten kan lokaal een bui ontstaan. De middagtemperaturen lopen uiteen van rond 20 graden in het Waddengebied tot omstreeks 25 graden in het zuidoosten. De wind is meest zwak en veranderlijk ofwel geen dag voor zeilers en surfers.
De komende nacht zijn er enkele wolkenvelden maar ook opklaringen. In gebieden met bewolking koelt het af naar rond 15 graden, in het noorden (waar de meeste opklaringen voorkomen) zakt het kwik tot circa 9 graden. Tevens kan er plaatselijk mist ontstaan. De wind waait zwak uit het noorden.
Dinsdag krijgt de Spaans/Franse storing, die een interactie ondergaat met een hoogtetrog, steeds meer vorm. Velden hoge bewolking (cirrus) bedekken reeds ons land. Veelal schijnt de zon dan ook slechts wazig. Het wordt wel de warmste dag van de week: in het Waddengebied 20, in het zuiden/zuidoosten lokaal 27 graden. Dinsdagavond neemt de bewolking van het zuiden uit verder toe, later gevolgd door buiige regen. De wind waait uit het noordoosten en is matig, aan de kust toenemend tot vrij krachtig.
Gistermiddag kreeg het IJsselmeergebied en de noordelijke provincies te maken met fikse buien. Vooral een bui die de stad Groningen trof, baarde opzien. De regenmeter van Taco Tel raakte zowaar overstroomd. Er viel daar naar schatting tussen 35 en 40 mm. Taco berichtte dat de straat blank stond, het toilet borrelde en de regenpijpen het hemelwater amper konden verwerken. Verder in Roden 30 en in Middelstum 33 mm. | Gewijzigd: 11 juli 2011, 12:23 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Je hebt gelijk. Was echt niet zo heftig verwacht. Puur kijkend naar modeloutput en vervolgens naar actuele soundings konden we met de verwachte T en Td in grenslaag toppen niet gek veel hoger krijgen dan grofweg FL150, en dat is bij lange na niet genoeg voor de pittige (onweers)buien van gister.
Echter, een groot en warm water zoals het IJsselmeer kan stroomafwaarts de vochthuishouding onderin zodanig beïnvloeden dat je CAPE duidelijk vergroot wordt zodat Cu's 'voorbij' de aanwezige inversie schieten.
Dit is zo'n kleinschalig verschijnsel dat modellen dit niet oppikken...
Gelukkig zijn de processen die morgen spelen ietwat grootschaliger en waarschijnlijk beter te verwachten .
Nu maar weer ontopic. | Gewijzigd: 11 juli 2011, 12:28 uur, door marsel
Momenteel zeer zonnig en al weer warm met 24,7gr.
Gisteren had het KNMI in de Guidance het wel vermeld als een niet te missen en onderschatten signaal afgegeven door de diverse modellen voor het noorden v/h land.
Ben benieuwd naar morgen/woensdag,de modellen veranderen nog regelmatig en zeker de plaatsing is nog een vraagteken...
Denk dat laatste . Zware convectie zal aan de warme kant plaats gaan vinden. Ik vermoed verder naar het zuidoosten toe, zie de eerder aangegeven gebieden. Moet wel toegeven dat ik de situatie nog niet helemaal in de smiezen heb (druk op het werk).
Maar als westerling maak ik me al lang geen illusies meer als het om dit soort delicate dagen gaat. Zwaartepunt samen met de meest interessante setting waarschijnlijk verder naar het (zuid)oosten. | Gewijzigd: 11 juli 2011, 12:39 uur, door marsel
Nu kwam ik toch nog eens kijken omdat mijn pa Frank Deboosere op de radio had gehoord en die gaf voor morgen zwaar weer.
Kunnen we ook ineens testen of de server het gaat houden.