Er is heel wat te doen op het net over een filmpje dat ITN vorige week vertoonde. Volgens de Britse zender gaat het om een heuse fata morgana, zoals er nog nooit een vastgelegd werd op film.
In de mist boven de Oost-Chinese Xin'an-rivier duikt plots, na hevige regenval, een heel eiland op met gebouwen en bomen, die er in het echt niet zijn. De bewuste regio in China kent wel meer luchtspiegelingen, maar eentje zo goed zichtbaar engroot als deze zou toch uiterst uniek zijn. Maar kan men een fata morgana wel filmen? Volgens de beschrijving bij het filmpje bovenaan zou de illusie erin bestaan dat het eiland, dat in werkelijkheid wel degelijk bestaat, als een wolk in de lucht lijkt te drijven. Maar de wolkenkrabbers op de beelden zouden wél een luchtspiegeling zijn.
Het is in ieder geval een mysterieus, spookachtig spektakel, oordeelt u zelf.
Bron: AD
Een veelvoorkomend voorbeeld is zichtbaar op een warme dag met weinig of geen wind, als het asfalt van de wegen door de zon is verwarmd en er zodoende een laag warme lucht boven het asfalt ontstaat. Het grensvlak met de koudere lucht daar weer boven werkt als spiegel voor licht dat er onder een invalshoek van nagenoeg 90° op valt (vrijwel evenwijdig aan het oppervlak). Dit is een luchtspiegeling "naar boven", de hete luchtlaag reflecteert het licht van de heldere lucht naar boven, waardoor het lijkt of er water op de weg ligt. Rijdt daar een auto, dan ziet men het spiegelbeeld van de auto boven het wegdek ervóór. Soms is goed te zien dat de autobanden 'door de spiegel heen' rijden. Door kleine turbulenties kunnen er rimpelingen in het oppervlak ontstaan, die het spiegelbeeld enigszins verstoren. Vanuit een hoger standpunt (bijvoorbeeld door er dichterbij te komen), waardoor de hoek met het luchtoppervlak kleiner wordt, verdwijnt het effect. De gedeeltelijke reflectie op het scheidingsvlak is nu veel te gering om in de heldere omgeving nog op te vallen. De lucht is dan weer onzichtbaar geworden.
Als zich aan het aardoppervlak koude lucht ophoudt met een grotere optische dichtheid dan de warme lucht daarboven, dan ontstaat een luchtspiegeling "naar beneden". Het grensvlak bevindt zich dan op enige hoogte en de onderzijde weerkaatst het licht dat er op valt. Hierdoor kunnen eilanden zichtbaar worden die zich in werkelijkheid achter de horizon bevinden. De meest realistische fata morgana's worden veroorzaakt door beide effecten samen, de contouren van het landschap kunnen tussen twee spiegelende luchtgrensvlakken soms tientallen kilometers verder zichtbaar zijn. Dit effect is vergelijkbaar met de voortplanting van licht in glasvezel. Zijn de hogere luchtlagen warmer, dan kan de koude lucht eronder ook als een lens gaan fungeren waardoor het licht door refractie wordt afgebogen, wat resulteert in geïnverteerde, vervormde en verstoorde afbeeldingen.
Bron: Wikipedia
_______________________________
Met de info verkregen op wiki zou het dus best mogelijk kunnen zijn