zaterdag 25 juni 2011
Laten we nog even de situatie bekijken voor begin volgende week. Er lijkt weinig gewijzigd te zijn in de modelberekeningen en deze consistentie geeft dus een zekere zekerheid weer.
Nog steeds zien we een klassieke West-Europese zwaar onweer situatie, met alles erop en eraan, dwz opbouw van Spanish Plume aan de voorzijde van een (golvend) koufront bij de Britse Eilanden, nadering van een bovenluchttrog, evacuatie naar oost van een prominente rug en aanvoer van zeer warme lucht met een T850 tot 20° in BE. Opvallend hierbij lijkt toch de extreem hoge latente onstabiliteit te zijn (geïndiceerd door bv LI en CAPE). De CAPE loopt maandag al op tot boven 2500 J/kg over delen van de regio maar sterke advectie van warme lucht op enige hoogte (bv 850 hPa) zorgt voor de ontwikkeling van een CAP, wat eveneens typisch is voor dergelijke onweersettings in onze regio. Op maandag verwacht ik geen onweer door deze CAP. In het uiterste westen zou er vanaf de avond wel onweer kunnen losbarsten. Indien dit het geval is kan dit onweer al best hevig zijn. Mogelijk dat vanuit FR reeds een MCS richting Noordzee trekt in de TE850 tong en zo de westelijke gebieden net meeneemt. In elk geval trekt later in de nacht (MA op DI) een thermisch laagje vanuit het westen van FR richting BE. Dit laagje bevindt zich regen dinsdagmiddag over onze regio en de kansen op onweer bij dit low zijn uiteraard een stuk hoger. Aan de oostflank van dit laagje worden nog vlot temperaturen gehaald van 32° en meer, aan de westflank zal dit met een abrupt ruimende stroming naar NW veel lager zijn uiteraard. De onstabiliteit op het moment dat dit low onze gebieden binnentrekt is erg hoog met opnieuw een CAPE tot wel 3000 J/kg (ML-CAPE) en LI waarden tot -10°! GFS staat niet alleen met deze extreme waarden, ECMWF geeft gelijkaardig extreme waarden aan.
Dinsdag dus toenemende kans op zware onweersbuien, daarbij moet gedacht worden aan eventueel vroege MCSs vanaf FR welke in ons gebied worden geadvecteerd ofwel de ontwikkeling van clusters in ons gebied zelf bij het low in de namiddag/avond. Door de extreme onstabiliteit en erg hoge TE850 waarden zullen de buien erg hoge toppen kunnen ontwikkelen met dito kansen op wateroverlast en hoge bliksemratio's. Het aspect dynamiek valt tegen want pas later in de nacht van DI op WO trekt een meer prominente boventrog door en pas dan is ook de invloed van een jetstreak duidelijker aanwezig. De shear is eveneens niet spectaculair te noemen doch we zien op 850 hPa toch een wind van 20 kts zien bij een bij het low hopelijk voldoende gekrompen en zwakke wind (liefst uit SE). Dit kan in een beperkt gebied bij het low een min of meer gunstige setting geven voor dynamische cellen. Opmerken dient te worden dat in de westelijke gebieden de SRH wel significant is (03km rond 125 m²/s²). Dit levert in combinatie met een CAPE rond 3000 een EHI waarde op van rond 2.5, welke uiteraard erg hoog is (0.6 is de ondergrens voor supercells). Dus als de SRH bij deze onstabiliteit werkelijk wordt zijn de kansen op dynamische cellen zeker niet verkeken. De MCS index over onze regio is hoog, mede door de WAA, welke aangeeft dat getriggerde cellen waarschijnlijk snel zullen samensmelten tot een MCS.
Kansen op een dynamisch agressieve squall line binnen zo'n MCS lijken niet extreem groot te zijn daar de sturende dynamiek van een duidelijke mobiele boventrog ontbreekt.
Deze bespreking betreft een algemene indicatie, we zullen de details aangaande trog en thermisch low moeten bezien in de volgende runs, alsook de timing van al deze elementen. Later volgt uiteraard een update..
Bron: http://severeweatheroutlook.blogspot.com/
klassieke kust streek.
Achjah ik rij wel naar de Oostgrens vroeg.
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
klassieke kust streek.
Achjah ik rij wel naar de Oostgrens vroeg.
Omdat de temperatuur hier lager uitkomt, betekend dat niet dat we geen onweer krijgen hoor
En eerder staat nog in het bericht dat wij kans maken op onweer in de nacht van maandag op dinsdag
Het komt heus wel goed voor het westen.
Quote: In het uiterste westen zou er vanaf de avond wel onweer kunnen losbarsten. Indien dit het geval is kan dit onweer al best hevig zijn. Mogelijk dat vanuit FR reeds een MCS richting Noordzee trekt in de TE850 tong en zo de westelijke gebieden net meeneemt. | Gewijzigd: 25 juni 2011, 15:05 uur, door smarkie
Als we alles op een rij zetten... en er even vanuit gaande dat zoals de berekeningen nu laten zien we dus mogelijk met noodweer te maken zullen gaan krijgen...
In hoe verre kunnen we dan spreken waar tot nu toe gebaseerd op de huidige situatie het meest rekening gehouden moet gaan worden met extreem weer ???
Noord - Oost - Zuid - West ???
Ik kom uit het zuidwesten, maar dat wisten we al... en wij lopen best vaak heel wat kansen mis...
Maar lijkt het nu toch echt extremer eruit te zien voor de westkust ? of toch meer voor het binnenland en oostelijke kant van het land.. gezien dat de temperaturen daar toch vaak wat hoger zijn dan in het westen ???
gr. Marcel.
Temp stijging is inderdaad begonnen in het zuidwesten.
Vanacht zou het 15 graden moeten wezen dan moet de temp nog even stijgen.
Bedoel je wat nu op de hoofdpagina van estofex staat?
Temp stijging is inderdaad begonnen in het zuidwesten.
Vanacht zou het 15 graden moeten wezen dan moet de temp nog even stijgen.
wij gaan hier de 30 graden wel halen
hier zie je de warme lucht mooi aankomen
ik heb dikke vette zin in zinderende hitte!
momenteel is het me écht te koud buiten brrrr