Het is officieel zomer en de temperatuur loopt op vele plaatsen soms flink op. Maar als je met een verfrissend drankje en jouw voeten in een koud badje zit, bedenk dan eens hoe het is om op één van de heetste plaatsen van de wereld te wonen. Terwijl 2/3 van de wereld uit water bestaat, is 1/3 van het overgebleven land (dat is dus 1/9 van het totale aardoppervlak) een "onbewoonbare" woestijn. In feite, de top 9 van de heetste plaatsen in de wereld ligt in deze vijandige omgeving.
De heetste oppervlaktetemperaturen boven land gemeten in de periode 2003-2005 door de NASA Aqua satelliet met een Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS)
9. Wadi Halfa, Soedan - 53 °C
Satellietbeeld van een zandstorm boven Soedan en Egypte op 15 juli 2010
Wadi betekent vallei in het Arabisch. Deze droge vallei ligt in het noorden van Soedan op de grens met Egypte. In april 1967 werd er in de stad de temperatuur van 53 °C gemeten. Het klimaat in het noorden van Soedan is extreem droog. Bij tijd en wijle bereikt een vochtige lucht uit het zuiden het gebied. Door de onstabiele lucht ontstaan er in de hitte van de namiddag forse onweersbuien en soms enorme zandstormen, haboob's genaamd. De oorspronkelijke downflow van lucht van de aankomende storm produceert een enorme gele muur van zand en klein, welke het zicht tot 0m kan reduceren.
8.Ahwaz, Iran - 53,3 °C
Ahwaz, Iran ligt in een woestijn net boven zeeniveau en krijgt minder dan een 2,5cm neerslag per jaar. Gedurende de maand juli ligt de gemiddelde temperatuur op 47 °C. Wat hoog genoeg is om de meeste bewoners van de miljoenenstad naar de ruimtes met airconditioning te jagen. Ahwaz, ook wel geschreven als Ahvaz, is een plek waar siësta zeer serieus wordt genomen. Om de zinderde hitte van de middag te ontlopen sluiten de meeste winkels en bedrijven rond het middaguur om pas tegen een uur of zes weer te openen.
7. Tirat Tsvi, Israel - 53,9 °C
De heetste plek in Azië is de kleine kibboets Tirat Tsvi (populatie: 642). In juni 1942 liep het kwik op tot 53,9 °C. Het stadje ligt 220 m boven zeeniveau. Ondanks het beruchte klimaat is de kibboets de grootste dadelkweker van Israël met zijn 18.000 bomen.
6. Araouane, Mali - 54,4 °C
Zonsopgang in Mali gekleurd door de Harmattan
Araouane is een klein dorpje in de Sahara op weg naar Timboektoe. Slecht 300 families noemen deze woestijn hun thuis. De omringende woestijn is compleet kaal. Een droge woestijnwind, Harmattan genaamd, zorgt ervoor, dat het zand van de woestijn het zicht volledig kan belemmeren. Er valt niet genoeg regen in Araouane om gewassen te verbouwen. Het dorp is afhankelijk van de handelsroute, waarover zout van de mijnen in het noorden wordt vervoerd naar het zuiden. De gemiddelde temperatuur in deze uithoek liep in de zomer van 1945 op tot een zinderende 54.4 °C.
5. Timbuktu, Mali - 54,5 °C
Sankore moskee in Timboektoe
De stad, die het meest bekend is omdat deze in de "middle of nowhere " ligt  Timboektoe  is ook bekend als een heet heter-heetst plaats. Timboektoe ligt op de zuidelijke grens van de Sahara woestijn, ongeveer 16 km ten noorden van de Niger rivier. De stad wordt omringd door zandduinen en de straten worden bedekt met een laagje zand. Met een temperatuur van 54,5 °C is Timboektoe één van de heetste plaatsen op de wereld. In de maand mei is een gemiddelde van 42,2 °C niet ongewoon. Zelfs in de wintermaanden zoals december en januari loopt de temperatuur makkelijk op tot ver in de 30 °C. Het meer dan 40.000 aantal bewoners van de stad probeert de hitte te ondergaan in speciaal voor de weersomstandigheden ontworpen kleding.
4. Kebili, Tunesië – 55 °C
Terwijl het zo warm is, dat je een ei kunt bakken op de straat, is Kebili eigenlijk een oase in de woestijn. De 18.000 koppige bevolking van de stad heeft te maken met hittegolven met temperaturen, die oplopen tot een smeltende 55 °C. Omdat de geschiedenis van de stad dateert tot meer dan 200.000 jaar geleden, zijn vele methodes om de ondragelijk hitte te trotseren van generatie op generatie doorgegeven. De inwoners slaan water op en werken hard om hun lichaamstemperatuur zo constant mogelijk te houden. De stad kweekt ook dadels, die wereldberoemd zijn.
3. Ghadames, Libië - 55 °C
De daken van Ghadames
Met dezelfde temperaturen als in Kebili is Ghadames, Libië, ook een oase in het midden van de woestijn. De inheemse Berber bevolking van ongeveer 7.000 mensen leven in huizen met dikke muren gemaakt van modder, kalk en boomstronken en zijn er speciaal op gebouwd om de hitte te trotseren. De daken van de huizen zijn onderling met elkaar verbonden, waardoor vele straten overdekt zijn. Hierdoor ontstaat er schaduw, privacy en veiligheid in de straten. De stad is zo iconisch, dat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het landschap lijkt op de planeet Tatooine uit Star Wars. De menselijke bevolking van het gebied gaat terug tot in de 6de eeuw.
2. Death Valley, USA - 56,7 °C
Death Valley is de droogste en laagste vallei in de Verenigde Staten. Samen met de extreem hoge temperaturen zorgt dit voor onmenselijke omstandigheden. Op 10 juli 1939 noteerde het Furnace Creek weerstation een temperatuur van 56,7 °C. Dit is de hoogste temperatuur ooit gemeten in de VS. Gedurende de hittegolf van die week kwam op vijf achtereenvolgende dagen de temperatuur op of boven de 54 °C. Furnace Creek was vroeger het centrum van de mijnbouw in de vallei. De Pacific Coast Borax Company vervoerde de gewonnen mineralen met ezels door de Mojave woestijn. Heden ten dage zijn de meeste lodges in de vallei gesloten. De temperatuur stijgt gemiddeld tot 52 °C.
1. El Azizia, Libië - 58 °C
Op dit satellietbeeld is goed te zien hoe het zand van de Libische en Tunesische kust afwaait.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was in El Azizia, Libië. Het stad met 300.000 inwoners ligt 50 km ten zuidwesten van Tripoli. Hier steeg het kwik tot 58 °C op 13 september 1922. Twee dagen van zinderend hete zuidelijke winden veroorzaakten de historisch hoge temperatuur.
©onweer-online
Bron: OAP | Gewijzigd: 25 april 2017, 13:11 uur, door Joyce.s
wat betreft Kebili: http://en.wikipedia.org/wiki/Kebili
alleen die 200.000 jaar lijkt me een tikkeltje overdreven
De aarde is zo'n 4 miljard jaar oud. De prehistorie begint met het ontstaan van mensachtigen. Dan spreken we over miljoenen jaren geleden. Homo rudolfensis (ca. 2,9 miljoen jaar geleden) en vervolgens van Homo habilis (2,4 miljoen jaar geleden) kwamen voor in Afrika. Beiden maakte vermoedelijk al gebruik van hulpmiddelen en liepen rechtop. Dus een ongeschreven geschiedenis tot 200.000 jaar geleden kan makkelijk. De periode waarover we het dan hebben is het midden paleolithicum oftewel in het stenen tijdperk.
Ik reed er, 20 jaar geleden, in een heerlijk van airco voorziene auto (23 graden zeg maar...). Toen ik een wel heel mooi stukje zag wilde ik even stoppen. Die stop is erg kort geworden, buiten was het namelijk 52 graden. het moment waarop je de auto van 23 graden uitstapt, loop je tegen een bijna fysieke muur aan van hitte. Echt ongelofelijk! | Gewijzigd: 9 juli 2011, 12:50 uur, door stratocumulus
ik vind het wel bijzonder dat de heetste temperaturen nooit recentelijke temperaturen zijn, tuurlijk worden er allemaal weerrecords gebroken, maar dit gaat meestal over gemiddelde temperaturen (zoals in amerika afgelopen zomer), is het niet gewoon zo dat die meetapparatuur van toen gewoon niet goed was. ik bedoel 1967, 1942, 1945, 1939 en 1922 zijn nou niet echt heel recentelijk.. Ik heb gelezen dat het record van Libie sowieso een beetje in twijfel word getrokken