De pas ontdekte planetoïde 2011 MD scheert maandag 27 juni naar kosmische begrippen rakelings langs de aarde. De kleinste afstand tot het aardoppervlak zal 12.000 kilometer bedragen, maar NASA-wetenschappers benadrukken dat er geen kans bestaat dat het hooguit twintig meter grote brok gesteente op aarde zal inslaan.
Wel zal de zwaartekracht van de aarde de koers van de planetoïde beïnvloeden. Op het moment van dichtste nadering zal 2011 MD zich boven het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan bevinden, vlakbij de kust van Antarctica. Vervolgens doorkruist hij de gordel van de geostationaire satellieten die boven de aarde hangen, maar de kans dat het tot een botsing met een satelliet komt is astronomisch klein.
Bron Astronieuws | Gewijzigd: 12 mei 2017, 10:58 uur, door Joyce.s
Hahaha, Daar komt die wel doorheen jagen hoor! Maar, met zendamateurs hebben we niets te maken. Erger zou zijn als we straks 'het weer' niet meer kunnen 'zien'.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Gevaarlijk? Dat was FU126 nou óók weer niet. Een neerstortend rotsblok van tien meter doorsnede redt het niet tot de grond; al hoog in de atmosfeer verbrandt het door de luchtwrijving. Maar deze NEO – een Near Earth Orbit-asteroid, of aardscheerder – kwam wel erg dichtbij. Nooit eerder zagen sterrenkundigen een een planetoïde zó dicht langs de aarde scheren. En ze zoeken er hard genoeg naar.
uit: Kennislink
Op een Engelstalige site (kan die niet meer vinden) zag ik staan dat het 1x per 6 jaar voorkomt dat er zo'n aardscheerder langs komt. Ze zien ze overigens pas vrij laat.
...
De kleinste afstand tot het aardoppervlak zal 12.000 kilometer bedragen, ...
... Vervolgens doorkruist hij de gordel van de geostationaire satellieten die boven de aarde hangen, maar de kans dat het tot een botsing met een satelliet komt is astronomisch klein.
Bron Astronieuws
Volgens mij is 12 km de hoogste lijnvliegtuig baan, toch? Die doorkruist hij dan ook. Lijkt me ietsje belangrijker dan die satellieten.
Wat het het zware onweer betreft van dinsdag. Dat wordt veroorzaakt door de planetoïde. | Gewijzigd: 26 juni 2011, 22:05 uur, door Ben47
Wat het het zware onweer betreft van dinsdag. Dat wordt veroorzaakt door de planetoïde.
er staat 12 000 km en niet 12 km
Onweersdagen: 0
Oei zeg. Foutje, bedankt!
De vorige week ontdekte asteroïde 2011 MD passeert vanmiddag op 12.000 kilometer van de aarde. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa is de kans onbestaande dat het tot een botsing met onze planeet zou komen. De asteroïde zal om 15.30 uur langs het oppervlak van de aarde scheren boven de zuidelijke Atlantische Oceaan. De beste plaats om de asteroïde te bekijken is voor de kust van Antarctica, al zal daarvoor waarschijnlijk een telescoop nodig zijn. Het gaat om een asteroïde met doorsnede van naar schatting 10 tot 20 meter.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0