Een van de gevreesde vulkanen van IJsland staat op uitbarsten. Metingen rond de Hekla duiden op beweging van het magma, zei geoloog Pall Einarsson van de Universiteit van IJsland vandaag. "De beweging rond de Hekla de laatste 2 à3 dagen is ongebruikelijk", zei Einarsson. "Ze zijn gemeten met vijf erg nauwkeurige meters rond de vulkaan.'' Hij voegt eraan toe dat de uitbarsting niet onmiddellijk hoeft plaats te vinden, maar wel dat de vulkaan echt wel klaar is om uit te barsten. De vulkaan Grimsvötn barstte vorige maand nog uit en stuurde het Europese luchtverkeer in de war. Een jaar geleden zorgde een vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull voor heel wat overlast in de luchtvaartsector. In grote delen van Europa lag het vliegverkeer dagenlang volledig stil vanwege de aswolken die vliegtuigen kunnen beschadigen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:03 uur, door Joyce.s
---
De tweede spleetvulkaan, "Hekla" (om misverstanden te voorkomen; "Hekla" zelf is een stratovulkaan, maar maakt deel uit van een spleetzone) is een zeer actieve vulkaan. Vroeger dacht men dan ook dat "Hekla" de toegang tot de hel verschafte. Sinds de eerste uitbarsting die door mensen werd waargenomen (in 1104) zijn er meer dan 15 uitbarstingen geweest, waaronder meerdere keren in de afgelopen eeuw. Tijdens een uitbarsting in 1947 kwam zeer veel as vrij. De aswolk bereikte een hoogte van maarliefst 27 kilometer. In de as die vrijkwam tijdens een uitbarsting in 1970 zat veel fluoride, waardoor 7500 schapen de dood vonden. Als gevolg van de vele uitbarstingen, waarbij meestal ook veel lava werd uitgestoten, heeft "Hekla" een 1000 meter hoge bergrug gevormd.
---
Hier de bron,
http://home.planet.nl/~krame493/vulkanisme_ned.html
Laat hem nu maar ploffen dan hoop ik dat het in okt. alles weer vliegt
Dat is voor mij precies hetzelfde.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
wel jammer dan voor de duizenden mensen die nu met het vliegtuig op vakantie zijn | Gewijzigd: 7 juli 2011, 11:29 uur, door marcel`westland
Marcel
ik ook,.. heeeerlijk,...
Je zal idd maar net met het vliegtuig weg zijn, kun je niet mee rtreug, duurt ineens je vakantie 8 weken langer, baas over de pis, geen inkomsten meer, hypotheek niet kunnen betalen, huizenmarkt stort in,..waaaaaaaaaaaa
Stel je voor dat die gelijk of vlak voor/na Katla gaat dat zou echt een RAMP zijn voor de vliegtuigmaatschappijen!
Ik ben beetje bang dat de prijzen voor een ticket zwaar omhoog zouden kunnen gaan als ze zo veel verlies maken door een vulkaan | Gewijzigd: 7 juli 2011, 13:28 uur, door Henri_1
Stel je voor dat die gelijk of vlak voor/na Katla gaat dat zou echt een RAMP zijn voor de vliegtuigmaatschappijen!
Ik ben beetje bang dat de prijzen voor een ticket zwaar omhoog zouden kunnen gaan als ze zo veel verlies maken door een vulkaan
Nou geld hebben we hier in NL toch genoeg dus daar maak me niet druk om. Laat hem maar ergens in Oktober of November ploffen. Kunnen mensen tenminste nog op vakantie | Gewijzigd: 7 juli 2011, 13:59 uur, door onno333
Het is de afgelopen jaren druk geweest omtrent diverse actieve vulkanen in IJsland. Eerst barstte begin vorig jaar de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull en dat leverde naast veel spectaculaire beelden - op veel plaatsen, ook elders in Europa - veel overlast op door het ronddwarrelende vulkaanas in de atmosfeer. Een behoorlijk deel van het Europese luchtruim was daardoor een tijdlang volledig vrij van luchtverkeer, wat ook wel weer een unicum was op dat moment. Met deze uitbarsting nog vers in het geheugen kwam het in mei dit jaar tot een volgende eruptie van IJslands meest actieve vulkaan, de Grimsvötn en de afgelopen dagen is het rondom de Hekla vulkaan aan het rommelen.
IJsland bevindt zich precies op de zogeheten Mid-Atlantische rug, een scheur op de bodem van de Atlantische Oceaan die van noord naar zuid loopt en welke veroorzaakt dat Europa en Afrika steeds verder van Amerika verwijderd worden. IJsland ligt precies op deze scheur; de zuidoostelijke helft ligt op de zogenaamde Euraziatische plaat en de noordwestelijke helft op de Noord-Amerikaanse plaat.
IJsland ligt precies op de Mid-Atlantische rug, de zuidoostelijke helft op de Euraziatische plaat en de andere helft op de Noord-Amerikaanse plaat. Foto: Britta van Gendt.
De aardplaten bewegen in IJsland dus van elkaar af, maar in andere delen van de wereld ook naar elkaar toe en soms ook langs elkaar heen. Dit bewegen van deze aardplaten wordt ook wel plaattektoniek genoemd. De Mid-Atlantische rug waar IJsland zich op bevindt, steekt op sommige plekken boven de zeespiegel uit en juist deze gebieden staan bekend als actieve vulkanische zones. IJsland ligt als het ware op een plateau van deze rug en het barst er dan ook van de vulkanen. Om een indruk te geven: IJsland is 3 keer zo groot als Nederland en telt ongeveer 130 vulkanen.
Eyjafjallajökull
Rond de kerst in 2009 begon het aan de oostflank van de Eyjafjallajökull vulkaan in IJsland te rommelen en een paar maanden later, op 20 maart 2010, kwam het tot een uitbarsting. Een veel explosievere tweede uitbarsting volgde echter op 14 april dat jaar en deze uitbarsting sluimert tot de dag van vandaag nog steeds voort.
Grimsvötn
Ongeveer een jaar later, in mei van dit jaar, begon de activiteit rondom de meest actieve vulkaan in IJsland toe te nemen; de Grimsvötn. Deze vulkaan ligt net als de Eyjafjallajökull onder een gletsjer, de Vatnajökull, en het kwam uiteindelijk diezelfde maand nog tot een uitbarsting. De aspluim reikte tot ongeveer 6 kilometer hoogte, maar resulteerde in veel minder overlast in het luchtruim. De wind stond voor het vasteland van Europa precies goed en de aswolk kwam daardoor slechts heel kort even bij ons in de buurt.
Hekla
Nu, na ruim 11 jaar, is er begin deze week rondom de IJslandse Hekla vulkaan ongewoon veel activiteit gemeten. Deze IJslandse vulkaan is de meest bekende van het land en de laatste keer dat hij tot uitbarsting kwam, was op 26 februari 2000. Op dat moment begon de aarde rondom de vulkaan hooguit anderhalf uur van te voren te beven en kwam het tot een eruptie. In de jaren daarna begon de ‘berg’ steeds meer uit te dijen door de opbouw van een magmavoorraad.
De meest actieve vulkaan van IJsland, de Hekla, is afgelopen week aan het rommelen gegaan. Een uitbarsting lijkt echter nog niet op handen.
Ook nu verwachten diverse IJslandse geologen dat de Hekla vulkaan in het zuiden van IJsland op het punt van uitbarsten staat. Alle zeer nauwkeurige meters die rondom de vulkaan staan opgesteld, laten de activiteit zien en hoewel er geen sluitend bewijs is, wordt aangenomen dat dit te maken heeft met de magmabewegingen onder de vulkaan.
Hoewel een uitbarsting van de vulkaan op de zeer korte termijn volgens geologen nog uiterst onzeker is, wordt Hekla in ieder geval erg nauwlettend in de gaten gehouden. Uit het verleden is echter gebleken dat de vulkaan veelal explosief start, maar dat de duur en kracht van deze explosieve fase is gerelateerd aan de lengte van de voorafgaande rustperiode. De vulkaan barst vrijwel iedere 10 jaar. De laatste keer duurde het geheel 12 dagen.
De laatste berichten zijn dat de druk onder de vulkaan nu iets afneemt en daarmee is de kans op een uitbarsting nu aanmerkelijk kleiner. Er wordt wel geadviseerd om de Hekla op dit moment niet te beklimmen. Klik hier om de vulkaan live te volgen.
Bron: Meteo consult | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:04 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0