Een kleurrijk schouwspel verscheen deze week boven Washington; een amper opgemerkt, regenboogachtig spectrum verscheen en verdween binnen een paar minuten. Gelukkig voor degenen, die niet op het juiste moment naar boven keken, heeft een inwoner van Anacortes, een kleine stad op 128 kilometers ten noorden van Seattle, het schouwspel op de gevoelige plaat weten te leggen. "Mijn vrouw zei: 'Wow, look at that! Jammer dat je jouw camera niet bij je hebt,'" zegt Del Zane. Het stel reed na een fietstochtje en een lunch op weg naar huis. Ze waren nog maar 800m van huis huis verwijderd. "Dus ik gaf even plankgas,"zegt Zane. Een paar minuten en een wilde rit later had Zane zijn camera in zijn hand en richtte deze naar het schouwspel. "Het was zeer kleurrijk en maar in een heel klein gedeelte van de lucht waarneembaar. Ik heb nog nooit zo iets gezien" vervolgt Zane. Het kleurrijke fenomeen - met de officieel naam circumhorizon arc - ontstaat wanneer het zonlicht in een bepaalde hoek op cirrus wolken valt - het wolkentype, dat lijkt op een suikerspin / wattenvlokjes hoog in de lucht.
"Cirrus wolken bestaan enkel en alleen uit ijskristallen, omdat ze zo hoog in de lucht gevormd worden," zegt NASA's Rob Gutro. "Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt en deze wolken liggen boven het vriespunt." De ijskristallen in de wolk enigszins te vergelijke met de kristallen in een armband of ring. Als het licht in een bepaalde hoek op de facetten van het kristal valt, wordt de lichtbundel gescheiden in alle kleuren van het spectrum (prisma-effect). Omdat de lichtshow afhankelijk is van de stand van de zon, kunnen deze cirrus regenbogen alleen in een bepaald deel van het jaar op bepaalde plekken op aarde waargenomen worden. Het hangt geheel al van de locatie van de waarnemer. De zon moet in een stand staan waarbij de hoek groter is dan 58 graden. Dus hoe verder je van de evenaar bent verwijderd, hoe kleiner het kader - en dus ook de kans - is om de cirrus regenboog waar te nemen. In Seattle staat de zon hoog genoeg om in de maanden mei tot augustus het spektakel waar te kunnen nemen. In Houston, verder naar het zuiden waar de zon voor een langere tijd in het jaar hoger in de lucht blijft staan, is het mogelijk om de cirrus regenboog waar te nemen van maart tot september.
©onweer-online
Bron: OAP | Gewijzigd: 17 juni 2011, 06:58 uur, door Marga
Hier nog meer plaoties: http://www.atoptics.co.uk/halo/czaim1.htm
door mijzelf genomen op 05-07-2009 in Groningen
| Gewijzigd: 17 juni 2011, 10:36 uur, door anirnith
Ja is ook zo'n boog
Citaat van Sietse, vrijdag 17 juni 2011, 8:41 uur Wow wat mooi zeg! In het Nederlands overigens Circumzenitale boog
Nee dat is niet waar. Dit is een 'circumhorizon arc' oftewel een 'circumhorizontale boog', de circumzenitale boog is eenzelfde soort verschijnsel maar komt veel hoger voor. Voor de circumhorizontale boog moet de zon minstens 58 graden hoog staan. | Gewijzigd: 17 juni 2011, 11:01 uur, door Tyshane