Afbeeldingen Meteoconsult | Gewijzigd: 21 juni 2011, 13:22 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Ik heb hier mijn onweersdagentellert nog steeds op 0 staan hoor
Nou hier staat de teller op 4. Maar het verschilt van plaats tot plaats, onweer is natuurlijk meestal lokaal.
Behalve bij een MCS bijvoorbeeld.....
Als het al 30 graden is op 12z dan is dat kaartje met 20 graden op 850 hPa voor 18z goed voor een temp van 33/35 graden?
Prachtige spaanse pluim.
Kom maar op met een herhalibg van 17 juli 2004, die indrukwekkende shelfcloud!
Bron... Knmi, maar wel @ Sneek | Gewijzigd: 20 juni 2011, 11:33 uur, door Poider
Als het al 30 graden is op 12z dan is dat kaartje met 20 graden op 850 hPa voor 18z goed voor een temp van 33/35 graden?
Prachtige spaanse pluim.
Kom maar op met een herhalibg van 17 juli 2004, die indrukwekkende shelfcloud!
17 Juli 2004 , een van de 3 magische datums sinds 2000 haha
Top dagen dit jaar 2012 ;
20 + 21 Mei
Top dagen vorig jaar 2011 ;
28 April, 10/11Mei, 28 Juni, 26 Augustus en 10/11 September
Inderdaad! Wat een dag, eerst die velden altocummulus floccus en wat kon je dat complex mooi zien aankomen van afstand. Mooie golfstructuren zelfs op hoogte.
Twee dagen geleden werd er op onweer-online al aandacht aan besteed door middel van een voorlopige onweerskansentopic. Toen werd het in de meeste gevallen afgedaan als, "het is nog ver weg" enz enz. Nu zijn we weer een klein stapje dichterbij en wederom laat het Europees weermodel ECMWF zien dat er zinderende hitte op ons afkomt. Zoals de kaarten er nu voor staan (en zoals twee dagen geleden) krijgen we te maken met een klassiek voorbeeld van een Spaanse pluim. We kunnen van een Spaanse pluim spreken wanneer er een hogedrukgebied ten oosten van ons ligt en een lagedrukgebied in de omgeving van Groot-Brittannië. Met een dergelijke drukverdeling komt een zuidelijke stroming op gang, verantwoordelijk voor transport van warme lucht uit bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk. Zo’n aanvoer van hete en droge lucht uit Zuid-Europa wordt dus een Spaanse pluim genoemd, (zie afbeelding hieronder.)
850 hPa van 29 juni om 00uZ
Volgend weekeinde krijgen we te maken met een uitloper een Azorenhoog en zien we een opbouw van een blokkade boven onze omgeving. Dit gaat er voor zorgen, dat de temperaturen gaan stijgen. Aankomende maandag gaan we het enigszins al merken. Het Europees weermodel komt aanzetten met temperaturen, die oplopen tot zo'n 24 graden in een groot deel van Nederland en België.
Dinsdag wordt het nog warmer, dan halen we op vele plaatsen de 28 graden met uitzondering van het noorden en het westen van het land. Daar liggen de temperaturen rond de 22 tot 24 graden. In het uiterste zuidoosten van het land en het westen van België zou eventueel de tropische grens van 30 graden behaald kunnen gaan worden. Ook opvallend is, dat ECMWF een flinke CAPE berekend op 18Z (20.00 uur Nederlandse tijd). Zie afbeelding hieronder.
Woensdag wordt ook een dag om in de gaten te gaan houden, met name het midden en het oosten van het land. Zoals het weermodel nu aangeeft lijken storingen op te rukken en dat kan alleen maar gepaard gaan met.......? Juist onweer. Ook opmerkelijk zijn de temperaturen in het oosten van het land, daar wordt gemakkelijk de tropische grens behaald van 30 graden en misschien wel 32 graden. Lokaal kan het zelfs nog iets warmer worden. Het midden van het land zal genoegen moeten nemen met 26 graden, mogelijk graadje warmer. In het westen komt de temperatuur uit op zo'n 23 a 24 graden. Hieronder de temperatuurverwachting zoals ECMWF momenteel berekent:
Wat voor omstandigheden kunnen er voorkomen bij een Spaanse pluim?
Hieronder ziet u een stukje wat afkomstig is van een PDF-bestand van het KNMI. Velen van ons kunnen de situatie van 17 juli 2004 nog wel voor zich halen.
Op zaterdag 17 juli 2004 is er een weeralarm voor onweer afgegeven. Na een aantal voorwaarschuwingen voor de watersport en de kleine scheepvaart is het weeralarm om 17.15u lokale tijd gegeven. In de onderstaande figuur is te zien dat het tijdstip met het maximale aantal ontladingen per 50x50 km per 5 minuten, 16.55 UTC was, 18.55u lokale tijd dus.
Verloop van het aantal bliksemontladingen per 50x50 km per 5 minuten met de tijd (UTC) op 17 juli 2004
Op deze dag lag een lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland en een hogedrukgebied boven zuidoost-Europa. Nederland lag gedurende de hele dag tussen de fronten behorend bij het lagedrukgebied, dat eigenlijk niet bewoog. Het weerbeeld van deze dag was als volgt: een buienlijn trok vanaf Noordzee het land op. De Belgische kust kreeg hier eerst mee te maken rond 12-14UTC. Later ontstonden er in het oosten van het land ook een paar buien voor de buienlijn uit, 16-17UTC. Ten oosten van het koufront boven Frankrijk en Groot Brittannië bevonden zich in de zuidelijke stroming 2 thermische voren waarin zich diverse convectielijnen ontwikkelden. Deze waren zaterdagnacht al terug te vinden in de Satrep. De convectielijnen begaven zich met een tevens zuidelijke bovenstroom naar de Noordzee, waar ze zich in de vroege namiddag bevond.
Grondanalyse van het HiRLAM van 17 juli 2004, 12 UTC (links) en 18 UTC (rechts)
In deze vores wordt warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd (Spaanse Pluim) waardoor de temperatuur plaatselijk opliep tot 30 graden. Langs de kust werd het op diverse plaatsen 28 graden en meer. Er was een groot temperatuurverschil op de convectielijn op de Noordzee, doordat ten westen van de lijn de wind uit het zuid-zuidwesten komt en ten oosten uit het zuid-zuidoosten. Ook de θw850 temperaturen zijn erg hoog met waardes hoger dan 16 graden. Tezamen met een Boyden index van 97,2 uit de temp van De Bilt 12UTC is dit een aanwijzing voor zwaar onweer.
Druk op zeeniveau (hPa) en θw850 (ºC) van 17 juli 2004, 12UTC
Er is op de radar te zien dat tussen 12-13 UTC het systeem nog op de Noordzee ligt. Aanvankelijk werd bij de overdracht van 14:30 lokale tijd in de weerkamer verwacht dat de storing boven zee zou blijven en vanwege de vigerende zuid-zuidwestelijke stroming langs de kust naar het noorden weg zou stromen. Echter het kwam toch het land op met een meer oostelijke richting. Met een nieuwe toepassing, Rapid Developing Thunderstorms (RDT) van de MSG (toentertijd niet meegenomen) bleek later dat wel degelijk te zien was dat de storing sterk aangroeide. Tevens is op de radar te zien dat er tussen 15 en 18 UTC vanuit de Achterhoek naar het noordoosten van Nederland ook heftige buien trekken. Het is lastig om aan de radarfilm te zien of er interactie tussen de buiengebieden die dicht bij elkaar zitten optreedt. Als de bui in het zuiden eerder zijn hoogtepunt bereikt zou de outflow van de bui in het zuiden de buien aan de stroomafwaartse kant in het noorden kunnen stimuleren.
De tekst die van mij afkomstig is berust op basis van de ECMWF run van 00u, weer iets moois om in de gaten te houden!
06 run van GFS houdt de warmte er ook nog steeds in, zei het in mindere mate.
Wat me opvalt is steeds die hoge druk boven de poolcirkel en noord Scandinavie, zou dat er ook voor zorgen dat de depressies steeds wat richting ons geduwd worden?
Wel mooie mogelijkheden voor een blokkade dan lijkt me als dit zou uitbreiden richting het zuiden.
Ik heb hier mijn onweersdagentellert nog steeds op 0 staan hoor
Hier in Pijnacker al op 2. Afgelopen zaterdagavond ging het er goed op. 17 mm in pakweg 25 min. Zag zelf iets van een arcus hangen aan het begin van de wolk. opzich niet zo heel veel ontladingen. En ja had me camera niet bij de hand, zal je altijd zien. maargoed we kijken weer uit naar de 28e