Warmer wordend zeewater zal een snellere afname van poolijs veroorzaken dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt een team onderzoekers van de universiteit van Arizona. Gisteren schreven ze in het wetenschappelijke blad Nature Geoscience ze dat de gevolgen van opwarmend zeewater tot dusverre veel minder goed in kaart zijn gebracht dan die van de warmer wordende lucht. 'Water heeft een veel grotere warmtecapaciteit dan lucht', aldus onderzoeker Jianjun Yin. 'Vergelijk het smelten van een ijsblokje in een kamer maar met het smelten van een ijsblokje in een glas water op kamertemperatuur.'
Gletsjerstromen
Smeltend drijfijs in kustregio's zal mede om die reden versnelling van gletsjerstromen in zee tot gevolg hebben, voorspellen de wetenschappers van de Amerikaanse universiteit. Dat leidt er mede toe dat het pakijs op zowel Groenland als Antarctica aanmerkelijk sneller zal verdwijnen dan tot nu toe is aangenomen. Tot het eind van deze eeuw gaat de studie, in lijn met andere voorspellingen, uit van een zeespiegelstijging van circa 1 meter. In volgende eeuwen wordt dat aanmerkelijk meer. Het zeewater voor de kust van Groenland zal blijkens het onderzoek in het jaar 2100 2 graden Celsius warmer zijn dan nu, dat voor de kust van Antarctica een halve graad.
Vorige week werd bekend dat het pakijs op Groenland in 2010, vergeleken met de halve eeuw die eraan voorafging, ongeëvenaard snel is geslonken.
Bron AD | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:16 uur, door Joyce.s
Is er ook rekening mee gehouden dat de ocheanen wel eens kunnen gaan afkoelen door de achterblijvende zonne activiteit en de verzwakte warme golfstroom van dit moment. En waarom smelt er deze zomer veel ijs weg? Ow ja, hiervoor was het winter en dan komt er veel ijs bij..
Laat ze eerst eens kritisch kijken naar hun eigen klimaat-modellen misschien gaan deze wel uit van verkeerde gegevens.
Ik moest er weer even op reageren, sorry ik word gewoon heel moe van dut soort onzin berichten. Laat ze nu eerst maar proberen het weer voor morgen goed te voorspellen en daarna naar de staat van het klimaat in 2100 kijken.
Laten we hopen dat dit soort mensen binnenkort eens goed insneeuwen.
http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=25888
schiet mij maar lek.
http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=25888
schiet mij maar lek.
Dat bedoel ik nou.. Ze hebben het dit jaar voor het eerst echt nauwkeurig kunnen berekenen.
Om de precieze temperatuur van de ocheanen te meten is ook nog steeds niet gelukt, weet je hoe moeilijk dat is met al die verschillende stromingen. Die telkens veranderen en soms gewoon voor 70 jaar verdwijnen.
Eerst even minimaal 500 jaar meten en waarnemen en dan conclusies trekken graag.