Rand van de ruimte
Astronauten kunnen vaak deze lichtende nachtwolken waarnemen, die als ze vanuit de ruimte worden bekeken polar mesospheric wolken worden genoemd. Het bovenstaande beeld werd genomen op een hoogte van 322 km net voor de zonsopgang op 22 juli 2008 vanuit de ISS vliegend boven het westen van Mongolië in centraal Azië vloog.
Eerste lichtende nachtwolken van het seizoen
Dit is een foto van de eerste lichtende nachtwolken van het seizoen 2007 over Boedapest, Hongarije. De foto is genomen vanaf de grond op 15 juni 2007.
Na zonsondergang
Lichtende nachtwolken boven Kustavi, Finland. De foto is genomen in de nacht van 27 op 28 juli 2001 om ongeveer 4 uur na zonsondergang. Het beeld laat goed zien, dat de wolk het water beneden kan oplichten en een gouden gloed aan de horizon veroorzaakt.
Wolken kaart
Dit NASA beeld is een "kaart" van lichtende nachtwolken genomen door de Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM) satelliet op 14 juli 2009. De noordpool ligt in het midden. De breedtegraden van 80N, 70N, en 60N zijn ook aangegeven door middel van licht blauwe cirkels.
Op de grens
Lichtende nachtwolken - Noctilucent wolken - of polar mesospherische wolken, laten een dun piekerig blauw licht zien, dat contrasteert met het donker van de ruimte. De lagere gedeeltes van de wolk worden meer opgelicht door de zon en krijgen dan een licht oranje tot witte kleur. De wolken, die het dichtst bij het aardoppervlak zijn hebben een roodachtige oranje kleur. Het beeld is op 30 januari 2010 genomen met een Nikon D2Xs digitale camera met 70mm lens.
Maan en wolken
Het zilver van de maan en de lichtende nachtwolken trokken de aandacht van astronaut Ed Lu aan boord van het International Space Station in juli 2003. De foto werd genomen toen de ISS zich boven centraal Azië bevond. Juni en juli zijn het seizoen voor lichtende nachtwolken op de noordelijke hemisfeer. Zij worden gevormd in de polare mesosfeer, meestal boven de 50ste breedtegraad.
Zonsopgang
Op deze zeldzame foto, gemaakt door een astronaut, zien we dat de polar mesospherische wolken verlicht worden tijdens de zonsopgang, ipv de zonsondergang. De lage wolken aan de horizon krijgen een gele en oranje gloed. De hogere wolken en aerosols (deeltjes zoals stof en vervuiling) hebben een helder witte kleur. De polar mesospherische wolken verschijnen als blauwe stroken over het bovenste gedeelte van de foto. De ISS was gelokaliseerd boven het Griekse eiland Kos om middernacht lokale tijd.. De ISS was ging noordoostwaarts, bijna parallell aan de terminator, waardoor het mogelijk werd om deze ogenschijnlijke "zonsopgang" te observeren.
©onweer-online
Bron: OAP | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:03 uur, door Joyce.s
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Twaalf-tien-achtenzeventig