De Australische regering wil vanaf volgend jaar de grootste industriële vervuilers gaan belasten met een controversiële heffing. De regering van Julia Gillard hoopt zo het gebruik van hernieuwbare energie aan te moedigen en broeikasgassen terug te dringen. Analisten wijzen erop dat het gaat om de grootste economische hervorming van deze generatie. Het parlement moet wel nog het licht op groen zetten, en de regering heeft slechts één zetel op overschot.
In het plan moeten vervuilers - bedrijven met een uitstoot van minstens 25.000 ton CO2 per jaar - vanaf juli 2012 23 Australische dollar per ton CO2 ophoesten. Elk jaar stijgt de taks met 2,5 procent, bovenop de inflatie. Naar schatting 500 bedrijven zullen door de maatregel worden getroffen. Bepaalde sectoren, zoals staalbedrijven en steenkoolmijnen, zouden wel een compensatie ontvangen. Maar ook de gewone Australiër zou af te rekenen krijgen met een hogere inflatie, als de kosten worden doorgerekend. De regering beloofde in ruil een aantal lastenverlagingen.
Veel protest
Desondanks kwam er al heel wat protest tegen de maatregel. Uit opiniepeilingen blijkt dat 60 procent van de Australiërs gekant is tegen de taks. De regering hoopt de eerste drie jaar 27,8 miljard Australische dollar (zo'n 21 miljard euro) binnen te halen met de belasting. Premier Gillard hoopt ook dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 minstens 5 procent onder het niveau van het jaar 2000 zal liggen. Australië is op het vlak van broeikasgassen één van de grootste vervuilers ter wereld. Maar liefst 80 procent van 's lands energie wordt opgewekt met steenkool.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:16 uur, door Joyce.s