Eindelijk heb ik gisteren mijn eerste echte onweersdag meegemaakt, dus ook hier staat de teller voor mij op 1. Ook nog rotatie gezien en fractussen wat omhoog gezogen werd. Toen het eenmaal afgelopen was volgde er nog een schitterende dubbele regenboog. Kortom, een mooi dagje. Maar goed, morgen (zaterdag) is er wederom een beste kans op onweer. Lees hieronder:
Vannacht al krijgen we te maken met een frontaal systeem, waar ook een trog bij zit. Gezien de onstabiliteit verwacht ik in de nacht geen onweer, maar alleen maar regen. De waardes van de CAPE is 0 en de lifted is positief. Voor de mensen die niet weten wat een frontaal systeem is..... Stelsel van warmtefronten, koufronten en occlusies.In beginsel is er een stationaire (niet van plaats veranderende) en zonale (dat wil zeggen, evenwijdig aan de breedtegraden op de globe) frontpositie, met aan de noordzijde de koude lucht en aan de zuidkant de warme lucht. Aan weerszijden van dit front beweegt de lucht zich in verschillende richtingen of met verschillende snelheid in dezelfde richting. Door de wrijving die daarvan het gevolg is, ontstaat een rimpel of een golf in het front (te vergelijken met wind die over een wateroppervlak strijkt, waardoor golven ontstaan). Een tweede mogelijkheid voor het ontstaan van zon frontale golf is de nadering van een storing in de hogere luchtlagen. Bij de top van de golf ontstaat aan het aardoppervlak een zwak lagedrukgebied met daaromheen een cyclonale luchtbeweging. Dat betekent dat aan de linkerkant van het draaipunt de koude lucht naar het zuiden gaat stromen en aan de rechterkant de warme lucht naar het noorden. Door dichtheidsverschillen verplaatst het koufront zich sneller dan het warmtefront. Het deel van het frontale systeem waar de ingesloten warme lucht tussen de twee fronten geheel is verdrongen en nog slechts op enige hoogte te vinden is, heet occlusiefront. Hieronder de CAPE en lifted kaart in een animated gifje:
Morgen (zaterdag) overdag zien we de onstabiliteit toenemen, de CAPE waardes bereiken maximaal 600-700 J/KG in het oosten tot zo'n 300-400 J/KG in het westen van het land. De lifted bedraagt maximaal -2. Door middel van een trog, die om 12UTC (1400 uur Nederlandse tijd) ter hoogte ligt van het westen van België moeten wij onweer van gaan krijgen. De SRH waardes nemen in de middag iets toe, de waardes liggen ongeveer rond de 100-150m2/s2. In de avond, 18Z (2000 uur Nederlandse tijd) zien we ook een SCP van 0.1. De 0-1 kilometer schering ligt rond de 11-14m/s in het oosten en in het zuiden van het land, dus ook in België is die aanwezig en zelfs nog beter. De 0-6 kilometer schering ligt rond de 11-16m/s. In begin van de middag kunnen de buien van dynamisch karakter zijn, maar door mede een wegtrekkende Jet zal dat snel afgelopen zijn. Wat betreft de neerslag (die hieronder te zien is) zit het wel goed. Hirlam laat de meeste neerslag zien te zuiden van de lijn Enschede/Westdorpe. Het model berekend 4mm, maar aangezien het om convectieve neerslag gaat kunnen de neerslagsommen hoger uit gaan pakken. Hieronder de neerslagverwachting van Hirlam, persoonlijk vind ik die vele malen beter dan GFS.
Hier even voor de mensen een nader uitleg over wat een trog is cq doet: Een trog ontstaat door convergentie van luchtmassas. Convergentie is het naar elkaar toestromen van lucht. Een teveel aan lucht onderin de atmosfeer veroorzaakt een optilling, gevolgd door afkoeling, condensatie en wolkenvorming. Een trog is op de weerkaart kenbaar aan de flauwe knik in de isobaren achter het koufront van een lagedrukgebied. Op weerkaarten van Bracknell worden deze met een zwarte lijn aangegeven. Het weer tijdens een trog is verschillend. Meestal hebben we te maken met een buiig weertype. Buien komen achter een koufront in de steeds koudere bovenlucht steeds meer op gang. Tijdens de passage van een trog worden de buien (door de genoemde optilling) extra actief. Vaak trekt er dan een lijn van buien over Nederland waarin soms ook hagel en onweer kan zitten. Achter een trog ruimt de wind vaak naar west tot noordwest en trekt iets aan. De luchtdruk stijgt dan veelal snel. In veel gevallen passeert een dag later een rug van hoge druk met onderdrukking van de buien en wat grotere opklaringen. Soms kenmerkt een trog zich ook door een wat minder instabiel weertype. Het is dan zwaar bewolkt en er valt buiige neerslag. Een en ander heeft te maken met de actuele stabiliteitstoestand van de atmosfeer. In de zomermaanden zijn troggen vaak zéér actief.
Kortom, morgen (zaterdag) voornamelijk in het begin van de middag kans op pittige regen en onweersbuien ten zuiden van de lijn Enschede/Westdorpe. Lokaal kan er weer veel neerslag gaan vallen. Ook elders in het land kans op onweer. | Gewijzigd: 19 juni 2011, 09:44 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
Top dagen dit jaar 2012 ;
20 + 21 Mei
Top dagen vorig jaar 2011 ;
28 April, 10/11Mei, 28 Juni, 26 Augustus en 10/11 September
Ik ben zelf in zeeland van het weekend, dus als ik het goed begrijp maak ik weinig kans op onweer.
Glenn
Kortom, morgen (zaterdag) voornamelijk in het begin van de middag kans op pittige regen en onweersbuien ten zuiden van de lijn Enschede/Westdorpe. Lokaal kan er weer veel neerslag gaan vallen. Ook elders in het land kans op onweer.
Ja ik ook, elke keer met goede moed leef ik er heen, heb er wel lol aan, maar dan moet je ook een keer beloond worden.
Dus hopen dat wij zaterdag getrakteerd worden op wat mooie flitsen.
Normaal dan begin ik te stuiteren bij zo'n mooi bericht! Maarja, morgen voor vaderdag de stad in, dus dat wordt een parapluutje meenemen en de kleine in de kinderwagen onder het dekzeil
Je geeft de meeste kans aan in het zuidoosten van nederland.
Maar daar zijn ze het bij weerdirect (wetteronline) niet mee eens.
Ik heb zelf altijd weinig vertrouwen in dit kaartje, maar zie dat jij hem wel regelmatig plaatst.
Maar hoe komt het dat hun de meeste kans in het zuidwesten geven?
kleine kans als de actie ten zuiden van de lijn Enschede/Westdorpe plaatsvind.
Erg jammer weer
Je geeft de meeste kans aan in het zuidoosten van nederland.
Maar daar zijn ze het bij weerdirect (wetteronline) niet mee eens.
Ik heb zelf altijd weinig vertrouwen in dit kaartje, maar zie dat jij hem wel regelmatig plaatst.
Maar hoe komt het dat hun de meeste kans in het zuidwesten geven?
Ik denk dat Jan bedoelt dat de kans op pittige onweders het grootst in het zuiden en oosten is
Dat neemt dus niet weg dat het midden, westen en noorden tevens een kans maken op (al dan niet wat minder felle) onweersbuien. | Gewijzigd: 17 juni 2011, 12:07 uur, door koen17
Zee, in de winter warm door de zomer, in de zomer koud door winter, over een maandje ofzo krijg het westen meer kansen op onweer... | Gewijzigd: 17 juni 2011, 12:09 uur, door PatrickM
Dat neemt dus niet weg dat het midden, westen en noorden tevens een kans maken op (al dan niet wat minder felle) onweersbuien.
Ik lees nu idd, over de kans op pittige onweersbuien.
Ik had er even overheen gelezen denk ik
Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
Heeft voor een groot deel te maken met de onstabiliteit in de atmosfeer zover ik weet. Tevens is de wind/dauwpunt en temperatuur zelf een grote factor. De zee zelf speelt ook een grote rol hierbij. In het najaar maakt juist het westen het meeste kans op onweer vanwege de hoge temepratuur van het zeewater. (In de vroege zomer is het zeewater vaak nog veel kouder dan de luchttemperatuur aan de kust, en al helemaal verder landinwaarts).
Als iemand mij kan verbeteren, graag