Ellander, zou je me alsjeblieft kunnen vertellen wanneer zoiets voorkomt en waar. Het is een grote droom van me om een waterhoos te zien en ben bereid er het hele land voor af te rijden. Ik heb nu vakantie en ik zou echt wel eens een keer in de vakantie een waterhoos willen chasen!
Hmmm, ja er is niet altijd een pijl op te trekken hoor! Vaak worden waterhozen door bijvoorbeeld Estofex voorspeld zonder dat er iets te zien is.
Er zijn wel een aantal standaard ingredienten die de kans sterk verhogen...
1. Warm water! Dat is de voeding van de waterhoos. Dus je hebt grotere kans in juli/aug/sept dan in andere maanden. Het liefst een dag met buien met tussendoor zon zodat de zon nog even een extra warme laag over het water kan leggen.
2. Niet teveel wind. Boven windkracht 4/5 waaien de hozen simpelweg uit elkaar. Een bui moet de tijd hebben om de rotatie op gang te krijgen voordat de voeding weer weg is. Zondag was hier aan de buien te zien een prachtige dag, maar er stond teveel wind. Alles woei weg voordat er een hoos kon vormen.
3. Een zeer koude bovenlucht. Dat zorgt voor de 'spanning' in de lucht waardoor de stroming op gang komt. Je herkent dit doordat er in een tijd waarin je het niet verwacht (jul/aug/sep) wolken voorbij komen die doen denken aan maartse buien. Meestal zijn hozen dan ook te zien wanneer iets van een koudeput overtrekt.
4. Verschil in windrichting in verschillende luchtlagen. Moeilijk vanaf de grond te herkennen omdat het meestal maar een subtiel verschil is. De wolken gaan toch in ongeveer dezelfde richting als de bui. Dit is echter wel wat vaak eraan schort, je ziet dan wel dat een bui zich aan het voeden is met warme lucht van het water (je ziet allerlei plukken fractus als het ware de bui ingezogen worden) maar er ontstaan niets. Meestal is dit het gevolg van te weinig windschering. De hoos heeft even een zetje nodig. Het is net als met een volle cola-fles die je ondersteboven houdt. Het water klotst eruit. Maar als je maar even een slinger eraan geeft vormt zich een kolk die drie keer sneller gaat.
5. Mazzel. Ik ben de afgelopen jaren er veel naar op zoek geweest, en nog is dit de eerste goede hoos die ik in jaren heb gezien. Er zijn tijden dat ze met vijf/zes tegelijk uit de lucht komen, en er zijn tijden dat er jaren lang niets langs komt. Zelfs hier op Terschelling, waar het toch een ideaal gebied is, zijn er amper waterhozen geweest de afgelopen jaren.
Maar als je er echt op wilt gaan chasen, let dan op de volgende zaken:
Warm water, traag trekkende door kou in de bovenlucht ontstane buien (meestal losse verspreide buien met een kleine onweerskans erbij), een beetje verschil in windrichting op hoogte.
Het zijn meestal de buien met een strakke donkere lijn aan de basis en een witte pluk snel groeiende bloemkool aan de bovenkant die hozen produceren. Ook herken je het eraan dat sommige buien ineens explosief groeien, veel meer dan andere. Dat betekent dat er lokaal veel sterkere 'updrafts' zijn dan bij andere buien.
Verder herken je het aan lokaal zeer felle neerslag. Je kunt dus kleine geisoleerde heftige puntjes op de buienradar zien. Het opgezogen water wordt zo heftig de bui in geslingerd dat het even later ook heftig weer naar beneden komt.
De rest is gewoon puur mazzel...
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Deze hoort bij de beelden van de hoos die op de grond rotatie gaf (hoos bij de pijl):
En deze hoort bij de lange hoos op het einde
Zoals je ziet kleine en felle buitjes die voornamelijk boven het water activeren.
Zoals je ook ziet zitten de hozen niet in het meest actieve gedeelte. Misschien wel trouwens, maar dan zie je ze in ieder geval niet want dan zit er regen omheen.
Maar meestal zitten de hozen in de buitjes die net ontstaan. Als de pitten rood worden op de radar, dan betekent dat eigenlijk dat de sterkste opwaartse stroming is afgelopen en de bui weer 'uitregent'. Dus zoek het niet bij de heftigste buien op de radar, maar juist bij de buien die net ontstaan.
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Mooi filmpje hoor:)
Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21