De vlokkige zeenaaktslak is al langer bekend uit de Noordzee (Foto Fitis)
Bioloog Peter van Bragt meldde het direct vanaf het schip van Expeditie Doggersbank; de afgelopen dagen hebben ze op zee tien voor Nederland nieuwe diersoorten ontdekt! De slakken, zeenaaktslakken, schelpdieren en medusakwallen werden gevonden op de Doggersbank, een ondiepte in de Noordzee waar het maar 18 tot 30 meter diep is. "Reden te meer om de Doggersbank als zeereservaat te beschermen", zei Peter van Bragt in de radio-uitzending van Vroege Vogels.
Doggersbank
De Doggersbank ligt ten oosten van Engeland. De bank is 300 kilometer lang en ligt op Nederlands, Engels, Deens en Duits grondgebied. Grote hoeveelheiden haring, schol en spiering verzamelen zich op de bank voor de voortplanting. Daarom komen er ook veel vogels en walvisachtigen op af. Omdat de Doggersbank zo ver op zee ligt, is er niet zoveel over bekend.
Expeditie
Afgelopen week was een team van duikende biologen en wrakduikers op een tiendaagse expeditie op de Doggersbank. Stichting Duik de Noordzee Schoon wil zo het onderwaterleven in beeld brengen en bijdragen aan de bescherming van het gebied. Deze stichting is een project van duikschool Get Wet Maritiem. Duikers van de stichting gaan regelmatig naar scheepswrakken in de Noordzee om vissen uit achtergebleven netten los te snijden.
Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over de Doggersbank. Op de site van Duik de Noordzee Schoon is meer te vinden over de expeditie. Op de website van Vroege Vogels kun je het interview met Peter van Bragt beluisteren.
Bron: Ecomare.nl 20-06-11
Euh......goh...........euh, hmmm, tja.
Was dit niet altijd al zo?
Zelf al vóór de geschiedenis van de mens werd vastgelegd?
Wat weten wij met zijn daar nou allen nou precies van?
Wetenschap......op basis van hoeveel jaar?
Hoelang bestonden de nu uitstervende soorten al?
Wanneer zijn wij ook alweer opgestaan?
Alles is zo ontzettend betrekkelijke en relatief.
De openingspost is bijzonder: Wát is er onderzocht? Hoevel procent van de zee is beschouwd? Hoe bepaal je of een soort op uitsterven staat? Men weet nog niet eens wat er allemaal in de zee leeft!! De tweede post is geniale humor.
Er zijn 2 zekerheden: je gaat dood, en alles verandert.
Dat alles verandert is opzich niet zo verkeerd, als we er maar op inspelen en niet in het hype-hokje stoppen.
Dat er mensen zijn die geld verdienen aan de verandering is zwaar verkeerd, maar zolang onze "bestuurders" dit toelaten kan ik ze eigenlijk ook geen ongelijk geven; het leven is een pijpkaneel, iedereen zuigt eraan en krijgt zijn deel.
Het verbaast me gewoon hoeveel klimaatveranderingsgerelateerde topics hier worden gestart. Is om ziek van te worden. Waar ik op zit te wachten is zijn gebeurtenissen die leiden tot acute verandering in politiek. De huidige politiek komt eerder in actie na een ramp, dan worden er ineens nieuwe regels gemaakt. Ik denk dat superslecht weer een ogenopener is, laat aub in half west europa een maand lang 100 mm regen per dag vallen, met hier en daar een tornado die waterzuivering ontregelt, en nog wat bliksems die onze stroomvoorziening en dataverkeer om zeep helpen.
Dus geen: verwarming, elektra, vervoer, water, eten, gezemel op een forum, wél 4 meter water in de randstad enz. enz..
Ja, ik weet, ik zou het niet graag meemaken en ik wens dit ook eigenlijk niemand toe, er zullen veel slachtoffers vallen.
Een deel slachtoffers rechtstreeks door het noodweer, een deel door alle ziektes die dan uitbreken, maar ook een deel die van het leven beroofd worden omdat zij nog iets te eten hadden......