Windhozen/tornado's horen tot de gevaarlijke weersverschijnselen die zich ook in Nederland kunnen voordoen. Windhozen/tornado's ontstaan in onweersbuien als de lucht in een klein deel van een wolk snel opstijgt. Een rotatie in de aangezogen lucht wordt dan versterkt en kan snelheden bereiken van een paar honderd kilometer per uur. Als de opstijgende lucht vochtig is, wordt de omhoog wervelende lucht zichtbaar als een trechtervormige uitstulping onder de wolk. Door het voortbewegen van de wolk met slurf en al kan een schadespoor ontstaan van soms kilometers lengte. Lichte hoosjes komen in ons land vrijwel jaarlijks voor, meestal in het zomerhalfjaar. Hozen boven water, waterhozen, komen het meest voor in augustus boven de Waddenzee wanneer de watertemperatuur daar hoog genoeg is. De kracht van een windhoos wordt uitgedrukt in de schaal van Fujita: lopend van 1 voor een lichte tot 5 voor een catastrofale hoos. Sommige onweersbuien in Nederland kunnen vergezeld gaan met (zwakke) tornado's.
De tornado van 25 juni 1967 enkele seconden voordat bij het verkeersplein een loods verwoest wordt en vervolgens een aantal auto's op het middenterrein wordt geworpen. Let op het effect van de wind op de boomgroepen.
Enkele malen in de 20e eeuw waren ze in staat om stevige gebouwen met de grond gelijk te maken, zodat ze te vergelijken waren met de Amerikaanse tornado's. Onweersbuien kunnen behalve tornado's ook catastrofale valwinden veroorzaken. Het is soms onduidelijk welk deel van de schade aan wervelwinden was toe te schrijven. De kenmerkende slurf is ook niet altijd goed te zien. De schade van de ramp bij Borculo op 10 augustus 1925 kwam grotendeels door valwinden. Op 1 juni 1927, was bij Neede sprake van een tornado van klasse 4, waarbij tien doden vielen. Bijna even krachtig was de tornado op 23 augustus 1950 die een spoor van 46 kilometer lengte trok met vooral schade aan de bossen van de Veluwe. Slachtoffers vielen er toen niet.
Ernstiger waren de gevolgen op 25 juni 1967, toen Oostmalle (België), Chaam en Tricht werden getroffen. Er vielen zeven doden waaronder vijf in een woonwijk in Tricht. Minder zware tornado's (klasse 2) zijn in de 20e eeuw minstens dertig keer voorgekomen. Ook die waren in staat schade aan te richten aan gebouwen, kassen en bomen. Een recent voorbeeld is de tornado die op 9 september 1998 dwars door Deventer trok en vooral bomen trof.
De schadeklasse zegt niet alles over het gevaar. In een caravan of tent is men kwetsbaarder dan in een gebouw. Zo waren er zowel op 11 augustus 1972 als op 17 augustus 1992 op Ameland slachtoffers te betreuren toen een tornado over een camping trok. Op 6 oktober 1981 kwamen bij Moerdijk zeventien mensen om toen hun vliegtuig een vleugel verloor en neerstortte. Dit gebeurde in de omgeving van een tornado, die aan de grond nauwelijks schade aanrichtte.
Bron KNMI
hoeveel doden waren er toen dan?
Dit was mijn heftigste weer-ervaring!
Voor meer info over deze bui,
http://wsk.xsbb.nl/viewtopic.php?f=11&t=98729
Ik denk niet dat ze deze vergeten zijn, maar bewust niet hebben gepost omdat een valwind geen windhoos/tornado is.
Wat scepsis op zijn tijd is niet weg, vooral omdat claims best wel eens overdreven worden. Maar deze mensen hadden nog nooit van een tornado gehoord en de beschrijving die ze erbij geven past toch precies. Het lijkt me bijzonder om dan nog te concluderen dat het wellicht een valwind was. Niet dat dat minder erg is, dat hebben we vorig jaar wel gezien, maar gewoon omdat je dan toch wel bewust een aantal betrouwbare verslagen aan de kant moet schuiven. Waarom zou je dat doen?
Op basis van de foto's die er zijn zou je wellicht kunnen proberen het schadepatroon te classificeren, maar ook daar moet je mee oppassen. De ervaring met classificatie wordt vooral opgedaan in de USA waar huizen van bordkarton zijn gebouwd. Het is moeilijk te zeggen wat er voor nodig is om een volledig stenen huis zo toe te takelen als wat je in Borculo zag.
Daarom zeg ik: de meest waarschijnlijke optie is dat er een redelijk stevige tornado over Borculo is getrokken.
Ik merk wel vaker dat we - als het dan een keertje los gaat in NL - de neiging hebben alles wat te relativeren. Maar ik zeg: als het heftig is, dan mag je daar best erkenning aan geven.
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Ik las het ook net inderdaad. Heel apart, een F3 tornado midden in de winter.
Als je kijkt naar de tornado's die er zijn geweest sinds 1900 zie je dat (bijna) elke tornado in de oostelijke helft van het land heeft plaatsgevonden. Vreemd, maar ook weer niet natuurlijk.
kan me dat nog herinneren van het nieuws, maar het was toen donker en die kwam erg onverwacht
Ongeveer 100 caravans en tenthuisjes en 150 tenten worden volledig vernield, er vallen 4 doden en 100 mensen raken gewond.
Tussen de restanten zoeken mensen naar hun spullen en de gewonden worden per helikopter naar het Bonifatius Ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.
Na behandeling worden de lichtgewonden met helikopters teruggebracht.
bron: Jeugdsentiment.net
| Gewijzigd: 22 februari 2017, 12:30 uur, door Joyce.s